Meghánytatta az amerikai mozilátogatókat a Mengele ihlette horrorfilm

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az étkezés kihagyására, hányós zacskó szükségességére hívják fel azon nézők figyelmét az amerikai kritikusok, akik a The Human Centipede (Az emberi százlábú) című film megtekintésére készülnek. A filmtörténet eddigi legsúlyosabb alkotásaként aposztrofált horrort május elején mutatták be az Egyesült Államok mozijaiban, ahonnan a nézők egymással versenyezve rohantak ki hányni a súlyosabb jelenetek után. A holland rendező-forgatókönyvíró Josef Mengeléről, az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedt orvosáról mintázta pszichopata főhősét.

Egymással versenyezve hagyták el a mozitermet az amerikai nézők a The Human Centipede [1] (Az emberi százlábú) című horrorfilm alatt, hogy mielőbb a vécébe üríthessék felkavart gyomruk tartalmát – adta hírül a The Sun, amely kérdőjellel ugyan, de minden idők legbetegebb filmjeként aposztrofálja a holland forgatókönyvíró-rendező, Tom Six művét, amit várhatóan az év végén mutatnak be Nagy-Britanniában. Persze csak akkor, ha nem tiltják be.

Emberi százlábú

A film történetének középpontjában egy pszichopata német sebész, Dr. Heiter áll, akit a rendező-forgatókönyvíró, Tom Six a hírhedt auschwitzi orvosról, Josef Mengeléről mintázott [2]. Dr. Heiter – Mengeléhez hasonlóan – az ikrek és az őrült kísérletek megszállottja, amihez persze kísérleti alanyok kellenek. Heiter viszonylag könnyen hozzájut az áldozatokhoz, csak első kísérleti alanyát, az Akihiro Kitamura által alakított japán teherautó-sofőrt kellett elrabolni, a másik kettő – két nő – besétál a villájába, miután a közelben defektet kapnak. A kísérletező őrült elhatározza, létrehozza a saját százlábúját. Hogy célját elérje, összevarrja áldozatait: a szájakat a végbélnyíláshoz kapcsolja, és közös emésztőrendszert alakít ki.

A horrort, amelyet David Cronenberg és Takashi Miike filmjeivel egy lapon említenek, május elején mutatták be az Egyesült Államok mozijaiban, sikerét pedig már most szavatolni látszik, hogy a pénztárakban már jó előre nem lehet jegyet kapni rá. Az eddig 1,4 millió internetezőt vonzó trailer alapján valóban nagyon beteg – egyébként alacsony költségvetésű – alkotás iránti érdeklődést csak fokozza, hogy a filmet csak bizonyos mozikban, és csak késő esti időpontokban vetítik, sőt, nem is minden városban, ezért a forgalmazó fizetős adás formájában is engedélyezte annak vetítését a szolgáltatók számára.

Biohorror sebészi útmutatással

Bár a film alacsony költségvetésű, a holland rendező igyekezett odafigyelni az apróságokra. Six felkért egy sebészt a forgatásokra, aki a beavatkozások hitelessége érdekében végig tanácsokkal látta el a szereplőket. Ezt hivatott jelezni a film plakátján is feltüntetett felirat, miszerint „[A The Human Centipede-ben alkalmazott orvosi bevatakozások] 100 százalékban megfelelnek a valóságnak.”

film450

A biohorror kivételesen beteg jellegére a kritikusok is igyekeznek felhívni a figyelmet, többek között figyelmeztették a nézőket, hogy a felkavaró tartalom miatt inkább hagyják ki az étkezést a mozilátogatás előtt, de az sem baj, ha visznek magukkal egy papírzacskót, amibe hányhatnak a jelenetek alatt. Amennyire döcögősen indultak el a forgatások – a két nő szerepére pályázók sorra mondták vissza a jelentkezést –, annyira sikeresnek látszik a film, Tom Six ugyanis már hozzá is látott a folytatáshoz, a második részt [3] várhatóan 2011-ben mutatják be az Egyesült Államokban.

Index.hu

About aaa

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …