A Rubik-kocka

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A Rubik-kocka, más néven Bűvös kocka egy logikai játék,melynek célja egy előzetesen összekevert kockából-forgatással-visszaállítsuk az eredeti színösszeállítást. Első próbálkozásra az igen nehéznek bizonyulhat, mivel több mint 43 trillió állás hozható létre, de kutatók szerint legfeljebb 20 lépésből ki lehet hozni a megfelelő eredményt. (erről lejjebb)

Rubik Ernő első terve alapján egy 2×2-es kockát szeretett volna létrehozni, de sajnos nem tudta megoldani, hogy az elforgatás következményeként a kocka ne hulljon darabokra. Próbálkozott mágnessel és gumiszalaggal is, majd a végső megoldást az adta, hogy úgy alakította ki a kocka elemeit, hogy azok úgy illeszkedjenek egymáshoz, hogy bármilyen forgatásra is egybe maradjanak. Így elkészült a játék, ami elsősorban a térbeli mozgásokat rekonstruálta volna, de a feltaláló rájött, hogy ez több ennél, így szabadalmaztatta térbeli logikai játéknak,ami azóta is él a köztudatba és egyre nagyobb rajongótáborral rendelkezik.Változatai ma már igen széles körűek és a megszokott 3×3-as kockán kívül egyéb nehézségi fokozatokkal is szembe találhatjuk magunkat.

A kocka kirakása algoritmusokra épül, ami azt jelenti, hogy lépést lépésre épít a megoldás érdekében. Ennek változatait írásos segédlettel, videóval is támogatják az erre vágyó játékosokat, amit az interneten bárhol meg lehet találni. A megoldásra több metódus is létezik például, először a sarkokat tesszük a helyére, utána az éleket rakjuk ki, vagy először a szélek kerülnek a helyükre, utána a sarkok, illetve haladhatunk sorról sorra is. Ez utóbbi (layer by layer metódus) a közkedvelt, mivel ezt a legkönnyebb megtanulni és ennek van a legtöbb kidolgozott algoritmusa.

Ahogy azt fent említettem most szó esik a maximum 20 lépéses algoritmusról is. Kutatók a Google segítségével átvizsgálták az összes variációt, hogy bebizonyítsák hogy a versenyzők, játékkedvelők által használt általában 40 lépéses (vagy a körüli) kombinációk lecsökkenthetők 20 lépésre is. Amennyiben a Google nem ajánlja fel segítséget a kutatók számára, úgy legalább 35 évbe telt volna a 43,252,003,274,489,856,000 lehetséges kiindulási pozíció megvizsgálása, így viszont gyorsabb és már 12 millió pozícióra bebizonyították a 20 lépéses megoldást. Ha ezeket a módszereket fogják használni a rekordok megdöntésére, valószínű még meghökkentőbb verseny időre lehet számítani.

A versenyek fokozatait nem csak a kockák képen látható fajtái nehezítik hanem a verseny menetei is, mivel nem kis akadályt gördítenek a pályázó elé, ha bekötött szemmel, háta mögött, egy kézzel képes megoldani a feladatot. Nézzünk ebből egy párat:

-Egy német fiatalember (Ludwig Fichte) gumicsónakkal ugrott ki egy repülőből több mint 4 ezer méter magasból. Miközben 2 ezer métert zuhant 32 másodperc alatt kirakta a kockát, mielőtt kinyitotta volna ernyőjét.

-Víz alatti verseny esetén a pályázó egy levegővétellel merül a víz alá és jó esetben kirakott kockával jön a vízfelszínre.

-Vannak olyan versenyek, ahol lábbal kell megoldaniuk a feladatot, ebben a versenyszámban nem egészen 11 másodperc a rekord (Japán).

A Rubik-kocka kirakásának rekord ideje alig 6 másodperc, amit egy ausztrál fiú állított fel (Feliks Zemdegs), de indult már egy kézzel kirakásban, illetve 4x4x4-es kocka kirakásában is csúcsot állított fel. De ha azt hinnénk, hogy a magyarok között nincs rekorder, akkor tévedünk, mert a 2012-es belgiumi versenyen a magyar Endrey Marcellnek 28.8 másodperces ideje új rekord lett, ami bámulatos, ha számba vesszük azt a tényt, hogy mindezt bekötött szemmel vitte véghez.

GD Star Rating
loading...
A Rubik-kocka, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About Lilien

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..