“Mélyinterjú” ByeAlexszel

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc


Először a rádióban hallottam ByeAlexról… vagy -ről, nem tudom. Nehéz a vegyes hangrendű, x-re végződő szavakat ragozni.

-Sok problémád adódik ebből az életedben?

-Hm… Hallottál már a faxről… Látod? Megy ez!

-Jó, de az mély hangrendű! Mély, mint ez az interjú… Szóval először az MR2-n hallottam ByeAlexrú’, pár évvel azután, hogy együtt jártam egyetemre egy Márta Alex nevű sráccal, akivel néha a lepukkant kolis konditeremben is összetalálkoztunk. Ott mondta el, amikor éppen black metal zenekarom volt, hogy a Cradle of Filth szerinte király, de a többi black metal az gáz. Mondtam erre nyilván, hogy a Cradle of Filth nem black metal, ezt mindenki tudja. Erre azt mondja, hogy még jó, hogy nem, mert a black metal gáz. A Cradle of Filth viszont király. Később elkezdett cikkeket, kritikákat, interjúkat írni a helyi Rockinform magazinnak hasonló szellemben. Egyszer egy ismerős zenekar basszusgitárosa megkért, mikor kiderült, hogy Alex a haverom, hogy adjam át neki személyesen, név szerint, hogy az ő f**át kapja be, amiért olyan istentelenül rohadék kritikát írt a lemezükről. Nevetett, amikor átadtam: „Ja, hát az sz*r black metal.” Imádom a figurát!

Közben egy My Gift to You nevű modern rock formációban kezdett zenélni, újabban egy fővárosi székhelyű lapnál dolgozik, emellett pedig – egyre inkább főállásban – ő ByeAlex, a zene a rádióból, és immár az arc a TV-ből. Kedvesem című dalával múlt hétvégén a közönség döntőbe szavazta a versenyen, ami eldönti, ki képviselje idén Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, Malmöben. Erre készülődve, bokros teendői közepette belement egy gyors, de annál komolytalanabb interjúba a Napi Köz(l)öny számára.

-Láttalak a TV-ben szerepelni. Te akkor most gazdag vagy?

-Épp most kértem kölcsön 2000 ft-ot az egyik kollégámtól… Nem!

-Állítólag úgy kerültél be a versenybe, mint Pilátus ebbe a mondatba. Hogy is volt ez?

-A managerem kényszerített, haha! Ádám (Bérczes Ádám, CLS Records) úgy gondolta, hogy mutassuk meg a dalt. Megmutattuk. Most mutatjuk harmadjára.

 

-Tegyük félre a mellébeszélést. A zenészeknek tényleg könnyebb csajozni?

-IGEN!

-Fenébe, tudtam, hogy rosszul választok hivatást… állítólag sokat is drogoznak. Apropó, mit jelent az a szinesztézia a Láttamoztam című dalodban, hogy „csillagporral kóstolgattuk egymás illatát”?

-Magam sem tudom, de jól hangzik, nem?

-De! Azért kérdezem.

-Egyébként azt a légkört akartam érzékeltetni, amit akkor érzünk magunk körül, amikor full-patak szerelmesek vagyunk.

-Hogy került a Blind Myself zenekar énekese az ehhez készült klipbe?

-Gergő egy igazán remek srác, ráadásul a Blind Myself a kedvenc magyar metal bandám. Megkértem, és igent mondott.

-A Kedvesem Zoohacker féle remixe, amivel indultál A Dal versenyen, valamivel gyorsabb, lendületesebb, mint az eredeti változat. Tervezel esetleg remixet a Gergőékéhez hasonló stílusban is? Az lehetne kicsit még gyorsabb…

-Hihi… nem.

-Milyen elvárásokkal indulsz neki a szombati döntőnek?

-Mint az elődöntőnek, meg a középdöntőnek: elő kell adni a dalt, és meglátjuk.

 

-Egyetemi éveidet ugyebár Miskolcon töltötted. Jártál Edda koncertekre?

-Haha…

-Dolgoztál amúgy a mesterségednek megfelelő munkakörben, filozófusként? Mesélj kicsit a szakma helyzetéről!

-Totál zsákutca. Itthon sajnos nem tisztelik ezt a szakmát, és a bölcsészeket is negatív színben tünteti fel a sok tudatlan félkegyelmű!

-Miért van a karodra tetoválva Engels?

-Az Nietzsche egyébként, ne tettesd butának magad!

-Akkor Nietzsche miért van rád tetoválva?

-Mivel neki már nincs lehetősége arra, hogy magára tetováltathasson engem, ezért én tettem ezt meg vele.

-Logikus. Én ugyanezért gondoltam, hogy magamra tetováltatom Istent, hiszen ő ugyebár halott (Nietzsche szerint). Mit üzensz az olvasóknak?

-Itt a tavasz… A többit tudják.

-Na és azoknak, akik nem olvasnak?

-Számoljanak sokat!

-Kéne tenni valamit a cikk alá. Ajánlj, kérlek egy dalt!

-Long Arm: When Children Sleep… csak mert szeretem.

-Én IstenáldjonSanyitól kértem volna az Adjonisten komámasszony-t… De legyen! 😀

Köszönöm az interjút!

by: Amiizmus (aki Alex húgát takarja; a produkció során háttérben táncoló kis minimál-lények is az ő szüleményei)

Március 2-án, szombaton tehát lehet szurkolni Alexnek (avagy -nak) A Dal döntőjében, és sms-ben szavazni rá. A műsor 20:15-kor kezdődik az M1-en.

facebook.com/byealexmusic
facebook.com/clsmusichungary

GD Star Rating
loading...
"Mélyinterjú" ByeAlexszel, 4.2 out of 5 based on 13 ratings

Vélemény?

About Max Power

Irodalomhoz, filozófiához, pszichológiához értek picit. Ezen felül kulturális és társadalmi kérdések érdekelnek.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

2 hozzászólás

 1. kicsit lerágott csont már, de felvetsz azért bennem pár kérdés, amire válaszaidat előre is köszönöm:
  1) te kire küldtél szavazatokat?
  2) csak mert a 244ezer elküldött sms-ből valami elképesztő arányban nyert ez a dal, amit bárhogy is nézek, azt jelzi, hogy a másik 7 döntőst MÉG A MAGYAROK IS tökéletesen telibeszarták. akkor vajon Malmöben nem a még nagyobb szürke érdektelenség várna rájuk?
  3) nézegetve a külföldi fórumokat, máshol kb. ugyanilyen arányban osztja meg az embereket a produkció, valaki a „magical” meg a „hypntically beautiful” jelzőkkel illeti, valaki meg annyival hogy „what the fuck was that!?”. viszont 39 ország versenyez, a svéd tévések megmondták Alexnek, hogy ott ugyanúgy ki fog lógni a mezőnyből, ellenszavazatot viszont nem lehet adni, akkor pusztán logikai alapon: nem érdemesebb egy olyan előadót küldeni, aki szavazásra mozgósít, mert érzelmeket vált ki, még ha ellentéteseket is?
  4) a kurrens véleményed Albániáról vagy akár Svédországról a tavalyi eurovíziós produkciójuk alapján alakult ki? nem érzed kicsit aggasztóbbnak nemzetközi megítélésünkre nézve, hogy új jegybank elnökünk óta 308 Ft lett az euró, vagy hogy Barroso saját hatáskörébe vonta a magyar alkotmánymódosítás ügyét, vagy hogy német gyerekműsorban mi vagyunk a diktatórikus berendezkedés meg az eu-szabályok be nem tartásának iskolapéldája, vagy hogy Kanada kormánya Miskolcon kampányol a környékbeliek odavándorlása ellen? ez meg egy zenei show műsor…
  5) két éve nekem egyenesen hányingerem volt Wolf Kati dalától. de amikor őt küldtük ki, tiszta szívből szurkoltam neki! most ráadásul abszolút demokratikusan született döntés. szóval legfontosabb kérdésem: mi ez a sajátos kényszer a magyarokban arra, hogy földbe döngöljék tulajdon honfitársukat???

 2. A cikk sztem tömör jellemzés, csupán annyit tennék hozzá, hogy időnként mondjuk 15-20 évenként felbukkan ez a stílus, amikor sárga fogú, önjelölt zsenik, az egyéniség kifejezéseként, hánynak egymás hegyére, hátára összefüggéstelen és váratlan dolgokat.Mondhatnám, hogy baromság ha valaki kedvesét nagyfarkú farkasok nevelik, vagyhogy csillagpor és izé, további ökörségek. Nekem személy szerint a dal végéről a wc lehúzó hangja hiányzott leginkább. Persze lehet, hogy van akit a számomra igénytelennek tűnő zene andalít, csakhogy ez ki fog kerülni cca. 300 millió ember elé, és egy kritika fog születni Magyarországról.Nem tudom véletlen volt -e ez a merénylet, esetleg szándékosan kell demonstrálni, mennyire vagyunk igénytelenek.
  Hát nem tudom!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..