Fanfiction, avagy írói kibonatkozás II

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Előző cikkemben egy kicsit általánosságban írtam a fanfictionökről, most szeretnék néhány elterjedt fanfices kifejezést, figyelmeztetést ismertetni.

A legtöbb történetnél olyanokat lehet látni, hogy AU, Slash, angst, non-con, OOC, stb… Így, aki tudatlanul kezd el olvasni történeteket, néha igencsak meglepő, kellemetlen, az ő számára esetleg sértő dologgal találhatja szemben magát.

Kezdjünk is hát neki. Példázataimban leginkább a Harry Potterből fogok meríteni.

keepcalmandreadfanfiction-257x300

AU: Alternatív Univerzum, ahol a cselekmény az eredeti világtól eltér. Például a Harry Potter könyveknél, mikor Harrynek csak az egyik szülője halt meg, és így hogyan alakulna Harry sorsa.

Crossover: Kettő, vagy akár több film, könyv, sorozat keverésével létrehozott világ. Azaz például Harry Potter hatodik iskolai évében új diákok érkeznek Edward Cullen, Bella Swan személyében (Twilight-Alkonyat). A történet így bonyolódik, hisz kettő vagy több világ szereplőit, cselekményeit kell összegyúrni egy történetben.

OOC: Azaz Ouf Of Character, magyarul karakterhűtlenség. A karakterek kifordulnak önmagukból, nem az eredeti módon viselkednek. Ez a jelenség lehet enyhe, de sok írónál előfordul, hogy szinte olvashatatlanul nem igaziak a szereplői. Persze nem kell arról sem megfeledkezni, hogy van karakterfejlődés is, ami viszont ha le van részletesen írva, láthatjuk hogy és miért kezd el kedvenc főszereplőnk önmagából kikelve üvöltözni vagy zokogni, akkor nem annyira feltűnő és sokkal jobban elfogadható.

OC: Original Character. A fanfiction író saját agyszüleménye ez a bizonyos szereplő.

Mary Sue: Ez egy külön jelenség a fanfictionöknél. OC, azaz saját karakterről van szó, ezért is veszélyes terep a saját karakter. Ez a bizonyos lány tökéletes, mindenki szereti őt, mindenki másnál jobb képességei vannak, okos, bölcs, lélegzetelállítóan gyönyörű, s általában a fanfic író kedvenc karakterével bonyolódik szerelmi viszonyba. Általános imádat veszi körül, ha a történet vége jó, akkor mindenki örül, de ha netán Mary Sue-nk tragikus balesetet szenvedne vagy elhalálozna, akkor az egész világ gyászolja. Általában a fanfic író így próbálja magát beleírni a történetbe, nevük is gyakran egyezik – legyen az valódi, vagy írói álnév, becenév. A férfi megfelelője Gary Stu.

Gen: Azaz general történet, ahol a románc nem játszik nagy szerepet.

Het: Heteroszexuális kapcsolat, románc, erotika.

Slash: Azonos neműek közti szerelmi kapcsolat; ahol két férfi kerül egymással közelebbi kapcsolatba, szerelmi lánc, szexuális aktus alakul ki köztük.

FemSlash: Ugyanaz, mint a slash, csak itt nők között jön létre homoszexuális kapcsolat.

PWP: Plot? What Plot? vagy Porn Without Porn. Azaz cselekménynélküli pornó. Nincs különösebb cselekmény, történés, csak a kemény erotika.

Fluff: Habos-babos-cukormázas történet, azaz nincs semmi halál, dráma, sötét elem.

Angst: Ezek a történetek már egyáltalán nem fluffosak, komoly, drámai műről van szó, ahol szomorú, fájdalmas elemek vannak túlnyomóan. Siratósak, depresszívek.

H/C, Hurt/Comfort: Az angst egyik alteregója. Egyszerűen arról van szó, hogy az egyik szereplő folyton drámai helyzeteken esik át, lelki traumák sokaságával éli mindennapjait, egy másik szereplő meg enyhíteni próbálja ezt a fájdalmat a szeretetével, törődésével, tanácsaival. Az is előfordulhat, hogy egy szerelmespár tagjai folyamatosan megbántják egymást, majd kibékülnek és megvigasztalják egymást.

Drabble: Félperces, azaz nagyon-nagyon rövid írás.

Egyperces: A drabble-nél valamivel hosszabb történet, de még ezt is egy perc alatt szinte el lehet olvasni.

Crackfic: Teljes elborulás az író részéről. A történet egy gyenge pillanatban született, és olyan szörnyű, paródia-szagú az egész, hogy már szinte abba sem tudjuk hagyni.

POV: Point Of View, nálunk egyes szám első személyben írt történetek. Ez akár változhat is, mondjuk van egy történetben Harry POV és egy Ron POV, ők ketten felváltva mesélik el a történetet, esetleg ugyanazt mutatják be, csak a saját szemszögükből.

WIP: Work In Progress. Jelenleg is íródó, folytatásos történet, ahol várni kell az újabb részekre.

RPS: Real Person Slash, vagyis valódi személyekkel íródott homoerotikus történet.

Non-Con: Non-Consensual sex, azaz nemi erőszak. Ilyen a rape kifejezés is.

Ezenkívül minden fandomban vannak párosok, amelyeket egyszerűen csak betűkkel jelölnek, vagy a két szereplő nevét összedolgozzák. Harry Potter példák: H/G (Harry/Ginny), R/Hr (Ron/Hermione), Dramione (Draco/Hermione), Drarry (Draco/Harry), stb… Homoszexuális kapcsolatnál a domináns nevét kéne először írni, ami már elmond néhány dolgot a történetről, ezt azonban sok fanfiction író nem tudja, így nem is támaszkodhatunk a jelölésre, mert sokszor félrevezető lehet.

A Slash történetek (és inkább a Harry Potter fandomra jellemző a mágia miatt) egyik különlegessége az MPreg, mely annyit tesz: Male Pregnancy. Olyan történet, ahol férfi (igen, férfi!) szereplő esik teherbe… És ez hogy lehetséges? Fantáziával, mágiával, kedves olvasóim.

Akinek felkeltettem az kíváncsiságát, tudom ajánlani Magyarország legnagyobb és legigényesebb fanfiction oldalát (eredetileg csak Harry Potter fanfictiont lehetett olvasni rajta, de most már mindenféle fandom megtalálható), a www.fanfic.hu/merengo-t.

Olvasásra fel!

GD Star Rating
loading...
Fanfiction, avagy írói kibonatkozás II , 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Vélemény?

About Erys

Tiszavasváriban élő, Nyíregyházán tanuló végzős gimnazista, írói-ambícióval ellátott lány vagyok.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..