Fosszilis Energia források

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A fosszilis tüzelő anyagok energiáját használjuk a leggyakrabban napjainkba ezek mellet használunk még atom energiát és megújuló energia forrásokat .Minden fosszilis energia létrejöttéhez napenergiára volt szükség. Ezeknek a megújuló energia forrásokkal szembe annyi előnyük van hogy rövid távon olcsóbbak és mára jó infrastruktúra épült ki köréjük így szervizelése és működtetése szinte bárhol elérhető. Káros anyag kibocsátásuk viszont jelentős főleg az elavult korszerűtlen rendszereké és jóval kedvezőbb vagy teljesen megtérülő hosszú távú megoldás ezzel szemben a megújuló energia forrás .

A fosszilis energia források közül helyhez kötve a kőszent illetve a  gázt szokták használni mobilis eszközöknél pedig a kőolaj származékokat , bár az autógyártásba egyre elterjedtebb az LPG (gáz hajtású). Ezek árai viszont egyre magasabbak , kereslet is folyamatosan nő , a föld tartalmai egyre fogyatkozóban vannak.

A környezet szennyezés és a globális felmelegedés egyre nagyobb mértéket ölt ezért minden gyár próbál  olyan közlekedési eszközt gyártani amely takarékosan fogyaszt vagy legalább környezet kímélőbb mint a régebbi eszközök. A fosszilis energiák tehát nagyon környezet szennyezőek égésük során ,de  főleg ha feldolgozás után égés nélkül kerülnek a  természetbe például mikor egy tanker hajó léket kap.

A nem megújuló energia források közül a gáz égése a legtisztább, így ez szennyezi legkevésbé a környezetett . Legjobban pedig a szén égése. Ezek az anyagok a fölfelszín alatt találhatók meg  tároló kőzet pórusaiban. Nagy mennyiségben fordul elő a tengerfenék alatt az ott elhalt parányi élőlények miatt. Ezért napjainkban nem nagyon valószínű hogy mi is fogunk tudni mesterségesen elő állítani ilyen vegyületet ezért fontos a tartalékainkra oda figyelni. Energia barát felhasználónak kell lennünk mert a földi korlátai végesek és kimerülnek előbb utóbb, alternatív energia forrásokat kell keresni és aki teheti hosszú távú megújuló forrásokat előnybe részesíteni . És minél környezet barátiabb eszközöket használni, mondjuk a káros anyag kibocsájtását a legtöbb ország, gyár igyekszik vissza szorítani , de ehhez mi magán emberek is kis oda figyeléssel hajlamosak vagyunk ,ha például oda figyelünk lakásunk fűtésére és a fogyasztók felesleges űz emeltetését mellőzük autóinkat gázossá alakítjuk vagy pedig ha a pénz tárcánk engedi hibrid modellt választunk.

About szilagyizsombor

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …