Kötelező cégmódosítás 2013. február 1-ig!!!

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Kötelező cégmódosítás 2013. február 1-ig!!!

2012. március 1-én hatályba lépett jogszabályi változások következtében minden, Magyarországon bejegyzett cég vonatkozásában el kell végezni a következő cégmódosításokat (törvényi hivatkozás 2006. évi V. törvény 129. § (1) (2) (3) bekezdés, valamint 31. § (2) bekezdés):

3_business_analyst-2 copy

• Be kell nyújtani a cég székhelyére, telephelyére, fióktelepére vonatkozó a tulajdonosok által kiállított befogadó nyilatkozatot (közjegyző által hitelesített), miszerint a társaság jogosult használni az ingatlant székhelyként, telephelyként, fióktelepként. (2006. évi V. törvény 129. § (2) bekezdés)
• A társaságban bármilyen jogviszonyban szereplő külföldi társaságok, magánszemélyek részére újra kötelezően kézbesítési megbízottat kell kinevezni (magyarországi lakcímmel rendelkező), aki nem lehet a cég ügyvezetője (2006. évi V. törvény 31. § (2) bekezdés)
• Be kell jelenteni a cégbíróságnak és a társasági szerződésbe is bele kell foglalni a társaságban bármilyen jogviszonyban szereplő magánszemélyek születési helyét és idejét, valamint be kell jelenteni minden személy adóazonosító jelét, adószámát, amennyiben ez még nem került bejelentésre. (2006. évi V. törvény 129. § (3) bekezdés)

Amennyiben kizárólag a fenti adatokban történik változás, a módosítási kérelem illeték és közzétételi díj mentes.

Fontos:
A fenti kötelezettség kizárólag azon cégekre vonatkozik, amelyek 2012. március 1. előtt alakultak és ezt követően még nem lett benne módosítás végezve. Azon cégekre is vonatkozik, amelyek társasági szerződése esetleg már tartalmazza a születési hely és idő adatokat, mert ezeket a cégjegyzékbe is be kell jelenteni. A társasági szerződésben rögzített ezen adatokat 2012. március 1-ét megelőzően nem kellett a cégnyilvántartásban bejegyezni.
Amennyiben 2012. március 1. után már módosításra került a céganyag, ezen adatokat a cég már bejelentette, további kötelezettsége nincs.

Fenti változásokon kívül az új jogszabály alapján a cégbíróságok számára kötelezővé tették a késedelmes adatbejelentés bírságolását. A bírság mértéke 50 ezer Ft-tól 900 ezer Ft-ig terjed. Nincs még rá gyakorlat, hogy a cégbíróságok mi alapján mérlegelnek (mérlegelnek-e egyáltalán), de amennyiben a cégek nem tesznek eleget határidőben a módosult adatok bejelentési kötelezettségének, úgy az eljáró bírónak ki kell szabnia a legalább 50 ezer Ft mértékű bírságot!

A teljes törvény itt letölthető : http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0600005.TV

Fentiek ismeretében javasoljuk mindenkinek, hogy még a január hónap első felében keressék fel ügyvédjüket és készítsék el a kötelező adattartalmú társasági szerződés módosításokat!!!

Forrás: www.konyvelo.blogspot.com (Gold Accountant Bt)

GD Star Rating
loading...
Kötelező cégmódosítás 2013. február 1-ig!!!, 3.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …

2 hozzászólás

  1. Mai napon Kenesei Judit nyilatkozott a médiában, hogy első körben nem bírságolják a beadással késő vállalkozásokat. Nagyon sajnálom, hogy az ügyvéd nem tudta a feladatát. Az esetleges bírságolásnál érdemes lesz a fentiekre hivatkozva kérni a bírság összegének eltörlését.

  2. Mi tavaly júniusban módosítottunk társasági szerződést, de kiderült, hogy az ügyvéd nem adta be akkor a tagok adószámát és a székhelyhasználathoz szükséges nyilatkozatot. Persze az ügyvéd a szerződésben azt vállalta, hogy a hatályos törvények szerint jár el, de úgy tűnik mégsem. Hab a tortán, hogy a cégbíróság is elfogadta a változásbejegyzést, annak ellenére, hogy a hiányoztak a fenti adatok. Tehát a cégbíróság sem járt el a hatályos törvények szerint. Miután észrevettem, hogy hiányoznak az adatok – 3 hete – azonnal felkerestem a tavalyi ügyvédet, aki biztosított róla, hogy pótolni fogja. A valóság viszont úgy alakult, hogy 3 hete nem csinált semmit. Múlt héten 3x, tegnap 2x, ma már 1x rátelefonáltam – mindig annyit mondott, hogy mindjárt hozzákezd, ne aggódjak! A biztonság kedvéért azért fölhívtam 4 másik ügyvédet, de mind azt mondta, hogy már nem tudják vállalni a dolgot. Most úgy néz ki minket fognak – kötelezően! – megbírságolni azért, mert sem az ügyvéd, sem a cégbíróság nem ismerte annak idelyén a hatályos törvényeket, illetve az ügyvéd nem végzi el a munkáját határidőre. A legszebb az egészben az, hogy én magam nem csöngethetek be a cégbíróságra azzal, hogy ittvannak a szükséges adatok (időben!), mert kötelező megbíznom egy ügyvédet a dologgal. Csodálatos, nem?

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..