Modern rabszolgaság [Ötödik rész]

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Ez a cikk-sorozat egy kicsit megpróbál rávilágítani a hagyományos munkavállalás hátulütőire. A sorozat végére jó eséllyel eljutunk majd valamiféle megoldáshoz is, addig pedig remélem, mindenki elgondolkozik egy kicsit a saját és mások jövőjén is.

A mókuskerék.

A hagyományos értelemben vett munkával a legnagyobb probléma a végtelen mókuskerék és a dolog értelmetlensége. Valójában valahogy így néz ki a dolog: megszületünk, tanulunk, hogy dolgozhassunk, aztán dolgozunk, hogy legyen miből életben maradnunk, hogy elmehessünk dolgozni, hogy legyen nyugdíjunk, hogy 70 éves korunkban ha megérjük, akkor végre azt csinálhassunk, amit akarunk, annyi pénzből, amiből nem tudjuk azt csinálni, amit akarunk. Aztán meghalunk. Persze közben apró örömökkel elütjük az időt, mint a hörcsögök a ketrecben. De ki mondta, hogy ennek így kell lennie? Mert mindenki így csinálja? Valóban nincs más lehetőség? A mókuskerékből ki lehet szállni. Ha például annyi pénzünk van egy bankban, hogy a kamatokból megélünk, akkor máris sikerült kiszállnunk. Nyilván ez nem annyira egyszerű, de sokféleképpen meg lehet oldani a dolgot. És azt is át fogjuk beszélni, hogy hogyan.

Man-Stressing-in-Handcuff-006

Vagy még mindig szeretnél magadnak egy jó állást?

Most valószínűleg minden jól nevelt alkalmazott megsértve érzi magát vagy úgy gondolja, hogy semmit nem tudok az életről és különben is hülyeségeket hordok itt össze. Ez a kondícionálás része. Elhisszük, már gyerekkorunktól, hogy nincs más út, hogy mindenki, aki mást mond azt a gulágra kell küldeni, mert munkakerülő, csaló, lusta disznó. Még vállalkozó is mellé? Akkor kövezzük is meg. De ha nem lenne valamennyi igazság a fenti szavakban, akkor valószínűleg csak bezárnád az oldalt és nem is foglalkoznál vele tovább. Persze mindezt már te is tudod. Amit talán még nem, az az, hogy ha nem hiszünk a ketrecben, attól az még ugyanúgy ott van. És ha most mérges vagy az jó. Ha rám, az is. Ha a rendszerre, az meg főleg. Az indulat sokkal termékenyebb, mint az apátia. Mint az, ha folyamatosan semmibe vesszük a problémát, bár mindannyian tudjuk, hogy létezik. Ha ennek ellenére úgy gondolod, hogy még mindig szükséged van egy munkára, akkor hadd kívánjak neked sok sikert. Bár én nem hiszek abban, hogy létezik jó állás. De nyilván egyszerűbb másoknak dolgozni, mint a saját életünket élni és sokan feladják a jobb életet a saját kis kényelmükért. És ezzel nincs is gond, ez mindenkinek a saját döntése. Ilyenek a jól nevelt gépek, a saját döntéseiket is mások hozzák meg, többnyire a társadalmi normák.

Ez volt  a sorozat utolsó része, remélem elgondolkoztató olvasmány volt. A jövőben arra próbálunk majd választ találni, hogy milyen alternatívája lehet az alkalmazotti munkának és ezeket, hogyan tudjuk megvalósítani.

Ha tetszett a cikk, akkor adj rá öt csillagot, és oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

GD Star Rating
loading...
Modern rabszolgaság [Ötödik rész], 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Vélemény?

About Sawyer

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …

3 hozzászólás

  1. látod mondom én. Minden attól függ hová tolod a kerítést az általános és speciális között.Világ életemben asztalos szerettem volna lenni, van is egy elég komolynak mondható műhelyem, nagy ipari gépekkel, csak, ugye ki veszi meg a dolgaimat?Nincs piac. Akkó? Most akkó mi legyen?Nem csinálhatom amit szeretnék, vagyis nem kifizetődő, ekkor jön az, hogy valami egyebet kell dolgozni nyögvenyelősen. Aztán ez gyakorta így van.

  2. Nagyon sok igazsag van abban amit leirtal. Nem a penz a sok penz osszegyujtese a lenyeg hanem a leelt elet minosege a megelt dolgok minosege es milyensege es az hogy ezt boldogan es vidaman teszed kiegyensulyozott vagy e vagy sem. Az elso es legfontosabb dolog hogy csinalja vagy probalja meg mindenki azt csinalni es tenni az eletben amit szeretne, amire hivatott, ezt hivjak “hivatasnak” nem pedig munkanak. Ha erre nevelnenek mar az ovodatol kezdve akkor sokkal tobb ember talalna meg azt az utat amit most nagyon sokan keresnek. Tehat hivatast kell valazstani amit orommel vegzel nem elsosorban a penzert hanem mert ezt szereted csinalni akkor valoszinuleg penzed is lesz belole, ez nagyon fontos a cel a lenyeg..mi a celod…ezert is mondjak a gazdag emberek, hogy nem a penz a valasz a kerdesekre…de ezt addig amig nem lesz a kerdest feltevo illeto gazdag nem fogja elhinni…

  3. Tudod én mindent az ördög ügyvédje szemével látok, vagyis most kíváncsi vagyok milyen megoldásokat kínálsz.Amiről írsz az persze nagyjából igaz, de csak annyira amennyire az általánosságok igazak szoktak lenni.A jelenlegi miliőből um. emberi társadalom, csak úgy kilépni,- nos vulgáris megközelítésben- nem lehet.Persze lehet, mint említetted, ha van annyi lóvéd a bankban, aminek a kamataiból meg tudsz élni, akkor igen.De hidd el a legtöbbnek a bankban csak adóssága vagyon, s pediglen tetemes, na meg deviza is, ráadásul.A másik oldala a dolognak, hogy mi is lenne a cél?Teoretikusan! Veszel egy Ferrarit és naphosszat száguldozol mint barom.Bélszínt eszel rákkal, meg osztrigával, és Chateau Margot iszol hozzá. Esetleg benyomsz minden nap mint atom.Érted, mi a cél?A fentiek, avagy megtalálod a kicsiny helyedet ezen a föld nevű bolygón, ami nem szívderítő, szenvedéses,de létezik a boldogság. Azt keresed. Nem fog megnyílni az ég, ahonnan angyalok szállnak le harsonaszó közepette nyújtják át Neked a boldogságot. Neked kell meglelni. Ott van előtted. A gyermeked mosolya, szeretete, pár kis apróság a párodtól, szóval tömören, ha sokat vagy képes mosolyogni, nevetni, sőt teli szájjal röhögni, akkor valamit találtál.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..