Hova lejjebb Nokia?

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

A finn gyártó a napokban mutatta be az „iPhone gyilkosként” is emlegetett legújabb – Windows Phone 8-at futtató – csúcskészülékét, a Lumia 920-at. A készülék kétmagos, 1,5 gigahertzes Snapdragon S4 processzort és 8 megapixeles kamerát kapott, bemozdulás és rázkódás hatását kiküszöbölő rendszerekkel. A 4,5 colos 1280×768 pixeles felbontás megjelenítésére képes amoled kijelző a Nokia állítása szerint élénkebb és kontrasztosabb bárminél, amit eddig mobilkijelzőn láthatott a világ.

„A világ leginnovatívabb okostelefonja” reklámszlogennel beharangozott Lumia mégsem bizonyult annyira meggyőzőnek. Olyannyira nem, hogy a new york-i sajtókonferenciát követő két napban 13%-kal estek a Nokia részvényei. A bejelentésnek kifejezetten nem tett jót, hogy kiderült, hogy a cég hamis videóval reklámozott. Miután napvilágra került, hogy a Lumia 920-al készített reklámvideót valójában egy DSLR kamerával rögzítették, a Nokia hivatalosan bocsánatot kért a történtekért.

De mi történt gyerekkorunk „iPhone” gyártójával, a megbízhatóság és a minőség megtestesítőjével?
A problémák – a grafikonon jól láthatóan – 2008-ban kezdődtek. A 2007-es iPhone bemutató, majd a 2008-ban megjelenő Android után a Nokia részvényei exponenciális zuhanásba kezdtek. A cég kitartott a saját fejlesztésű Symbian operációs rendszerénél, míg a konkurencia mind kiadta Androidos készülékeit.

Változást a 2011-es év hozott, amikor a Nokia bejelentette a Microsoft-tal kötött partneri kapcsolatot. Év végén bemutatásra is került az első Windows Phone 7 alapú Nokia okostelefon, a Lumia 800. A nagy szükség ellenére a Lumia 800 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a részvények további zuhanásba kezdtek.

Elemzők szerint a napokban bemutatott Lumia okostelefonokon áll vagy bukik jelenleg a cég sorsa, a következő fél év eredményei fogják meghatározni, hogy a Nokia eltűnik-e a süllyesztőben. Más források szerint a Microsoft alakítja számára kedvezően a történéseket és hamarosan felvásárolja a csőd szélén álló céget.

About Svecc

Check Also

Egy webes tévhit

Rendszeresen feltűnik egy komoly szerzőjogi tévhit a neten, miszerint ha valaki feltölt egy fotót egy …