Almás béles (hájjal készült, 24 órás hűtéssel, nem a legegyszerűbb tészták közé tartozik)
Réteslisztből tejföllel, 1 tojással, kevés rummal és langyos, sós vízzel rétestészta-keménységű tésztát készítünk. Vékonyra kinyújtjuk, és a közepére teszünk a liszttel egyenlő súlyú, megtisztított, kétszer átdarált hájat. Összehajtjuk és 15 percig pihentetjük. Háromszor kinyújtjuk, hajtogatjuk, közben mindig 15 percig pihentetjük. A harmadik kinyújtás után összehajtva 24 óráig hűtőszekrényben tároljuk, majd kinyújtjuk, két részre osztjuk, egyik felét kikent tepsibe tesszük és rákenjük a megpárolt, cukros, reszelt, citrommal ízesített almatölteléket (ízlés szerinti mennyiség). A tészta másik felét ráborítjuk, tojásfehérjével megkenjük, vagdalt mandulával meghintjük, és erős tűznél megsütjük.
Almás béles (egyszerűbben)
Összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2 evőkanál cukrot, 1 egész tojást, 1 evőkanál tejfölt, csipetnyi sót, majd két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, s egy marék dióval vagy mazsolával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, és tetejét tejjel vagy tojással megkenjük, és megsütjük. Melegen tálaljuk.
Töltelék: 1 kg almát megtisztítunk, kivesszük magházát, legyaluljuk és addig pároljuk míg a levét elfövi. 10 dkg cukorral, fahéjjal (esetleg még citromlével is) ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.
Almás bukta (omlós tésztából)
25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4 dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2 tojássárgájából, 1 evőkanál fehérborból és annyi tejfölből, hogy az túl lágy vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, s ezeket megtöltjük fahéjas almapürével. A kockák széleit összefogjuk, tojással megkenjük és kikent tepsiben megsütjük.
Almás pite (élesztős)
40 dkg lisztből 1 tojással, 15 dkg zsírral vagy 15 dkg vajjal, 2 dkg megkelesztett élesztővel, egy evőkanál cukorral, kevés sóval és annyi tejjel, hogy kalácstészta-keménységű legyen, tésztát keverünk. Jól kidolgozzuk, azután megkelesztjük. 2 lappá nyújtjuk, 1 kg almából készült pürével megtöltjük, és megsütjük.
l cukorral, csipetnyi sóval, 1 db tojással, az élesztős tejjel, és egy púpos kanál tejfölle
összegyúrjuk. 2 részre osztjuk. Kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsi aljára tesszük, majd a reszelt almát ráhintjük, megcukrozzuk, tetszés szerint fahéjat hintünk rá. A másik lappal lefedjük, utána megsütjük. Ha az almát előtte megpároljuk, finomabb tésztát kapunk.