Több egészségpénztárnál a korábbinál több jut a tagi számlákra

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A tranzakciós illeték „kikerülésére” javasol eljárást a Generali az önkéntes pénztárak tagjainak. Az új adónem miatt sok pénztár számlaszáma változott meg. Az idén több nyugdíjkasszánál emelték az elvárt havi befizetést, az egészségpénztáraknál azonban még díjcsökkentés is akad.

Arra buzdítják tagjaikat a Generali pénztárak, hogy egyéni befizetésük intézésével is munkáltatójukat bízzák meg. Ehhez készségesen közzéteszik a szükséges nyomtatványt is. A megbízás alapján a munkáltató levonja a nettó munkabérből a meghatározott összeget, és átutalja egyéni nyugdíjszámlájára. „Ha a tagdíjfizetésnek ezt a módját választja, mentesül a tranzakciós illeték megfizetése alól!” – írják. A tranzakciós illeték egyébként érzékelhető változásokat hozott a szektorban. Számos pénztár kedvezőbb díjakat keresve bankot váltott. (Ez a számlaszám változása miatt elég macerás dolog, ezért a korábbiakban nem sok ilyen lépést láthattunk.) A Kardirex egészségpénztár pedig arról tájékoztat, hogy a tranzakciós díj átterhelése miatt az idén a készpénzes számlák kifizetésénél arra kényszerül, hogy átutalási limitet vezessen be. Ez annyit tesz, hogy az ötezer forint alatti készpénzes számlákat nem fizetik ki.
A legtöbb pénztárnál 2013-ra már meghirdették az új kondíciókat. Ezekből kiderül, hogy a tagságuk folyamatos lemorzsolódásával szembenézni kényszerülő önkéntes nyugdíjpénztárak (önyp.) a nehezedő körülményekre sem emelték a költségeket. Több kasszánál emelték azonban a minimálisan elvárt havi tagdíjfizetés nagyságát. Az OTP Önyp. a 2012-es háromezer forint helyett 2013-ban már havi ötezer forintos befizetést vár el. Pontosan ugyanilyen változtatás látható az Ersténél. Az Aegon visszafogottabb volt, itt a háromezerről „csak” négyezerre emelték a belépési szintet. A Honvédnél is emelkedett az elvárt befizetés összege, azonban ez automatikusan, a minimálbér változásával összhangban történt. Itt ugyanis a minimálbér arányában szabják meg a tagdíjminimumot, aminek 4900 forintos összege a többiek emelése után ma már nem is annyira kirívóan magas, mint korábban.

011113_0939_1

Terjedhet az elektronikus ügyintézés

Korábban alapszabály volt, hogy az egészségpénztáraknál (ep.) a befizetett pénzből kevesebb maradt, mint az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. Logikusan, hiszen a folyamatos szolgáltatási kiadások (az egészségpénztári számlákról folyamatosan és nagy arányban költenek a tagok) miatt a költségek is nagyobbak. Ez a helyzet azonban jelentősen változik. Mint most látható, gyorsuló ütemben. A tranzakciós illeték ellenére is. Az idén ugyanis több egészségpénztárnál is kifejezetten csökkentették a díjakat. A K&H csoporthoz tartozó Medicina esetében már a havonta 2500 forintot fizetőknél is mindössze öt százalékot vonnak le költségként a 2012-es hét százalék után. A Vasutas a csekélyebb összegeket fizetőknél mérsékelte az elvonást (9,1 százalékról 8,8 százalékra). (Az egészségpénztári számlagyarapodást itt kalkulálhatja.)

Elképzelhetőnek tartjuk azonban, hogy ez még csak a kezdet. Egy törvénymódosítás megteremtette ugyanis annak lehetőségét, hogy az egészségpénztár a tagjai részére átadandó dokumentumokat, nyilatkozatokat, igazolásokat elektronikus iratként küldje meg. Így a kasszák gazdálkodása olcsóbbá válik, ami – különösen persze akkor, ha élénkül a verseny – a költségszintek további mérséklődését hozhatja. A pénztárak egy része mindenesetre erősen szorgalmazza, hogy tagjai térjenek át az e-kapcsolatra. Például az OTP Ep. három különböző akciót is bevet ennek érdekében. Itt egyébként a megfelelő hitelesítéssel ellátott dokumentumok előállításához szükséges informatikai fejlesztések elkészítését március végére ígérik.

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/nyugdijpenz-meguszhato-az-uj-ado/1077/

GD Star Rating
loading...
Több egészségpénztárnál a korábbinál több jut a tagi számlákra , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Vélemény?

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..