Hogyan szabaduljunk meg a korpától

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Ha gyakran találsz apró fehér pelyheket a hajadban, jó eséllyel a korpás fejbőr az oka. Szinte mindenkinek meg kell ezzel küzdeni időről-időre és kifejezetten zavaró dolog lehet. De nem kell aggódnunk, hiszen a megfelelő módszerekkel könnyen kezelhető.

1051057_16574361

Mi a korpa és mi okozza?

A fehér pelyhecskék a fejbőrünk lehámlott darabkái. Az elhalt bőrsejtek leválása normális dolog, de amikor korpás a hajunk ezek a bőrdarabok nagyobb, látható darabokban vállnak le. Enyhébb esetekben az ok lehet a bőr kiszáradása, a túl kemény víz vagy a B-vitamin hiánya. Ha komolyabb korpásodásunk van az valószínűleg a helytelen hajápolás, a stressz vagy súlyosabb esetekben gombásodás következménye.

A legtöbb bőrbetegség okozója lehet a stressz és az egészségtelen életstílus. Elég alvással, több pihenéssel és az egészséges étrenddel ezt könnyen kezelhetjük.

A helyes hajápolás

Nem számít milyen súlyos a korpásodásunk, mindig próbáljunk egy egészséges hajápolási rutint követni. A hajunk típusától függően legalább két-három naponta kell hajat mosnunk. A túl gyakori hajmosástól sokkal gyorsabban zsírosodhat a fejbőrünk, így ezt mindenképpen kerüljük el. Ha alapvetően száraz hajunk van, akkor nyugodtan moshatjuk sűrűbben is.

A megfelelő sampon kiválasztása is fontos. Próbáljuk kerülni a túl gyakori hajfestést, mert könnyen tönkreteheti a fejbőrünk természetes védekezőképességét. Soha ne használjunk sima szappant vagy tusfürdőt a hajunkon, inkább vegyünk egy univerzális tusfürdőt, amit samponként is használhatunk.

A korpa erős viszketést okozhat, de soha ne kaparjunk a leváló bőrdarabokat. Ha sebhelyek alakulnak ki a fejbőrünkön a korpa csak erősebben jön majd vissza. Próbáljunk egyáltalán nem nyúlni a hajunkhoz. Ha el akarjuk távolítani a hajunkból a korpa pelyheit, használjunk egy gyengéd hajkefét, amivel a fejbőrtől kifelé fésülve megszabadulhatunk a látható korpától.

Kezelés

Az enyhébb esetekben az is elég lehet, ha segítünk a fejbőr hidratálásában, hiszen a leváló bőrdarabok a szárazság miatt vállnak le nagyobb, látható darabokban. Használhatunk egy megfelelő sampont, amit direkt a száraz hajra készítenek vagy megpróbálkozhatunk valamilyen hajolajjal is.

A kókuszolaj jó választás lehet. Miután megmostuk a hajunkat, szárítsuk meg, majd használjuk az olajat. Próbáljuk inkább a fejbőrre kenni, mint a hajra. Hagyjuk fent nagyjából tíz percig, majd mossuk ki meleg vízzel. Csináljuk ezt hetente kétszer, amíg a korpa el nem tűnik.

A sima babaolaj is hasznos lehet, ez a viszketést is csökkenti. Kenjük be a fejbőrt, majd tekerjük be a hajunkat egy tiszta törülközővel. Hagyjuk fent éjszakára és reggel mossuk meg a hajunkat egy jó korpásodás elleni samponnal.

Ha a hajunk nem kifejezetten száraz még mindig használhatunk natúr joghurtot. Zuhanyzás után kenjünk egy kevés joghurtot a fejbőrre, majd mossuk le egy nagyon kevés samponnal. A haj minőségén is javíthatunk ezzel.

Komolyabb esetekben a korpát gombás fertőzés is okozhatja. Ez a fajta általában zsíros, szóval a fenti módszerek nem segítenek.

Remek korpásodás elleni samponokat lehet kapni. Ezek általában szelén-diszulfidot tartalmaznak. Ha ilyet veszünk, akkor minden másnap mossuk vele a hajunkat az első héten, majd heti kétszer négy héten keresztül. Miután kikezeltük a korpát elég heti egyszer használnunk, mert ezek a fajta samponok kikészíthetik a fejbőrt ha túl sokat használjuk őket.

Léteznek természetes gyógymódok is, mint az illóolajok. A cédrusfa olaj az antibakteriális hatásáról ismert. Remek hajolajat készíthetünk ha veszünk 50 ml bázisolajat (kókuszolaj például) és hozzáadunk 7 csepp cédrus, 10 csepp boróka és 10 csepp ciprus olajat. Kenjük be vele a fejbőrünket, hagyjuk állni egy órát majd mossuk ki egy korpásodás elleni samponnal.

A legegyszerűbb megoldás a citromlé lehet, a citrom olaj megöli a legtöbb gombát és baktériumot a bőrön. Csak vegyünk egy friss citromot és a levét kenjünk a fejbőrre tíz perccel fürdés előtt. Ez után mossuk meg a hajunkat.

Miután kikezeltük

Ha sikerült kikezelnünk, utána is folyamatosan figyelnünk kell a fejbőrünkre. Mossuk meg heti egyszer a hajunkat korpásodás elleni samponnal és próbáljuk kerülni a hajfestést, az egészségtelen hajápolási termékeket és ne nyúljunk túl sokat a fejbőrünkhöz.

Ha a fenti módszerek egyike sem használ vagy egy hónap alatt sem érzékelünk semmi változást, keressünk fel egy bőrgyógyászt. A probléma lehet komolyabb is, mint gondoljuk. Néhány betegség, mint a seborrheic dermatitis és a pikkelysömör a korpához hasonló tünetekkel is járhat.

About Lebegő Csiga

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …