90 nap alatt építenek 220 emeletes felhőkarcolót Kínában

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Igaz, hogy még csak papíron létezik, de ebben az évben már el is készülhet a világ legmagasabb épülete, a 838 méter magas SkyCity. A 220 emeletes monstrum a tervek szerint 90 nap alatt fog felépülni Kína Changsa nevű városában.

Sky-City-Changsha

A nagyszabású projektet a dubai Burj Khalifa mérnökei és a Broad Group ingatlanfejlesztő cég emberei kivitelezik. Ez utóbbi tavaly ilyenkor egy 30 emelet magas földrengésálló felhőkarcolót épített röpke 15 nap alatt.

A tervek szerint a 220 szintből álló épület 5 emelet/nap sebességgel fog épülni és az építkezés során 220 ezer tonna acélt használnak majd fel. A felhőkarcolót előre legyártott elemekből fogják összerakni, emiatt lehetséges az ilyen gyors ütemben történő építkezés.

A kivitelező állítása szerint SkyCity tízszer kedvezőbb négyzetméterenkénti ár mellett lesz felépíthető  mint a Burj Khalifa, ami köröbelül 330 ezer forint/négyzetmétert jelent. A legtöbb szakember kételkedik a projekt sikerességében, de Juliet Jiang vezérigazgató-helyettes állítja, hogy tudni fogják tartani az ütemtervet.

SkyCityHorizon

A lakóépületnek tervezett “égi városban” megdöbbentő számú, mintegy 31 400 ember élhet majd 1,2 millió négyzetméteren. A felhőkarcoló 83%-ában lakások lesznek elérhetők, a fennmaradó területen pedig iskolák, óvodák, kórház, boltok és éttermek üzemelnek majd. Így házon belül szinte mindent meglehet majd oldani. A több mint 30 ezer lakost 104 darab gyorslift fogja szállítani a 220 emeleten.

A 838 méter magas felhőkarcoló képes lesz akár egy 9-es erősségű földrengés után is állva maradni, sőt, egy 3 órán keresztül tartó tűznek is ellenállni, amíg evakuálják a több mint 30 ezer embert.

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About kittipower

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

2 hozzászólás

  1. Zsolt Schvets

    ja, elég nevetséges 😀

  2. kemény, nálunk meg egy villamos pálya sint sem tudnak lerakni két év alatt!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..