Need For Speed Most Wanted 2012 [játékteszt]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Már megszámolni se tudja lassan az ember hány része készült már a híres Need For Speed sorozatnak. Több nagyszerű játék jött már létre a név alatt és több, kevésbé kedvelt is. Idén a sorozat egy nagy sikerű névhez a Most Wanted-hoz kanyarodott vissza. De ezúttal nem egy ízig-vérig EA játék ez, hanem a Criterion Games által fejlesztett szoftver.

Hiába a Most Wanted név nem egy folytatásról van szó ebben az esetben, hanem egy újra gondolásról. Talán a legérdekesebb, hogy már nem egy történet köré kreáltak egy arcade autós játékot, hanem pusztán csináltak egy autós játékok. Nem övezi bonyolult történet az autóversenyzők világát ebben az esetben. Ez egy remek húzás volt a Criterion-tól, ezzel visszahozta a klasszikus arcade játékok feelingjét, megtartva az NFS élményt is.

A játék hangulata abszolút hozza a korábbi Most Wanted érzést. A megkreált város kinézete, színvilága, a rendőrautók abszolút emlékeztetnek elődjére, de rengeteg fejlődésen ment keresztül mégis. Hihetetlen nagy területet járhatunk be a 2012-es Most Wanted-ban, és nem csak, hogy nagy a terület, de változatos is. Fantasztikus, hogy folyamatosan változik a napszak, ez még bámulatosabb élményt kínál a játékosnak. De nem csak a napszakváltozás nagy újítás az előző MW-hoz képest, hanem az is, hogy az új autókat úgy szerezhetjük be, hogy kutatnunk kell utánuk a nagyvilágban. Így értelmét nyeri a nyílt világban való kocsikázgatás, a versenyeken kívül. Szerencsére rengeteg autó közül válogathatunk. Az is szintén pozitívum, hogy az autók jelleme is meg maradt a korábbi részből megismertekből, a viselkedésük, irányíthatóságuk, hangjuk. De természetesen tovább fejlesztve kicsit.

Hiába törekedtek a Most Wanted érzés megteremtésére egy feldolgozásban, mégis kimaradtak dolgok, amik talán sokak számára hiányzik. Az autókat optikailag nem lehet tuningolni, csak belsőleg. Úgy gondolom ez sokak számára hiányérzetet kelt. Na és persze az autók belső tuningolásakor se érezhetünk nagy változást. A másik, ami hiányozhat, hogy a rendőrök elöl való menekülésnek nincs tétje, hiszen ha elkapnak minket, nem történik semmi, csak megszűnik a körözés. Ami szintén fura lehet, hogy hiába a rengeteg autó és a nagyváros, a versenyek kevesek és a verseny típusok is.

A grafika elképesztő lett, nagyon látványos minden, a tájak, a város, az autók, minden. A látótávolság mértéke is nagymértékben megnövekedett. Szerencsére a készítők jól optimalizálták a játékok így a PC verziónak sincs nagy gépigénye és a megadotton tökéletesen, akadás mentesen fut. Az autók törésmodellje is sokat fejlődött, bár még mindig van, hova fejlődnie, bőven. A játék alatt halható zenék is elfogadhatóak, passzolnak a játék hangulatához és élvezetesek, változatosak.

Tehát a 2012-es Need For Speed Most Wanted egy élvezetes arcade játék. Meglepetéseket nem tartalmaz, nem egy korszakalkotó, mindent elsöprő autós játék, de élvezetes. Rengeteg pozitívum fellelhető benne, de rengeteg hiányosság is.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …