Az egészséges Élet receptje II. rész

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az első részben a víz, megelőző és gyógyító szerepét ismerhettük meg. Aki lemaradt volna https://www.napikozlony.hu/2012/10/az-egeszseges-elet-receptje-i-resz/ Most pedig egy nagyon fontos, az egyik legfontosabb vitaminról szeretnék írni, ez pedig nem más mint a C vitamin! Nagyon érdekes dolog! Ha bárkit megkérdezünk, hogy ismeri-e ezt a vitamint, akkor mit mond rá?! Hát, persze hogy ismerem! Ebben biztos is vagyok, és még abban is, hogy mindenki tisztában van ennek fontosságával is. De vajon mindenki tudja, hogy mennyit kell ebből fogyasztani? Mennyi mondjuk egy felnőtt ember ajánlott napi C vitamin adagja?!

Nem biztos! De, általában az emberek úgy gondolják, hogy hellyel-közzel beviszik szervezetükbe. Mondjuk ” megettem két narancsot és sok gyümölcsöt fogyasztok ” ( ami nagyon helyes ) vagy ” megittam egy pezsgőtablettát ” vagy bármilyen C vitamint tartalmazó ételt. Ez mind nagyon jó, csak körülbelül, ha így cselekszenek maximum 80 esetleg 100 mg C vitamint visznek be szervezetükbe egy nap, ez pedig bocsánat a kifejezésért de ” annyit ér, mint kandisznón a csöcs „!

Fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt!!! Mellette viszont szükségünk van más forrásokra a C vitamin szükséges mennyiségének beviteléhez. Mindenhol azt hallani, hogy ” egy felnőtt ember szükséges napi C vitamin adagja 100-200 mg” .

Akkor nézzünk egy pár konkrét adatot. „A 80 mg  a lakosság 97,5 százalékának esetében fedezi a napi C-vitamin szükségletet” – mondta ezt 2 évvel ezelőtt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet  (OÉTI) osztályvezetője. Ez nevetséges!

Szent-Györgyi Albert a C vitamint Ő adta a világnak, mondjuk úgy felfedezője ( Nobel-díjjal értékelték erőfeszítéseit ), napi 1000 mg-ot szedett, (93 évesen hunyt el), betegsége idején pedig megemelte adagját 8-9 ezer milligrammra! Igen 8-9 ezer mg! A molekuláris biológiával foglalkozó, szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról pedig ismert, hogy napi 10 000 -18 000 milligrammot szedett élete során a vitaminból. A tudós 91 évesen hunyt el. De még sorolhatnám…

Akkor most mindenki gondoljon bele egy picit. Elég C VITAMINT fogyasztok? Nézzük meg, hogy a C vitamin mire lehet gyógyír, illetve milyen betegségeket tudnánk megelőzni, elkerülni, ha elég C vitamint fogyasztanánk!

A C-vitamin véd a szív és érrendszeri-betegségekkel, valamint a rákkal szemben. Erősíti az artériák kollagén-szerkezetét, csökkenti a teljes koleszterinszintet és a magas vérnyomást, emeli a „jó típusú” HDL  koleszterinszintet, és megakadályozza a vérrögképződést. A C-vitamin különösen hatékonynak bizonyult az LDL-koleszterin oxidációjának megakadályozásában, még dohányosok esetében is. Számos tanulmány szerint a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázata alacsony C-vitamin-szint esetén nő.

A III. részben egy kicsit összefésülöm az első két részt, megosztok egy pár személyes tapasztalatot és ami nem maradhat ki a dologból, egy kicsit górcső alá vesszük a másik oldalt is, mely szerint elképzelhetőek bizonyos mellékhatások, nevezzük így, a C vitamin ” túladagolás” következtében.

Jó egészséget!

About JJ

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …