Lényegében eldőlt…

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Túl vagyunk az amerikai nagydíjon és valóban sokkal okosabbak lettünk azt illetően, hogy kié lesz a 2012-es VB cím. Bár, Hamilton bravúrosan versenyezve megnyerte az austini  nagydíjat, és ezzel elhappolt 7 pontot a német elől, Alonsonak egy nagyobb csodára lenne szüksége, hogy megnyerje a világbajnokságot.

A száguldó cirkusz visszatért az Egyesült Államokban és egy igazán jó versennyel örvendeztette meg a kilátogatókat és a tv nézőket egyaránt. Rengeteg nagyszerű csatát láthattunk, és nem csak a középmezőnyben történtek az események, hanem az élmezőnyben is. Hamilton abszolút megérdemelte a győzelmet. Erőből előzte meg a két Red Bullt, nem a boxutcában, nem szabálytalanul. Ő elérte célját, hogy a McLaren-el, mielőtt elmegy még győzelmet ünnepeljen. Vettel bár jól versenyzett, végül kicsúszott a győzelem a kezei közül, de panaszra nem lehet oka, mert a Red Bull kiválóan ment, még akkor is, ha Webber technikai hiba miatt kiállni kényszerült. A Ferrari és Alonso megint csak a pontmentésnek örülhetett. Kezdődött egy nem túl etikus húzással, hogy Massának „kicserélték a váltóját” ezzel elérve azt, hogy Alonso ne a poros ívről rajtoljon. Ezzel megint behúztak egy strigulát a Ferrari etikátlanságainak listájába, de a spanyol köszönte a lehetőséget és bravúros starttal feljött a negyedik helyre, majd Webber kiesése után megörökölte a dobogó harmadik fokát. Külön megsüvegelendő: Massa és Button teljesítménye, akik hátulról rajtolva 4. és 5.-ek lettek. Raikkonen „csak” hatodik lett, de a német Michael Schumacher sokkal nagyobbat bukott vasárnap, aki hiába ifjanti hévvel védte pozícióit, rém gyenge autója miatt egészen a 15. helyre szorult vissza.

Viszont a magyar kommentátorok teljesítménye megint kritikán aluli volt. A jól megszokott összekeveréseken és a: még véletlenül se azt kommentálják, ami a pályán történik kívül, hatalmas blődségeket is hallhattunk tőlük.

Végig ecsetelték, hogy Alonso-nak milyen jó dolga van és csodálkoztak azon, hogy miért van olyan képe a spanyolnak a pódiumon, mint aki citromba harapott volna. Talán azért mert a 13 pontos különbség a vége előtt több, mint sok? Hogy bár matematikailag nem, de gyakorlatilag elbukta a VB címet? Hogy a Ferrari megint sehol sem volt? Tényleg teljesen érthetetlen, hogy Alonso miért nem fülig érő szájjal szállt ki a kocsiból…

Aztán: „az interlagosi pálya, nem egy Red Bull teátrum”… Ezek hol voltak az elmúlt években?! 2009 Webber, 2010 Vettel, 2011 Webber. Hát, tényleg pocsékul megy a Red Bulloknak Brazíliában…

Harmadik blődség: Majd Massa, mert ő Brazíliában nagy menő. Igen, csak azt elfelejtették hozzátenni, hogy VOLT. 2010 és 2011-ben a fasorban se volt, meg se tudta közelíteni azelőtti brazil versenyeken nyújtott formáját. Na, és ha most össze is jönne neki, nem neki kéne nyernie, hanem Alonsonak, és még akkor sem biztos, hogy ő a befutó.

Szó-szó, nagyon elvakult drukkernek kell lenni, hogy azt mondjuk: Alonsonak túl sok esélye lenne a VB címre.  Alonso még sosem nyert Brazíliában. Bár, szokták mondani, hogy jobb később elkezdeni, mint soha, de tegyük fel ha nyerne… Akkor is Vettelnek 5. kéne lennie vagy annál lentebb kéne végeznie. Ez a mostani Vettel-Red Bull párost elnézve, szinte elképzelhetetlennek tűnik. Főleg, hogy kedves kommentátorokkal ellentétben Interlagos nagyon is Red Bull pálya. Finoman szólva nem a spanyolnak áll a zászló.

Persze leeshet az eső, Vettel kocsija is leállhat, de ugyanezek a hibák őt is sújthatják szóval ezekben bízni nem nagyon érdemes. Szóval azt mondani az utolsó futam előtt, hogy szoros lenne az állás, enyhén szólva költői túlzás.

Igazából Vettel már fél kézzel a serleget szorongatja. Még ha le is győzték nem nagyon lehet oka a panaszra. 13 pontja megnyugtató és bár valóban lehet mondani, hogy: „jaj, de hát lehetne az 20 is” matematikailag a 20 pontos előny is behozható.

Nagyon úgy néz ki, hogy eldőlt a világbajnokság, de azért láttunk már bravúros fordításokat az utolsó versenyeken. Gondoljunk a 2007-es vagy a 2010-es utolsó futamra (ennek pikantériája, hogy ezek versenyek egyik szenvedő alanya Fernando Alonso volt…) szóval nem kizárt, hogy a történelem ismétli önmagát. Vettelnek már csak az i-re kell feltenni a pontot, míg Alonso-nak ezt a mondást kell maga előtt tartania: “Mondottam ember, Küzdve küzdj és bízva bízzál!”.

GD Star Rating
loading...
Lényegében eldőlt…, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Vélemény?

About BLaci

Check Also

Leégés a nagydíjon

Amióta az eszemet tudom, mindig is nagy rajongója voltam a Forma-1-nek. Rengeteg poszterem, könyvem és …

Egy Hozzászólás

  1. Start Schumacher szemszögéből.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..