A QR kód

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

A QR kódot 90 es években fejlesztették ki. Nevét az a Quick Response (gyors válasz) rövidítéséből kapta. 2000 óta Nemzetközi szabványban van a QR kód. A távol keleten már nagyon népszerű japánban a legelterjedtebb a QR kódok használata. Az okos telefonok képesek felismerni ugyan nem 100 %-ban de elvileg bármely szögből lefotózva meglátogathatjuk  termék, vagy kiállítás weboldalát aminek a QR kódjára okos telefonunka fényképezés után, azt kielemezve az elérésre mutatva, ez az alkalmazás szinte minden okos telefonon megtalálható. Ezzel nyerte el a széleskörű lehetőségeit ,hogy napjainkban az okos telefonok nagy sikernek örvendnek. És széles körben jelentek meg a QR kódok is . Azért nem 100%-os a művelet mert az okos telefonnak vannak hardveres korlátai ,és így nem biztos hogy a legjobb minőségű képet tudjuk elkészíteni . Különböző a kódok hibatűrése és A hiba vagy a torzulás ahogy írtam az hogy nem sikerült teljes pontossággal rögzíteni a képet. Legnépszerűbb a “Level L” (L szint)  aminek a hibajavitási képessége: 7% veszteség visszaállítására képes.

Lehetőség van a QR kód díszítésére is persze bizonyos határokon belül pl. színezés vagy kis méretű fénykép elhelyezésére . A QR kód bár egy  szabadon használható szabvány, de tulajdoni joga Denso Wave -nak van. Napjainkba viszont új alkalmazási területe ütötte fel a fejét .Az egyik például: Lufthansa nemrég vezetett be egy QR-kódos check-in rendszert, ahol az utas a telefonjára kapja a beszálláshoz szükséges QR-kódot, így nincs szükség nyomtatott beszállókártyára csak magára a telefonon lévő kódra, melyet beszállás előtt ellenőriznek. A másik gyakorisága miatt a Kutatók is felfigyeltek rá . A QR kódot a pénz hamisítás ellen szeretnék használni ám itt olyan kódokat használnának amelyek csak infravörös fényben látszanak és az okos telefonok nem érzékelik őket. A QR kódok hódítása felhasználási területének sokszínűségéből adódik és még rendkívül sok kiaknázatlan lehetőségre lehet ez a jelölés a megoldás mivel egyre több ország egyre több gyártója választja termékeiknek ezt a féle megjelölését.

GD Star Rating
loading...
A QR kód, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About szilagyizsombor

Check Also

A Google elől nincs menekvés

A Google fiókokban található egy olyan beállítás, ami percre pontosan rögzíti minden lépésünket. Bármiféle, az …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..