A hatalom hálójában

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A társadalom természetszerű kulturális struktúrájából fakadóan a magyarok még mindig vezéreket akarnak, akikért összefoghatnak, akikért harcolhatnak… Az országban a tudatos propagandáknak köszönhetően a lakosság jó részét foglyul ejtette a pártpolitika, ami az elmúlt pár évtizedben a hatalom gyakorlásának megszerzését célozta meg. A különféle pártok tagjai, katonái ebben a háborúban válogatott ideológiákkal felfegyverkezve az eszmék és eszmerendszerek térnyeréseiért gyakorlatilag egymás ellen harcolnak. A pártpolitika a normák és az információk feletti kontroll megszerzéséről, a területről, nyersanyagokról, a vagyon és birtok gyarapításáról szól.

A hatalomért folytatott harcra pazarolt idő változó sodrású viharaitól a magyar társadalom hanyatlásnak indult. Az államhatalmi rendszer a társadalom többsége ellen fordul, igazodik az önkényuralmi rendszerek stílusához: a kormány egyenlő az állammal.

Orbán Viktor a Fidesztől nyert hatalmát a Magyarország nevű új állam állami erőszakszervezete – a jogalkotástól az igazságszolgáltatáson át egészen az állami erőszak monopóliumával rendelkező ügyészség és rendőrség – segítségével gyakorolja.  Azok a jogintézmények, amelyeknek pontosan az a szerepük, hogy a társadalmat megvédjék, ugyanúgy Orbán és a Fidesz kezében vannak. A hatalma és a pártállami rendszer bebetonozásához konvergálnak a saját és a párt érdekei, valamint a holdudvarukban és párt mögött álló tőkések érdekei szerint, a provízióért tudatosan alakított társadalompolitika területei: az oktatás-, a gazdaság-, és a foglalkoztatás, valamint a fiskális és monetáris politika… 2012-ben még mindig ez a rendszer eszenciája, így van ez kitalálva. A képviselők nem azért vannak, hogy bármit is megoldjanak, hanem azért, hogy egy viszonylag szűk réteg – most éppen a tejhatalmú Orbán és a Fidesz 2/3 – érdekei szerint megmondják neked, hogy mit tegyél, hogyan nézzél, mit gondoljál, mit kajálj… A fegyelmezett és jól nevelt polgárokba pedig továbbra is bele van fojtva az érdemi tett. Az elemi problémák megoldásával falakba, a rendszerbe ütköznek az emberek. Az ellenzéki pártok csak politikai haszonszerzés miatt, és pusztán csak szavak szintjén vállalják fel a problémával való foglalkozást, az aktuális kormányzópárt pedig lesöpri az asztalról, mondván: “válság van, nem tehetünk semmit”. A ’89-es alkotmány érdemi vívmányai pocsékba mentek, pártvezérek által előre eltervezett vesztes csatákból vesztes csatákba menetelt a magyar nép.

Elveszett sok nagy lehetőség, a társadalom többsége maradt úgy, ahogy volt, a politikusok is önmaguk paródiájává váltak a saját jelentéktelenségükben. A szemük előtt rombolták le a demokratikus  államot – a komplett szervezetet -, és a tömeg is csak békésen végignézte, ahogy elbukik egy szabad világ. Egy olyan, még nem kiteljesedett világ győzedelmeskedett, melyben a hatalommegosztás elve és a fékek-ellensúlyok rendszere csak papíron felel meg az elvárásoknak. Ebben az új világban a képviselők hatalmat gyakorolnak és nem eszközei a nép önrendelkezésének. Nem szolgáló, hanem diktáló államban élünk, és a politikai rendszer ciklikus alapjainak köszönhetően egy egyszerű kormányváltás nem is rakhatja helyre a dolgokat. Még akkor sem, ha az ellenzéki pártok, mozgalmak és egyéb szerveződések az összefogásban látják a megoldást. Egyszerű kormányváltásra való összefogás gyakorlatilag annyi, hogy ne szavazz a Fideszre, se a Jobbikra, se a KDNP-re. Helyettük szavazz a MSZP-re, a DK-ra vagy a LMP-re, akik majd ha méltóztatnak egymással koalícióra lépni, talán kegyeskednek visszaadni a nép önrendelkezési szabadságát.

GD Star Rating
loading...
A hatalom hálójában, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Vélemény?

About Tall Man

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..