Film utca 5.: Scott Pilgrim a világ ellen

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Mostanra a Film utcát is belepte a hó. Ezen a helyen főleg olyan filmek szerepelnek, amiket kevesen ismernek a benne szereplő arcok ellenére, de egyetlen karácsonyi film se jutott eszembe, ami ide lenne illő.  Mindenképp úgy éreztem így az ünnepek környékén nem sokkolnék le senkit, így egy olyan filmet választottam, amit soha nem hittem volna, hogy belekerül a repertoárba, és nem mellesleg sok hó is van benne. Mivel tízből nyolc ember életében nem hallott erről a filmről, ezért a Film utca következő kitérője, a 2010-es Scott Pilgrim a világ ellen.

scott-pilgrim-fx-632 copy

Azért is meglepő az ismeretlenség, mert nemcsak ismert szereplők tarkítják (még ha kisebb szerepre is), de ez az egyik olyan film azon kevesek közül amire azt mondom: „ilyen film nincs még egy”. Nem abban az értelemben, minthogy mondjuk olyan sincs még egy, mint a Ponyvaregény vagy a Közönséges bűnözők, sokkal inkább Sin City vagy Harcosok klubja értelemben értendő. Ha még mindig homályos amit itt habogok, akkor kicsit kibontom.

Scott Pilgrim története valójában egy kicsit mangára hajazó képregény Bryan Lee O’Malley tollából. Kérem a távol-keleti rajzok kedvelőinek toleranciáját, lehet hogy rosszat mondtam, most inkább a laikusokhoz szóltam. Edgar Wright volt az a személy, aki eme nem hétköznapi képregényből filmet mert csinálni, és véleményem szerint nem is csinálhatta volna jobban. Edgar Wright neve ismerős lehet azoknak, akik látták a Vaskabátokat (Hot Fuzz) vagy a Shaun of the dead filmek valamelyikét.

De miért nincs még egy ilyen film? Az első másodpercnél már érezzük, hogy nem a szokványos alkotás (még azelőtt hogy elindulna a film; remélem máris felcsigáztam az olvasót). A történet Scott Pilgrimről szól. Ő egy átlagos kanadai srác, aki egy zenekarban basszusgitározik. Egy szép nap megpillantja álmai nőjét, akivel kicsivel később összeszűrik a levet. De addig nem lehetnek felhőtlenül egymáséi, amíg (kapaszkodjunk meg!) nem győzi le Ramona hét gonosz exét. Bizony! Semmi értelme, gondolhatnánk, de hát ezért kell megnézni, hogy tudjuk, mi miért van.

A küllem alapkoncepciója valójában az, hogy összeházasítsák a videojátékokat és a képregényt (és kicsit a mangát… vagy animét). Videojátékok közül is főleg a régiek előtt tiszteleg a film, olyanok mint a Super Nintendo, a Gameboy illetve a játéktermekben előforduló régi gépek és szimulátorok. A rendező és színészek mellett, akinek óriási kézfogás és vállveregetés jár, az a vágó és a speciális effektekért felelős személy.

scott_pilgrim_vs_the_world_trailer_2_image_41 copy

Ez a film valami káprázat. Óriási közhely, de itt tényleg csak kapkodjuk a fejünket és próbáljuk befogadni mindazt a képi és hangi behatást, amivel bombáz minket ez az akció-vígjáték. Órákig szavalhatnék, hosszú oldalakon keresztül róla, de ezt látni kell. Ismétlem: nincs ehhez fogható. Az egész egy jól átgondolt, minden mai technikai vívmányt kihasználó pörgős és humoros… hát, az „egyveleg” a legjobb szó rá.

A képi világa mellett egy másik fontos műfajnak is otthont ad, a zenének. Scott bandája a Sex Bob-omb kalauzol el minket a garázsrock-bandák világába és annak minden szépségébe, kalandjába, zűrjeibe és hangulatába. Mindemellett valami egészen más magaslatokba emel minket a zene a film során, de ezt megint csak a szemünkkel kell átélni. Tudom, kritika létére eléggé zsákbamacskát árulok, de direkt, mert akarom, hogy minél többen nézzék meg.

És akkor még a szereplőkről pár versszakot. Mint némelyik filmben, ebben is olyan emberek szerepelnek, akiket „mintha már láttunk volna valahol”. A főszereplő srác, Michael Cera, aki magát Scott Pilgrimet alakítja, ugyanazt a hasonlóan bárgyú és szerencsétlen, de szerethető figurát hozza, mint a Superbadben, a Junoban vagy Az ítélet: Család című vígjátéksorozatban. A főszereplő csajszi nemrég A dolog remake-jében domborított, de itt van még az ismerősebben csengő nevek közül Anna Kendrick (Up to the air, Fifti-fifti) vagy a baltaarcú Aubrey Plaza (Városfejlesztési osztály). De ott van Kieran Culkin is, aki a hasonló nevű Reszkessetek betörők sztárjának öcsikéje, és nem mellesleg maga is játszott a filmben, ő az a kis idegesítő, szemüveges görcs, aki mindig ágyba vizel. De telis-tele van további meglepetés figurákkal is, akik szintén főszerepet játszottak valamelyik másik képregényadaptációban, például Chris Evans (tudjátok: Amerika kapitány).

A Scott Pilgrim a világ ellen egy bomba az elménkre, egy energiafilmtekercs, egy vizuális orgazmus. Ritkán csöpögök így filmről, de sokadjára is nem győzöm hangsúlyozni: nézzük meg! Nézzük meg még ma! Nézzük meg a héten, de mindenképp még az idén!

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..