Bankkártya csalások és védekezés ellene III.

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Bankkártya csalások ma is, mert több van mint hinnénk.

Kamera a kézre:

A fóliázott billentyűzet egyik alternatívája, amikor a klónozás mellett a PIN-kódot kifejezetten a billentyűzetre mutató kis kamerával szerzik meg.

Megoldás:

Az előzőekhez hasonlóan, ha bármilyen furcsaságot találunk az ATM-en, akkor inkább keressünk egy másikat, a kamerának mindig az arcunkra kell irányulni, nem a kezünkre.

Mágnescsík leolvasós csalás:

Olyan eset is előfordulhat, hogy nem ragasztják le a pénzkiadó nyílást, de egy apró, észrevehetetlen szerkezettel a kártya behúzása és kiadása során, az áthaladáskor leolvassák a kártya mágnescsíkját.

Megoldás:

A már fenn említett figyelem. A módszer ellen ma már az ATM-ek lebegtetéssel/ rezgetéssel védekeznek, mert ha így adják ki a kártyát, a kis leolvasó szerkezethez egyszer közel kerül, egyszer távol kerül a mágnescsík, így nem fogja tudni a teljes információt rögzíteni, és megnő az elektromágneses zaj, ami pontatlan leolvasást, és végül hibás adatokat eredményez.

Internetes vásárlásos csalás:

Az internetes kereskedelemben jelent meg ez a trükk, itt a károsult a bank és az internetes kereskedő. A módszer mindig egy-egy internetes áruházzal szemben kerül bevetésre. A csaló ilyenkor bankszámlát nyit, mondjuk Szerbiában, majd utána honlapot nyit az interneten. Ilyenkor ott egy az egyben hirdeti a kiszemelt internetes áruház kiszemelt termékeit. Fizetni átutalással kell a megadott, mondjuk külföldi bankszámlára. Mivel a megrendelés is valahol a világban megbúvó bűnözőhöz fut be, ő ilyenkor folytatja a csalást. A pénzt megkapta, de nem jó a nyűgös vevő. Ezért ő a vevő adataival, annak nevében immár az eredeti hirdetőtől megrendeli az árut. Fizetésre pedig vagy lopott kártyát, vagy kártyaszámot használ.Az áruház azonnal leveszi a kártyáról a pénzt, szállítja az árut. Így a csalónak megmarad a teljes összeg tisztán, az áruház, a kártyatársaság és a bankkártyák igazi birtokosai pedig elvitatkoznak az összeg jogosságán. Az amerikai tapasztalatok szerint az árut természetesen nem adják vissza azok, akik megrendelték, hiszen fizettek érte. A szállítási cím pedig a bankszámla földrajzi távolsága miatt senkinek sem tűnik fel, hiszen a jelenlegi adó- és vámrendszerek még sok esetben az európai vagy amerikai polgárokat is ügyeskedésre kényszerítik.

Sajnos vannak csalások amik ellen nem tudunk védekezni, ez is egy ilyen.

Legközelebbi cikkemben a klónozásos kártyacsalásokról és annak típusairól írok.

Forrás:

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About Bohgar

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..