Póker – Ahogyan én ismerem

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Póker.. 5 betű, mégis rengeteg jelentése van közel 150 országban világszerte.  Sokan gondolják azt, hogy tudnak játszani pedig nagyon kevés azoknak a száma, akik ténylegesen ott vannak a toppon. Most egy filmből idéznék: „Mivel magyarázzák azok akik azt mondják, hogy a póker szerencsejáték, hogy minden évben ugyanazok az arcok ülnek a világbajnokság döntőjének asztalánál?”.

Nos…ez egy nagyon érdekes kérdés és elgondolkodtató.  Nagyon sokféle játék létezik a Pókeren belül: Stud, Omaha, Razz, 5 kártyás stb..és a legismertebb és legkedveltebb a Texas Holdem. Ez nem csupán az egyszerű szabályai miatt könnyen játszható (kapsz 2 kártyát és rakd ki a legjobb 5 lapot 4 körön belül) hanem nagyon sokat számít az emberismerő képesség is. Ugyanis akármennyire is túlzásnak hangzik, de aki tudja, hogy mikor hazudik egy ember az pókervilágbajnok lehet.

Kezdjük a szabályaival: Adott az 52 kártyás francia kártya, az alap tendencia hogy vannak kilencen egy asztalnál és az óramutató járásával megegyező irányban elkezdjük osztani a lapokat, 1-1-et mindenkinek 2 körön át. A megkapott 2 lapból kell cselekednie a játékosnak az első 3 lap (flop) előtt. Itt lehet passzolni, emelni vagy akár mindent betenni (all-in).

Jobb ha tisztázzuk hogy a póker nem csupán szerencsejáték, tényleg nem. Nyilván kell hozzá szerencse, de maximum 25%ban van szükség erre. A maradék 75% a tudás, tapasztalat, helyzetfelismerés és igazodó képesség. A International Mind Sport Association (IMSA), vagyis a Szellemi Sportok Nemzetközi Szövetsége elismerte és elfogadta a pókert szellemi sportként, szóval már tényként lehet állítani azt, hogy a póker NEM szerencsejáték.

Aki kellő energiát, időt és természetesen pénzt nem sajnálva elhatározza, hogy elkezdi pókeres karrierjét, az nagyon legyen óvatos, a póker fő ismérve a bankroll menedzsment. Hogyha van az embernek 50.000 forintja erre a célra, ne üljön le játszani olyan asztalhoz, ahová ennyivel be lehet szállni, kövessük a már jól ismert szamárlétra fogalmát és ne legyünk türelmetlenek.

 „Ha egy pénzzel rendelkező ember találkozik egy tapasztalattal rendelkező emberrel, akkor a tapasztalattal rendelkező pénzzel távozik, a pénzzel rendelkező pedig tapasztalattal.”
Alfred Alvarez (2011) 
 

About blessgaming

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …