Ki lesz a 2012-es év bajnoka?

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

Két, de lehet, hogy csak egy verseny múlva eldől, hogy ki lesz ebben az évben háromszoros világbajnok. Csak két legény maradt a gáton: a kék sarokban a címvédő, a német precizitás mintaképe: Sebastian Vettel! A piros sarokban pedig: a spanyol matador, az ágaskodó paripát megnyergelő: Fernando Alonso! Két verseny, köztük egy új pálya, jó pár rivális, akik még mindkettőjük levesébe beleköphetnek, na és remélhetőleg sok-sok izgalom vár még ránk a hátralévő két futamon, de ki lesz a bajnok? Ezt nem tudom, de jöjjön egy kis esélylatolgatás.

Két futammal a vége előtt Sebastian Vettel vezet 10 ponttal, ami a mostani pontszámítást nézve: igen jelentéktelennek tűnik. De… Elnézve Vettel és a Red Bull mostani formáját ez a pontkülönbség Alonso számára felérhet egy megmászhatatlan hegycsúccsal. Jó példa erre: Abu-Dzabi, ahol nagy lehetőség állt a spanyol előtt, hogy lefaragja a hátrányát, és bár ő mindent megtett, végül mindösszesen csak három pontot hozott az utolsó helyről rajtoló németen.

Mit tartogatnak nekünk a hátralévő pályák? A következő az amerikai nagydíj lesz, ami egy teljesen új pályán lesz megrendezve, így előre jósolni nem nagyon lehet. Ha csak annyit nem, hogy az elmúlt években az új pályákon a Red Bullok remekeltek, itt sem kizárt, hogy ez fog történni, de az is lehet, hogy nem a

Red Bull, de még nem is a Ferrari fog dominálni, hanem a McLaren vagy egy meglepetés csapat. Valamennyivel okosabbak csak pénteken leszünk, amikor megrendezik az első szabadedzéseket. Itt a Ferrari szempontjából kiderül, hogy lesz-e még keresni valójuk ebben az idényben. Nekik az időmérő tempójukon van mit javítani, mert ha Alonso megint csak 6-8 helyett tudja megszerezni a kvalifikáción, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. Most kiderül, hogy tudtak-e valamit újítani ebben a szűk két hétben, de nagyon sok fog azon is múlni, hogy magának a versenyautónak mennyire fog feküdni a pálya. Ha az idényt nézzük, akkor ebben az osztrákok vannak előnybe, nekik jóval kevesebb gyengébb versenyük volt az idén, mint a vörösöknek. Szóval Austin-ban mi fog történni, azt még homály fedi. De van még valami, ami nem igazán hajtja Alonso malmára a vizet. Ezen a futamon nem nagyon számíthat esőre. Ebben az évben most tényleg megmutatta a spanyol, hogy esőmenő, de most erre nem sok esély látszik, hogy újra megcsillogtassa eme tudását.

Aztán jön a végső állomás: Brazília. A 2009-es szabályváltozás óta, elmondható az Interlagosi aszfaltcsíkról, hogy Red Bull-os pálya. 2009 és 2011-ben Webber, míg 2010-ben Vettel nyert rajta. Ez semmiféleképpen nem jó előjel a spanyol számára, mindenesetre talán itt több esélye van arra, hogy jöjjön az égi áldás.

Sok minden fog múlni még a két autón is. A Ferrari-nál fontos, hogy még mit tudnak előhúzni a kalapból. Ha nem tudják a Red Bull versenytempóját elérni, akkor csak a szerencse és a csoda segíthet csak rajtuk. Nem beszélve, hogy ott van a többi rivális pilóta, akik nem fognak díszsorfalat állni Alonso-nak, mikor megakarja őket előzni. Szóval ezért is fontos lenne elérniük a jó időmérő tempót, most ez lehet a kulcs.

A Red Bull-nál már csak elronthatják a végét. Bejöttek a fejlesztések és megint a mezőny legerősebb csapata a vörös bikás alakulat. Ám a kocsi megbízhatóságával még akadnak gondok. Ilyen szempontból még mindig a Ferrari mögött vannak. Elmegy a KERS, megint generátor krepál be, vagy egyéb meghibásodás okozta kiesés, könnyen Vettel világbajnoki címébe kerülhet. Na, meg nem szabad olyan furkósságot elkövetniük, mint az előző futamon.

Mit kell tennie Vettel-nek, hogy harmadjára is bajnok legyen? Csak azt, hogy hozza amit tud. Az is előfordulhat, hogy két sima győzelmet arat a végén, és majd széttárja a karjait és azt fogja mondani: „van még kérdés?” A 10 pontos előnye jó, de még nem megnyugtató. Akár világbajnok is lehet már amerikában, ha legalább 15 ponttal többet szerez Alonso-nál (pontegyenlőség esetén is ő a győztes, mert több futamgyőzelme van). Ám, ha valami váratlan nem jön közbe, szinte biztos vagyok, hogy csak Dél-Amerikában dől csak el a bajnokság.

Alonso-nak nagyon egyszerű a dolga: ha az utolsó két futamon nyer, akkor bármit tesz Vettel, ő lesz a bajnok. Persze ez a mostani helyzetet látva nem túl valószínű. A spanyolnak tovább kell végeznie azt a munkát, amit eddig végzett, mert bámulatos volt ebben az évben. Ahhoz, hogy világbajnok legyen, először az autójának kell felnőnie a feladathoz, na meg nem árt egy csipetnyi szerencse sem. Ha ez nem történik meg, akkor már csak utóbbinak nagyobb dózisban történő lehetőségében bízhat, de ebben csak bízhat, mert semmi nem garantálja, hogy Vettel-el valami is történni fog.

Ha azt nézzük megérdemelné-e, hogy világbajnok legyen Vettel, azt válaszolnám, hogy: igen! Ha az lenne a kérdés, hogy Alonso megérdemelné-e? Arra is csak ugyanazt tudnám válaszolni. Mindkettőjüknek voltak pompás futamai. Alonso Valenciai futama, vagy Vettel utóbbi futamokon nyújtott teljesítménye. Ebben az évben mindketten világbajnokhoz mérten versenyeztek, előbbi talán élete formájában, de lehet, hogy most ez is kevés lesz. A sportnak talán jobbat tenne, ha Alonso lenne a bajnok, de mielőtt a Vettel szimpatizánsok megköveznének, elmondom miért: a spanyol utolsó világbajnoki címe óta 6 év telt el, azóta megváltozott, lenyugodott, ült olyan autóban, amiben esélye sem volt a VB címre. Megjárta a hadak útját, a Ferrari-hoz is akkor került, amikor az nem a legdominánsabb csapat a mezőnyben, erre ebben az évben egy gyengébb autóval, nagyszerű teljesítménnyel ott tud lenni a végjátékban. Mikor érdemelné meg jobban a harmadikat, ha nem most? Szerintem, ha ebben az évben is elbukja címet, akkor lehet nem fog még egyszer bajnok lenni. Ha Vettel bukná el, a bajnoki címet, akkor neki is lehetne mondani, hogy: „pedig megérdemelte volna”. Biztos őt is megviselné minden bizonnyal a vereség, de elnézve a dolgokat szerintem még jobban felszívná magát a következő évre. Nem olyan a mentalitása, és még fiatal is, ha nem most csak idő kérdése, hogy mikor lesz meg neki a harmadik. A lényeg, a lényeg, hogy akármi is lesz a végkimenetel, jó helyre fog kerülni a bajnoki serleg.

Ha azt kéne vizsgálnom, hogy melyikőjük a jobb pilóta az olyan lehetetlen lenne, mint a szerelmet definiálni. Tény, hogy mindkettejük korszakuk legnagyobbjai és, hogy nem véletlenül esélyesek mindketten a bajnoki címre, de azt eldönteni, hogy melyikük a jobb, szinte lehetetlen.

Fernando Alonso egyértelműen tapasztaltabb, mint német vetélytársa, ez viszont még nem garancia a győzelemre. A múltat vizsgálva Alonso nem jeleskedett a végjátékokban. 2005-ben már két futammal a vége előtt bebiztosította végső győzelmét, 2006-ban pedig nem volt akkora teher rajta az utolsó futamon, csak célba kellett érnie pontszerző helyen. Viszont, amikor nagy volt a tét, mint 2007-ben és 2010-ben, akkor nem tudott remekelni az utolsó futamon. Ellenben Vettel ugyancsak 2010-ben teljes lelki nyugalommal behúzta az elsőséget és a bajnoki címet az utolsó futamon, amikor nem is volt sok esélye erre. Azért ne vegyünk mérget arra, hogy ha az utolsó futamon dőlne el a bajnoki cím sorsa, akkor nem remegne meg a német lába, de azért ez a tény sem elhanyagolható.

Bár, a zászló a németnek áll, de egy percig sem szabad lebecsülni spanyol vetélytársát. Mint tudjuk a Forma 1, egy technikai sport, így bármi megtörténhet. Persze ki, kinek drukkol úgy szeretné, hogy minél hamarabb eldőljön kedvence felé a világbajnoki cím, de a semleges nézők és a sport is úgy járna a legjobban, hogy ha a végletekig folyna a csata. Reméljük azért a FIA nem akar, majd beleszólni a küzdelembe akarva, vagy akaratlanul se, hanem majd a pályán dőljenek el a dolgok. Ami biztos, hogy vasárnap már okosabbak leszünk.

GD Star Rating
loading...
Ki lesz a 2012-es év bajnoka?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Vélemény?

About BLaci

Check Also

Leégés a nagydíjon

Amióta az eszemet tudom, mindig is nagy rajongója voltam a Forma-1-nek. Rengeteg poszterem, könyvem és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..