A számviteli törvény módosításai (2000. évi C. tv.)

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A számviteli törvény módosításai (2000. évi C. tv.)

A számviteli törvényt 2013-ra vonatkozóan mintegy 70 helyen módosították. A változásokat minden cégnek 90 napon belül át kell vezetni a számviteli szabályzataiban.

file00012306421342-2

Néhány fontos változás a teljesség igénye nélkül:
• A szellemi termékek fogalma a (szellemi termékekre vonatkozóan) jogszabályi környezethez lett igazítva
• Az üzembe helyezés időpontja a gyakorlathoz lett igazítva. A rendeltetésszerű használatot nem érintő hatósági engedélyek hiányában is aktiválni lehet az eszközt, ha az üzemszerű tevékenység megkezdődött.
• A készletek között áruként kell kimutatni azokat az értékesítési céllal beszerzett eszközöket, amelyeket az értékesítésig átmenetileg használatba vettek (pl. tesztautó)
• Változott a jelentős összegű hiba értékhatára. Ha a mérlegfőösszeg 2%-a 1 millió Ft alatt van akkor nem a 2%-ot kell alkalmazni, hanem az 1 millió Ft-os értékhatárt kell figyelembe venni. Tehát 1 millió Ft alatt nincs lényeges hiba.
• Megszűnt a beszámolók ismételt letétbe helyezési és közzétételi kötelezettsége lényeges hiba esetén.
• 2012.12.01-től megszűntek a házipénztár napi készpénz záró állományára vonatkozó korlátozó szabályok.
• Az átalakulást megelőző időszakról elkészített számviteli beszámolóra is vonatkozik a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség.
• Halasztott bevétel feloldási szabályának pontosítása a támogatásból beszerzett, illetve térítésmentesen kapott eszközök esetében.
– a feloldást az eredeti bekerülési érték figyelembe vételével lehet elvégezni, az időközi értékmódosítások azt nem befolyásolják
– az eredeti hasznos élettartamot kell figyelembe venni
• Ha a tárgyévi eredmény negatív, akkor az lesz a mérleg szerinti eredmény is, azt nem befolyásolja a szabad eredménytartalékból történő osztalékfizetés összege.
• Megszűnt a sajátos egyszerűsített éves beszámoló készítésének lehetősége.
• Új elem, hogy választható a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló.
• A törvény kiegészült a kényszertörlés intézményének bevezetése miatti számviteli feladatokkal.
• Fogalmi módosítások
– tb járulék helyett szociális hozzájárulási adó
– árkiegészítés helyett ártámogatás
– biztosító intézet helyett biztosító
• Az elektronikus aláírás és időbélyegző nélkül is számviteli bizonylatként alkalmazható az elektronikus dokumentum, irat, ha az megfelel az Szt. bizonylatokra vonatkozó előírásainak.
• A skonto elszámolásának szabályait a kialakult gyakorlathoz igazították. A pénzügyileg rendezendő számla szerinti összeg maximum 3 %-a lehet, és megszűnt a késedelmi kamattal arányos (régi) szabály.

Forrás: https://www.szabalyzat.com/letoltesek/szamviteli_valtozasok_2013.pdf

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …