War for Cybertron [játékteszt]

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Háború dúl az egykor békés Cybertron bolygón. Autobotok és az Álcák vívják halálos harcukat egymással a végső győzelemért. Itt az ideje, hogy kivedd a részed a háborúból! Optimus oldalán harcolsz az igazságért? Vagy Megatron hűséges katonája leszel? A döntés a tiéd, de ne feledd: Egy talpon fog maradni, egy el fog bukni…

Ki ne hallott volna már az alakváltó óriásrobotokról? Rengeteg képregény és rajzfilm készült már belőlük, Michael Bay pedig immár negyedjére készít filmet a transformersek kalandjaiból. Viszont, aki szerette volna átélni milyen az igazságért harcolni az Autobotok oldalán, vagy Megatron-t szólgálni Álcaként, azoknak nem jutott sok minden. Pár régi játékot és egy-két nagyon gyengére sikeredett adaptációt leszámítva nem találkozhattunk jó Transformers-es játékkal. Ez viszont megváltozott a Transformers: War for Cybertron-al. A játék nem a Földön játszódik, nem is filmadaptáció, hanem egy külön történet, ami az alakváltók anyabolygójára kalauzol el minket, ahol részünk lesz egy kis csetepatéban.

A Transformers: War for Cybertron egy 2010-ben megjelent TPS (Third-person shooter) játék, amit a High Moon Studios fejlesztetett és az Activision adott ki. A játék PC, XBOX 360, PS3, DS, és Wii platformokra egyaránt megjelent.

A játék története igen jóra sikerült, mert nagyon jó belelátást nyerhetünk az Autóbotok és Álcák közt dúló ádáz háborúba. Szerencsére van a játékhoz magyarosítás (amit nagyon köszönünk!), így ezt érdemes letölteni hozzá.

Az egyjátékos mód nagyon élvezetes. Lehetünk Álcákkal és Autóbotokkal egyaránt, de ami érdekes, hogy a történet fajokat tekintve nem ugyanakkor játszódik. A cselekmény kezdetétől a feléig az Álcákkal lehetünk, majd a közepétől a történet végéig a fonalat immár Autóbotokként vesszük fel. De ha nagyon unszimpatikusak az Álcák, akkor nem kell az ő kampányukat is végigjátszani, hanem mehetünk egyből az Autóbotokkal. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet volt a készítőktől.

Szerencsére nem kell szuperkatonáknak lennünk és egyedül legyalulnunk a Cybertront, hiszen mindig lesz két bajtársunk, akikkel együtt irthatjuk az ellenséget és végigkísérnek minket a küldetés folyamán. Ráadásul mivel mindig hárman vagyunk a misszióban, az elején kiválaszthatjuk melyik karakterrel akarunk lenni. Igen széles a karakterek tárháza: Így játszhattunk többek között Megatron-nal, Starscream-el, Soundwave-vel, Optimus-al, Ratchet-el vagy Bumblebee-vel is. Mindkét oldalon nagy a választék. Nagyon jó az is, hogy minden karakter más és más, nem mondhatjuk el azt, hogy egy sablonra megy az egész. Mindenki más tulajdonságot kap, más járművé tud átalakulni, más fegyvereket forgat. A játék továbbá lehetőséget ad a Co-op játékmódra, így akár két barátunkkal is belecsaphatunk a lecsóba.

A fegyverek terén is igencsak bőséges a kínálat, és igen változatosak. Alapjába véve 4 fegyverünk van: az egyik egy közelharci fegyver, amit dobozok és gyengébb ellenfelek szétzúzásán kívül nem érdemes másra használni. Alapból kapunk két fegyvert, ami minden karakternél más és más, de ezeket a pályán szabadon lecserélhetjük más fegyverekre is. Néha érdemes a jól bevált stukkert lecserélni, egy adott szituációhoz jobban illő fegyverre. A negyedik fegyverünket akkor érjük el, ha járművé alakulunk, de itt is karaktertől függ, hogy annak milyen pusztító eszköze van. Még van egy speciális húzásunk, ami minden alakváltónál más és más. Pl.: Soundwave ütegeket tud lehelyezni, de mindenkinek meg van a saját speciális tudása, ami mindegyik karakternél más és más.

Alakot váltani szinte bármikor tudunk, amikor kedvünk szottyan. Szereplőtől függően alakulhatunk autóvá, tankká, kamionná, vagy repülővé. Ez persze pályától is függ, hiszen lesznek olyan missziók, amik megkövetelik, hogy repülve vegyük fel a harcot az ellenséggel. Igazából akkor érdemes járművé alakulnunk, amikor gyorsan el akarunk jutni valahova, vagy amikor kemény tűz alá vesznek minket, mert akkor némileg kevésbé sérülünk.

Az irányítás nem tér el radikálisan a többi, ehhez hasonló játéktól. Jól lehet, hogy van egy-két új funkció, de ezekbe hamar bele lehet rázódni. Az első pálya után már nagyon fel sem tűnik a játékosnak.

A grafika ennél a játéknál nagyon ott van. Nagyszerűen vitelezték ki a Cybertront, és a robotokat. Teljesen beleélhetjük magunkat, hogy ott járunk és küzdünk a háborúban. Ám, hozzá kell tennem, hogy olykor néha nagyon nyomasztóak tudnak lenni a helyszínek.

Mit kell tudni még a játékról? Néha egy picit nehézkes megkülönböztetni az ellenséget és a barátot. Bár az álcáknál a lila dominál, míg az Autobotoknál szinte az összes szín megjelenik, mégis egy kemény és heves tűzharcban előfordulhat, hogy ha nem figyelünk eléggé, a mieinket szórjuk meg.

Az ellenfelek „meglepő módon” egyre nehezebbek, ahogy feljebb visszük a nehézségi szintet, de már alacsonyabb szinten is vannak olyan részek, amikor vért kell izzadnia az embernek, ha tovább akar jutni. Bár általában mindig túlerővel szemben kell helyt állnunk, de egy nagyon jó izzó, pörgős akciójátékról van szó.

Aki játszik a játékkal az készüljön fel, hogy gyakran roncsot csinálnak majd belőle. Szerencsére a pályákon gyakran vannak checkpointok, így nem kell szinte mindig újból elölről nekivágni az egésznek. Továbbá fegyvereink mindig hamar kiürülnek így mielőtt újra akcióba lendülünk, érdemes a terepet átkutatni muníció után, bár így is néha olyan érzése támad az embernek, hogy sosincs elég utánpótlás.

A harcok során komoly sérüléseket is szenvedünk, de szerencsére mindig egy bizonyos szintig újratöltődik az életerőnk (ez attól függ mennyire sebesültünk meg) így nagyon meg kell becsülnünk azt, amikor energont találunk, ami feltölti az életerőnket.

Egy nagyon kellemes akciójáték a Transformers: War for Cybertron. Elsősorban azoknak ajánlom, akik rajonganak az óriás robotokért, de bátran ajánlom minden akciójáték kedvelőnek. Ráadásul a játék sikerességét jól mutatja, hogy elkészült a folytatása a: Fall of Cybertron, amit remélem mostanság ki tudok, majd próbálni.

About BLaci

Check Also

A Google elől nincs menekvés

A Google fiókokban található egy olyan beállítás, ami percre pontosan rögzíti minden lépésünket. Bármiféle, az …