Naptár, te hazug disznó!

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Meleg telek, hideg tavasz, száraz ősz és nedves nyár, avagy mi a frász történt a naptárral?

seasons-change

Január: felkelek, a nap a szemembe tűz, a fákon egy dér nincs. Bemondják a rádióban: „országos melegrekord dőlt meg az ország jelentős részében”. Emberek pulóverben feszítenek a flaszteren, arcukat a melengető nap felé fordítva nagyokat sóhajtozva ücsörögnek. A gyerekek sietve futnak az ablakhoz, hátha végre van akkora hó, hogy befedje „szeretett” iskolájuk minden négyzetcentiméterét. Hiába.

Február: Kicsit hűlt az idő, a dér tele már megüté a fák ágait. Hó egy szál se. Hóemberek? Ugyan! Ott, ahol a szánkózó gyerekek: Finnországban. A forralt bor sem csúszik annyira, mint fagyban, de azért ha már tél van, a főtéri vásárban megiszunk egyet egy mustáros kolbász társaságában. Eljön a hónap vége, kissé megjegesednek az utak.

Március: Végre tavasz. A hó is végre leesik, megbénítva ezzel az egész országot. Az iskolák bezárva, hóemberek vigyázzák. Az utak jegesek, az ablakokon kilátni képtelenség. A fák rügyei csendesen anyáznak. A pókszőtte szánkók előkerülhetnek, mert végre tavasz van. Nézzük a naptárat a tavaszi napéjegyenlőségről beszélgetünk, közben vígan kortyoljuk a forró csokit és nézzük a fehér tájat.

Április: Mi a fene az a korong, ami kibújt a felhők közül? Semmi vész, az csak a Nap. Az az égitest, amit még télen láttunk utoljára. Megindul az olvadás. A fák már inkább nem is csinálnak semmit, ej ráérnek még virágba borulni.

Május: A kabátokat beakaszthatjuk a szekrénybe. A pulóvereket is lassan felváltják a rövidebb felsők. A lányok is végre úgy vehetnek szoknyát, hogy a lábukat nem kell a tél és a divat áldozatává tenni. Nemsoká áció, meg káció, a gyerekeknél jobban senki nem várja a meleg nyarat.

Június: Nyár van nyár, a hőmérők meghaladják a 20 fokot. Előkerülnek a miniszoknyák, feszülős pólók, rövid felsők és egyéb huncutságok. Áció, káció, vakáció, hideg sör.

snowman_in_summer copy

Július: Elég a nyárból, itt az ideje az esőzésnek. „Eláraszt minket mindenféle eső: Aprószemű, szurkálós eső, nagy, vastagon ömlő. Oldalról zuhogó eső. És néha meg úgy néz ki, hogy alulról esik az eső fölfelé. Sőt még éjjel is folyton szakad”. Visszatesszük a szekrénybe a miniszoknyákat, feszülős pólókat, rövid felsőket és egyéb huncutságokat és a Balaton partján felszólítjuk az időjárást, hogy termékenyítse meg szülőanyját, csak más szavakkal.

Augusztus: A felhők felszakadoznak a hó közepére. Nem olyan hó, olyan már nincs – de el ne kiabáljuk – a hónap közepére. Mehetünk a strandra, a gyerekek kiélvezhetik a nyári szünet utolsó két hetét. Kis foci, némi strand, füzetek és írószerek megvétele a nagy nyárvégi akciókban.

Szeptember: 36 fok, árnyékban. Napon 39. Hát nem erre vágyunk mindannyian, hogy az iskolában és/vagy a munkahelyen görnyedve a tűző nap üvegházhatást megszégyenítő módon olvassza le rólunk a bőrt? De ha úgy vesszük, ez a vénasszonyok nyara. Meg van bocsátva.

A miniszoknyák látványa azért kicsit segít.

Október: Az idő lehűl 28 fokra, a Balaton soha azelőtti őszi turnust vél felfedezni gyöngyöző habjaiban.

November: „Újabb melegrekordok dőltek meg az országban”. Vagy ez, vagy: „most a levelet takarítsam, vagy a havat?”. Olyat nem lehetne, hogy inkább csak essen, ahogy egy normális ősztől illik? Az emberek meg agresszívek, mint a vadászni készülő pumák, mert fejükben áriákat zeng a fájdalom vagy a migrén. De, a miniszoknyák látványa kicsit segít.

December: Vagy melegrekord, vagy derékig érő hó. Persze a hó karácsonyra elolvad, az év egyetlen napján, mikor elnézzük, hogy leesett. De sebaj, itt a szilveszter, aztán januárban ismét beköszönt a tavasz.

Ez nem csak tavaly volt, hanem már pár éve megfigyelem, hogy így van. Mikor ezt megírom, 2013. március 22.-én Holle anyó éppen veszettül rázza dunyháját így túl a csillagászati tavasz napján. A hólapátot pont az előbb fújta el a szél az ajtó elől. Végre. Tavasz! Vagy mi… Szóval ezúton indítványozom, hogy a naptárat állítsuk el két, de legalább egy hónappal. Már csak azon verekedjünk meg, hogy előre vagy vissza állítsuk-e inkább.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Tudod, milyen védett állat lehet a kertedben? Érdemes megnézni!

A védett fajok ritkaságuk, veszélyeztetettségük miatt különleges helyet foglalnak el a természetvédelmi értékek sorában. Az …