Eljött a durva viharok kora!

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Rendkívüli állapotot hirdettek, az Amerikai Egyesült Államokban, a Sandy hurrikán várható pusztítása miatt. A ritka hibrid “szupervihar” tegnap hajnalban 750 km-re volt New Yorktól. Érkezését ma éjszákára, kedd hajnalra várják. Hétfőn zárva maradnak a hivatalok, a tőzsdei elektronikus kereskedelem is szünetelni fog, zárva lesznek az iskolák! New Yorkban leállt a tömegközlekedés, valamint elkezdődött 375 ezer ember kitelepítése a veszélyeztetett területekről.

A New York-i tőzsdéken eddig csak ritkán fordult elő, hogy az időjárás befolyásolta volna működését. 1996. január 8-án csúszva kezdődött és hamarabb ért véget a kereskedés. 1985. szeptember 27-én bezárt a Gloria hurrikán miatt.

A szakemberek szerint Sandy ebbe a bizonyos “szupervihar” kategóriájába tartozik, a kavargó trópusi légtömeg keveredik a sarkköri áramlásokkal, ennek következtében, özönvíz szerű esőzésre és havazásra is lehet számítani. Sandy, 50 millió ember életére lehet hatással, és kiterjedhet olyan városokra mint, Boston, New York, Washington, Baltimore és Philadelphia. Komoly problémát okozhat az a több, mint egy tucat atomerőmű, melyek az érintett államok területein találhatóak, ha ezek leszakadnak a hálózatról, több millió ember maradhat áram nélkül. Egy québeci fjordban keresett menedéket egy luxus óceánjáró. A 900 kabinos, 3000 utas befogadására alkalmas, 15 emeletes Emerald Princess szombaton indult Québec városból, és a part mentén Floridába tartott volna.

Barack Obama amerikai elnök, felhívta az emberek figyelmét arra, hogy vegyék komolyan a hivatalos személyek utasításait. “Ez egy komoly és veszélyes vihar lesz” hangsúlyozta Bloomberg, New York polgármestere. De azt is kijelentette, hogy nem tartóztatják le azt, aki nem veti alá magát az evakuálási parancsnak.

Ilyen hihetetlen erejű viharokra lehet számítani a jövőben?!  Sir John Beddington, a brit kormány vezető tudományos tanácsadója szerint igen ,azt állítja, hogy geomágneses viharok érkezhetnek a Földre a Napból Intenzív napfolttevékenységre és geomágneses viharokra számíthatunk az elkövetkező években. Beddington és a NASA szakértői szerint egy nagy méretű napkitörés, akár húszszor nagyobb kárt okozhat, mint a 2005-ös Katrina hurrikán, mely rengeteg ember halálát okozta és nyolcvan milliárd dolláros kárt.

GD Star Rating
loading...
Eljött a durva viharok kora!, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Vélemény?

About JJ

Check Also

Tudod, milyen védett állat lehet a kertedben? Érdemes megnézni!

A védett fajok ritkaságuk, veszélyeztetettségük miatt különleges helyet foglalnak el a természetvédelmi értékek sorában. Az …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..