Villám tesók örökre – Ted KRITIKA

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Valószínűleg sokan ismerik Seth MacFarlene-t. Rengeteg sorozat fűződik a nevéhez: Family Guy, Amerika fater, Dexter laboratóriuma, stb. De sok más alkotásban is valamilyen módon tevékenykedett már. Idén egy egészen új vígjátékkal drukkolt elő a rendező, a Ted-el.

A történet egészen nagyszerűre sikeredett. Egy kisfiú, John egyik karácsonykor azt kívánja, hogy az ajándékba kapott plüss macija, Ted bárcsak életre kelne, és örökre ő lenne a legjobb barátja. Ez valóra is válik. Később, mikor John 35 éves, Ted még mindig vele lóg, mint legjobb haver, ami rossz hatással van magánéletére. Ez a történet egészen pazar lett, hiszen a felnőtt John és Ted kapcsolata egy társadalomkritikát állít a középpontba, vagyis, felteszi azt a kérdést, hogy John számára a gyerekes, kicsapongó barátja a fontosabb vagy élete szerelme, Lori. De pusztán e tény felvázolásától nem lenne nagyszerű a film, attól lesz az, hogy a kicsapongó barátot, egy plüssmaci figurázza meg. Az ő karakterébe teljesen bele lehet tuszkolni mindent, ami egy bulizós haverről elmondható, sőt még többet is és így megszülethet az az erős kontraszt, amit barátság és szerelem, elfuserált élet és értelmes élet közt létrejöhet. Tednek nem muszáj reális emberi tulajdonságokkal bírnia így bármit is képvisel, azzal kapcsolatban mindent meglehet benne mutatni, nem úgy, mint egy emberrel.

Tehát a rendező egy életből vett reális problémát vitt a filmre némiképp kifordítva azt magából. Ez a kérdés gyakori probléma a jelenkor fiataljainál is. Ahhoz, hogy ez jól sikerüljön Seth természetesen mindezt egy vígjátékba öltöztette, az ő sajátos rendezői világágával karöltve. Mint vígjáték is nagyszerűre sikerült, jó poénok, fantasztikus monológok. Nem sír a nevetéstől a néző a film egészén, de ettől még egy abszolút jó vígjáték ez. De talán néha, mintha zsákutcába ütközne a történet és semmit mondó jelenetek is belekerültek a filmbe.

Ha már a történetvezetésről szó esett, akkor érdemes megemlíteni azt is, hogy a „magyarázós jelenteket” abszolút eltalálta a rendező, tartalmát és hosszát is tekintve. A „magyarázós jeleneteknél” azt értem mikor kiderül, hogy Ted, hogy válik élővé, John miért is ragaszkodik Tedhez egész életében és, hogy hogyan fogadta a világ Ted-et. Véleményem szerint nagyon jó ötlet volt, hogy Ted nem egy olyan karakter a filmben, akit titokban kell tartani, mert létezik, hanem az egész világ tudomására jut, hogy létezik egy élő maci. Ilyet még nem igen láthattunk hasonló vígjátékokban. Na és persze sokat dob a filmen a narráció is, természetesen ez is poénosra lett véve.

Érdemes még megemlíteni azt is, hogy Ted milyen fantasztikusan szép technikával lett ábrázolva a filmben. Elképesztően sikerült ez az animáció. Továbbá a színészi játék is teljesen jó, Mark Walhberg és Mila Kunis teljesen jó játsszák szerepeiket.

Tehát a Ted című vígjáték egy remek film. Akik szeretik a vígjátékokat azoknak mindenképp érdemes megnézni, még akár többször is. De aki csak egy jó filmet szeretne nézni, annak is bátran ajánlom.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …