Egy alternatív filmes univerzum

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Eljátszottatok már biztos azzal a gondolattal, hogy mi lett volna ha… Ezen sokszor nem is érdemes rágódni, mert ami történt az megtörtént. De mi lenne, ha most egy kicsit mégis elmerengenénk azon, hogy mi lett volna, ha egy-két dolog máshogy alakult volna a filmes világban. Ha mondjuk a Harry Potter filmeket Christopher Nolan, Tim Burton vagy esetleg David Fincher rendezte volna. A folytatásban betekinthettek egy alternatív filmuniverzumba, hogy mi lett volna HA…

J.K. Rowling nagysikerű regényét, először Barry Sonnenfield adaptálta, aki a Harry Potter – Magic in Black nevet adta művének, de sok helyen úgy is ismerik az alkotását, hogy Wizard in Black. A történet szerint Black és Shacklebolt, varázsló ügynökök a Mágiaügyi Minisztériumban. Az a feladatuk, hogy megóvják a gyanútlan muglikat és az egész világot, a rosszindulatú varázslóktól.

A film sikeres volt, így nem soká jöhetett is a folytatás, ám ezúttal egy másik rendezővel. Nem kisebb név karolta fel a kis varázsló kalandjait, mint Christopher Nolan. Ez lett a Sötét Varázslók – Felemelkedés. Harry Potter megkapja legfőbb nemezisét Voldemort nagyurat. A varázslók világát a komor realitásba átültető rendező, látványos akció-thrillere hatalmas sikert aratott.

Nolan trilógiát akart, de végül nem vállalta a folytatást, és átadta a karmesteri pálcát David Fincher-nek, aki egy merőbben más stílus fele vitte tovább a Potter filmeket. Harry Potter – Varázslók klubja című filmjében, Harry Potter találkozik Piton Professzorral, akivel megalapítják a Varázslók klubját, ahol illegális varázslópárbajokat rendeznek. Kétes ügyleteik pénzügyi fedezeteit bájitalok főzésével fedezik.

Fincher nem is akart több részt, úgy érezte, ezt már nem tudja felülmúlni, így a következő filmet, a látvány fetisiszta, és piromániás Michael Bay vette át. A Harry Potter – mire jók a rossz varázslatok? című filmjében, Harry és Ron Weasley látványos akciójelenetek és gigantikus robbanások közepette fékezik meg a gonosz varázslókat.

Quentin Tarantino látta a potenciált a Harry Potter filmekben így önként vállalta az ötödik rész elkészítését. Ő is megálmodta sajátos varázsló világát, amiben a hangsúlyt az alvilági játszmák és a durva jelenetek kapták. Az időben és helyszíneken egyaránt ugráló filmben Hermione Granger komoly szerepet kap, és máig emlékezetes a Ron Weasley-vel való tánca is.

Robert Zemeckis-el egy újabb stílusú film született. A Harry Potter – Vissza a Roxfordba! Című sci-fi vígjáték, egy kis időutazásra kalauzolt el minket.

Mindezidáig utolsó részt a nagyszerű Tim Burton rendezte, aki megelégelte az eddigi munkásságokat és úgy döntött, hogy Nolan után, újra komorrá teszi a varázslóvilágot. Sok-sok műfajt megjárt ez a film, de elvont horror film eddig még nem volt.

Úgy néz ki, hogy a Harry Potter története befejeződött, viszont George Lucas bejelentette, hogy készít, majd egy előzménytrilógiát, amiben James Potter kalandjait mutatja be. Az első filmnek már meg is van a címe: James Potter – Baljós átkok.

About BLaci

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …