Expendables 2

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Sylvester Stallone és akcióhős társai visszatértek a mozivászonra A Feláldozhatók című film folytatásában.

Jason Statham, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren együttes jelenléte a filmben minden bizonnyal jövedelmező ötlet, nyilván emberek tömegei vásárolják meg a drága mozijegyeket szerte a világon, hogy láthassák őket együtt szerepelni. Ezúttal Chuck Norris és Jean-Claude Van Damme is színesíti a sztárok palettáját, így az ő rajongóik is iramodhatnak jegyet váltani.

Ha a néző eleve elégedett már a kedvenceinek puszta látványától is és ki-ki ízlése szerint a beígért akciójelenetek vérengzéseitől, és nem számít sokkal többre, nevezetesen fordulatokra, rafinált cselekményszövésre, akkor bizonyosan elégedetetten is fog távozni a moziból. Én magam az első rész egyszerű sztorija után azt reméltem, a másodikban felülmúlják majd. Fentem a fogam, dörzsöltem a tenyerem, izgatottan vártam a napot, hogy láthassam a legendákat… És…

Végre megnéztem a filmet. Úgy emlékszem, kezdetben összevontam a szemöldökeim, aztán ráncoltam a homlokom… végül kapaszkodtam. De rendesen. Azóta százhússzal süvítenek a gondolatok a fejemben… Példának okáért olyasmik, hogy Ugyan mégis hogyan juthatott eszembe valami nagyobb dobást remélni az egykori Rambótól és Terminátortól? És különben is nyilván a fene a gusztusomat, amiért el tudnék képzelni némi szürkeállományt dolgoztató értelmet is egy jó moziban…

Mert bizony a várakozásaimmal ellentétben úgy látszik, a kuriózumok ha összegyűlnek, lám-lám egyszerű, hétköznapi keménykedő öklökké degradálódnak. És ezt még hovatovább büszkén meg is ismétlik – egy második résszel.

Nem kétlem, biztosan vannak emberek – akár még urambocsá’ tömegek is lehetnek –, akiknek elegendő a Stallone olaszos mentalitását ugyan híven tükröző vendetta, azaz vérbosszú sablonos receptje szerinti kultúrtörmelék… – Nos nekik melegen ajánlom ezt a filmet. Nem fognak csalódni.

Őszintén szólva már-már belefulladtam volna a bőséges gépfegyverropogós tálalásba, amikor is – megjegyzem életmentő jelleggel – feltűnt néhány parodisztikus elem a filmben. Egyszerű poénok, de legalább humor. Én már ennek is örültem. Közel sem szóltak olyan nagyot, mint a puskalövések sorozatai, de mentőövnek így is megfelelőnek bizonyultak – legalábbis az én esetemben. Így esett, hogy végül mégsem szentségeltem fennhangon a film után, csupán gondolkodóba estem…

„Halottakról jót vagy semmit.” – Tartja a közismert mondás. Ezt én átalakítottam Legendákról jót vagy semmit gondolattá. De hosszas töprengés után és a szóban forgó sztárok iránt érzett mély tiszteletemmel együtt is nagyjából a bozótosban spontán felrobbanó nyuszikának érezném magam, ha nem írhatnám le az igazat, a tényleges véleményemet a filmről. Tehát megadom magam és leírom a „frankót”.

Apropó, anno Franco Provolone szerepében (az Oscar című vígjátékban) Stallone lényegesen hitelesebben játszott, mint itt. Pedig a burleszkszerű karakter természetes megformálása lényegesen nehezebb feladat. De említhetném Rockyt, Rambót, Cobrát, minden esetben elhittem neki azt, amit eljátszott. A feláldozhatók vezéreként a második részben úgy tűnik, hogy bár élvezi a helyzetet, mégis mintha feszengene, mintha zavarnák a kamerák, mesterkélt a mimikája… a jól megszokott profizmusa hiányzott az általa megformált Barney-ból. Vajon miért..? A film körüli gondjai vagy ettől független problémái zavarták a művész urat?

Jason Stathem viszont nagyon helyén van a filmben. A tőle megszokott könnyed természetességgel játszik, egyszerűen hihető, az égvilágon semmi mesterkéltség nincs benne. Mintha nem is szerepet játszana a kamerák előtt, hanem csak önmagát adná… a jóisten is színésznek teremtette.

Dolph Lundgren láthatóan élvezi a forgatást, mint mindig. Szerepe szerint az első részhez képest megszelídült és intellektuálisabbá is vált – most szinte önmagát játszotta, a svéd vegyészmérnököt.

Chuck Norris haja és szakálla sötétebb, mint valaha…  Talán a borbély festékszórós fiatalító manővere kicsit hatásosabban tüntette el a sztár ősz hajszálait a tervezettnél. Így alig ismertem fel. Üdítően hatott viszont a látszatkeltés, mely szerint nyílegyenesen a róla szóló viccekből érkezett, és egymaga ütőképesebb, mint az egész feláldozható csapat.

Mindent összevetve A feláldozhatók 2 egy átlagos akciófilm, amelynek azért mégis biztosan sokan örülünk, mert kedvenceink együtt szerepelnek, s ha úgy vesszük, ezzel el is érte a célját. Megnézzük a filmet, nosztalgiázunk… és jó esetben végül levonjuk a következtetést: megérte az életünkből feláldozott 100 perc a feláldozhatókra.

GD Star Rating
loading...
Expendables 2, 4.8 out of 5 based on 4 ratings

Vélemény?

About Napoleona

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

2 hozzászólás

  1. Jo kis panerai ora reklam a film az tuti….tegnap lattam, jo volt, kicsit eltuloztak ezt a regmult idok poenkodasat..az arni meg a bruce meg a silveszter…
    http://cosmone.com/timepiece/agenda/panerai-gets-plenty-action-expendables-2

  2. Multkor gondolkodtam , hogy a film-e a jobb vagy az írás, most itt az írás lett a jobb 😀 grat.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..