Az ételért sorbaállás margójára

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az elmúlt pár nap nem(csak) a karácsonyról szólt, hanem az állandó sipítozó, „elmúlt8évező”, „kádáralattilyennemvolt”-ozó, és úgy általában a saját és a többi nyomoráért a rendszert, a regnáló hatalmat hibáztatók tele kürtölték, és elrontották a karácsonyt a pesti sorba állásról…
Sorban állás
Pont rről szerettem volna írni, mikor beütöttem a keresőbe a sorbaállást és egy olyan fórumba csöppentem, ami… De jöjjön hát két szemtanú, akik által az egész kicsit más megvilágítást eredményez. Az első szembe állítja a nyávogókat, a fotelforradalmárokat a rideg valósággal, a másodikban lehull a lepel a sorba állókról.
Mindig eszembe jut, amikor valaki a mostani kormányt, az előzőt, a következőt okolja a válságért. Annak idején azok, akik ma nyugdíjasok, hordták szét a fél országot haza. Ingyen vitték a cég tulajdonát, munka nélkül lébecoltak és bementek blokkolni, hogy lássák, ők bizony a munka dandárjai. Én is ebben nőttem fel. És az is igaz, hogy ma egy doboz cigaretta 700 Ft körül van. Az ital sem olcsó. Talán először enni kéne, azután cigarettára költeni. És ha hiszik, ha nem, én is éltem fűtetlen lakásban, villany nélkül, kisgyerekkel, keresve a 7 krajcárt otthon, de ma sem okolok senkit, kormányokat, romákat és zsidókat a helyzetemért. Megoldottam, diplomás gyereket neveltem fel, van ennivalóm, ételem, s jut mellettem még másoknak is, pedig nem vagyok egészséges. Mégis, rólam soha senki nem gondolta volna, hogy gondjaim vannak.
Mert én a saját házam táján sepregetek. Ettől függetlenül soha nem tagadom meg a segítséget attól, aki kér, ha csak tehetem. Nem kérdem, mire költi, mert lássuk be, igazából aki ad, saját magának ad. A lelki békéjét vásárolja meg. Cinizmussal, vádaskodással csak a szart kavarjuk tovább. Azt kell megnézni, mit lehet tenni? ÉN hogyan tudok valamit tenni. HA CSAK 100.000 ember valóban tenne valamit, akkor minden más fordulatot venne.
De a szobában ülve ugye mindannyian bölcsek tudunk lenni.

a követekező hozzászólást is a hvg.hu „sorbaállósdis” cikkénél találtam…

„Mint minden évben, vásárláskor most is betettem a nagy gyűjtőbe lisztet, cukrot, rizst, csokoládét. Hozzáteszem, havi jövedelmem egyetlen ezressel haladja meg a százezer forintot,gyerekeim,unokám van;ilyenkor mégis jól esik a lelkemnek, ha csak ennyit is, de (még) tudok adni. Soha többet nem teszem, csalódottságom talán sokaknak nem érthető, de így érzek. Amikor karácsony harmadnapján buszra vártam a Blahánál, érkezett egy jól öltözött anya, nagymama, három gyerek, telis tele pakolt szatyrokkal, a gyerekek kezében a most-szerzett játék. Eleinte jó volt nézni a gyerekek örömét. Sajnos, egy buszra szálltunk, mellettem ültek le, és végig kellett hallgatnom a beszélgetést. Ami bizony arról szólt, milyen ügyesek is ők, hogy a sok szakadt meg büdös hajléktalan elől elhalászták a cuccot, azok minden nap kapnak ingyenkaját, nekik meg ezek a jól tárolható élelmiszerek elvannak a kamrában, miért ne az övék legyen, ha egyszer ingyen van. Nem írom le a teljes társalgást, hogy a gyerekek milyen megjegyzésekkel jellemezték a náluk nyilvánvalóan szerencsétlenebb gyerekeket, akik, talán karácsonyfa nélküli ünnepükön, valóban éhes kis gyomrukat kezdték tömni, nem írom le, már csak azért sem, mert szégyeneben és megbántottságomban inkább leszálltam a buszról. Innen üzenem ennek és a hasonló potyalesőknek: ingyen ebéd pedig nincs. Amit ők most bespájzoltak, abban sok-sok jóérzésű, náluk nemegyszer talán sokkal szegényebb ember adta össze. Én nem nekik szántam. Ezentúl is fogok adni: ám ettől a naptól személyesen – annak, akit a sors valódi szűkösségbe vetett, és akinek az elfogadás örömébe az ‘ide jutottam’ büszke szégyenének keserűsége vegyül.”

nos ennyit a nagy nyomorról… mert akik valóban rászorulnak vagy ki se mennek mert nincs olyan fórum ahol értesülhetnek róla, vagy csak csendben elballagnak, feltéve ha az ilyen potyalesők után marad nekik…

About pityesz76

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …