Taj Mahal: keleti ízek a belvárosban (Szeged)

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Nem kell ahhoz Távol-Kelet-szakértőnek lennünk, hogy a Tádzs Mahal név hallatán beugorjon India, s a világ talán legszebb síremlékének képe Agra városában.

A település és annak híressége messze van ugyan Szegedtől, de „lélekben” megidéztetett a palotás város egyik csöndes zugában, a Gutenberg utca sarkán. Az alagsori helyiséget – angolos írásmóddal – Taj Mahalnak nevezik.

Belépvén az étterembe az első, ami szembeötlő: a belső tér hangulatos kialakítása. A téglából falazott, kosárgörbe boltozat a polgári Szegedre emlékeztet, arra a korszakra, amikor még egy ház pincéjét is igényesen alakították ki. Tekintve, hogy saroképületről van szó, az étteremnek két, derékszöget bezáró ága van: az egyik a dohányosok, míg a másik a nem dohányzók rendelkezésére áll. Az utóbbit választottuk. A felszolgáló (az indiai-pakisztáni viseletre emlékeztető öltözetben) udvariasan, mosolyogva, de nem túlzásba vitt hajlongással termett az asztalunknál.

Az étlap gazdag választékából csirkehús- és zöldséglevest kértünk. Miután pikáns ízekre vágytunk, nem csalódtunk az első falatok után: a csészében felszolgált krémszerű levesek megadták az alaphangot. A számunkra részben ismeretlen fűszerekből kiéreztük a jó öreg fokhagymát, amely nem csak a magyar konyha megbízható alapanyaga. A zöldséglevesben úszkált néhány világos színű növényi vagdalék, amiről, fájdalom, nem sikerült megállapítanunk, hogy miféle szerzet. Hadilábon állván a szub-trópusi zöldségekkel, nemkülönben az indiai-pakisztáni gasztronómiával, felőlünk lehetett az akármi is, de finom volt. Második fogásnak halfilés biryanit és chicken tikka masalát rendeltünk. Púpozott tányérral kaptunk a fűszeres indiai basmati rizsbe ágyazott halból, amelyről éppenséggel nem volt elmondható, hogy izgalom nélküli ízekkel rukkolt elő. A rizsszemek nem tapadtak össze, a reklámfilmekben látottak szerint peregtek szét a tányéron. Az ízük pedig? Nos, bár az étlapon sehol sem volt feltüntetve, hogy ez az eledel csípős, mégis nagyon annak találtuk. A kérdés persze az, hogy milyen lehet a csípős, netán az extra csípős (mert ilyen étel is szerepel a kínálatban)? Jobb, ha az érzékeny gyomrúak, a savtúltengésben szenvedők nem próbálkoznak az ilyesfélékkel. (Bevalljuk, azon morfondíroztunk, az indiai fűszeres ételek tükrében igazán érthetetlen, hogy a magyar konyhát paprikaalapúnak, épp ezért csípősnek címkéző nyugat-európaiaknak miért is az a markáns véleményük rólunk, ami évszázadok óta beléjük rögződött? És azt is megértettük, hogy a Taj Mahalban miért nincsenek az asztalokon fűszerek.

A tikka masala alapanyaga a filézett csirkemell, amit joghurtos pácban érlelnek. A hozzá dukáló szószban a paradicsom dominál, ám a chilitől kezdve a gyömbéren és a kurkumán át curry is kiérződik az ízkavalkádból. Kissé csípős étel, a hozzá feltálalt rizzsel igen laktató, finom fogás került elénk. Desszertnek mandgo kulfit kértünk. Jégkrémszerű mangót szervíroztak tejszínhabbal, amely elég émelyítően hatott, csak a jeges részt tudtuk elfogyasztani.

Nem éltünk azzal a lehetőséggel, amit az étterem kínál, hogy tudniillik bárki bekukkanthat a konyhába, és megfigyelheti, miként készül az általa rendelt étel. Azt mondhatjuk, nem rossz módszer a bizalom ébrentartására. A pincér mindvégig diszkréten végezte a feladatát, csak a legszükségesebb mondanivalókra szorítkozott. Az ebédért – kiegészítve két buborékos ásványvízzel, amelyet citromkarikával szolgáltak fel – összesen 5100 forintot fizettünk.

Étterem értékelése:

Konyha: bejött a szokatlan ízvilág, kivéve a desszert, 8 pont (értékelés: 1-10-ig)
Minden egyéb (kiszolgálás, miliő, hangulat): hangulatos környezet, diszkrét kiszolgálás, 9 pont

Forrás: Délmagyar.hu

GD Star Rating
loading...
Taj Mahal: keleti ízek a belvárosban (Szeged), 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About aaa

Check Also

Szent Iván éji ünnepek

A Szentivánéji vigasságok immár tradícionális események számítanak hazánkban. A különböző települések más-más módon ünnepelnek országszerte. …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..