Pogácsák

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Burgonyás pogácsa

1 kg liszt

1 kg főtt áttört burgonya

1 kg margarin

1 dl langyos tej

5 dkg élesztő

5 dkg só

Cukor nem kell az élesztős tejhez, ezáltal nem fog felfutni sem! Lisztet a kihűlt krumplival összegyúrni, hozzá tenni a margarint és az élesztős tejet, sót, jól összegyúrni ismét. Ezt a tésztát 4 napig lehet tárolni hűtőben, sőt le is fagyasztható.
Én ezt a pogácsát megcsináltam, fele mennyiséget azonnal kiszaggattam és megsütöttem, másik felét lefagyasztottam. Azóta azt is megcsináltam. Szerintem sok az 1 kg margarin, mert nagyon ragad a tészta, állandóan lisztezni kell a deszkát és a kiszúrót, igaz én 1/2 liter tejet adtam hozzá, mert nem emlékeztem mennyi kell. És egy kicsit sósnak találom, azt is lehetne csökkenteni.

 

Kiadós sajtos pogácsa

1 kg lisztet 25 dkg margarinnal vagy 20 dkg zsírral, 20 dkg reszelt sajttal elmorzsolunk, 5 dkg élesztőt kelesztünk és a lisztes anyagokhoz keverjük, majd 4 tojássárgáját, 2 dkg sót adunk hozzá. Jól kidolgozzuk és egy éjszakát pihentetjük. 2 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük.

Túrópogácsa

50 dkg lisztet, 10 dkg zsírt, 50 dkg túrót, kevés tejben feloldott 2 dkg élesztővel vagy 1 csomag sütőporral, kevés sóval, 1 egész tojással, 2-3 kanál tejföllel összegyúrunk. Kiszaggatjuk. Tojással megkenjük és világosra sütjük.

Réteges töpörtyűs pogácsa

2 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatunk, majd 50 dkg liszttel, kevés sóval, 5 dkg zsírral és szükséges mennyiségű tejjel, valamint 2-3 evőkanál borral rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és vékonyra nyújtjuk. Rákenünk 35 dkg darált töpörtyűt és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe, egymásra hajtva 30 percig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk és az előbbi módon felcsavarjuk. Összesen 3-szor nyújtjuk ki, 30 perces pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtva tetejét megrácsozzuk, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, tetejét tojással megkenjük és erős tűznél 15 percig sütjük. (A pogácsákat gyorsan kell sütni, mert különben kiszáradnak!)

Sós pogácsa

5 dkg élesztőt kevés tejben felfuttatunk. 25 dkg margarint 60 dkg liszttel elmorzsolunk. Hozzáadjuk az élesztőt. Borsot, paprikát, sót ízlés szerint adunk hozzá. 1 dl tejföllel és 1 egész tojással, ha szükséges, kevés tejjel összegyúrunk. Jól kidolgozzuk, duplájára kelesztjük. Kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük (,köménymaggal megszórjuk). Forró sütőben sütjük.

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About Sylvia89

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..