Ott voltunk a MWC-n, Barcelonában – Élménybeszámoló

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Barcelonában idén hetedszerre került megrendezésre a GSMA Mobile World Congress nevezetű mobilkommunikációs rendezvény, amely világszerte a legnagyobb esemény a maga kategóriájában. Az évről-évre egyre növekvő érdeklődést mi sem példázza jobban, mint a 72.000 látogató, aki a négy nap leforgása alatt részt vett a eseményen, valamint az 1.700 gyártó, aki idén is bemutatta a legújabb csúcsmodelljeit a nagyközönségnek.

IMG_3350

IMG_3349

Az elmúlt öt évben a Fira Montjuic adott otthont a rendezvénynek, mely a Plaça d’Espanya térnél található. A csarnokkomplexum a tavalyi évben már kellemetlenül szűkösnek bizonyult, ezért idén már a Fira Gran Viára esett a választás. Az új helyszín 240.000 négyzetméteren terül el, az épületegyüttest nyolc hatalmas csarnok alkotja amelyek közt mozgójárda biztosítja  a gyors átjárást.

IMG_3270

A négy napos rendezvény hivatalosan február 25-én, hétfőn vette kezdetét, azonban már vasárnap is tartottak sajtótájékoztatókat és előrendezvényeket. Ilyen volt például a Pepcom vagy a ShowStoppers rendezvénye is, ahol többnyire azok a cégek mutatták be az újdonságaikat, akik a Mobile World Congressen nem képviselték magukat.

IMG_3327

A 0. napon meg is kezdődött a bejelentkezés a rendezvényre. Aznap már mindenki felvette a névre szóló belépőkártyáját, valamit a szerencsésebbek – köztük én is 🙂 – gazdagabbak lettek egy Sony Xperia T okostelefonnal. A Sony 3500 ilyen készüléket osztott ki a sajtó bizonyos tagjainak, ezzel segítve az újságírók ottani munkáját. A készülékre előre telepítve voltak az MWC-hez kapcsolódó alkalmazások, ilyen volt az „NFC Badge” ami egyfajta digitális belépőkártyaként funkcionált. A bejáratnál az okostelefonunkat odaérintettük egy leolvasóra, és már bent is voltunk, nem kellett végigvárnunk a kígyózó sorokat. A Sony a telefon mellé egyébként még egy SIM kártyát is mellékelt, amin 15 Euro lebeszélhető keret, SMS, valamint mobilnet állt rendelkezésre, ami tényleg nagyon hasznosnak bizonyult. Köszi Sony! 😉

CIMG0047

CIMG0058

A nagy cégek az MWC első napjára, hétfőre időzítették a saját bejelentéseiket. A Nokia, a Sony, az LG, a Samsung és az Asus is ekkor mutatta be legfrissebb újdonságait. Érdekesség, hogy a Nokia sajtókonferenciáját részben Steven Elop, a Nokia vezérigazgatója tartotta. A rendezvény általában – az utolsó nap kivételével – reggel fél nyolckor nyitott és este tízkor zárt. Éjszakánként pedig a különböző cégek PR ügynökségei tartottak kisebb-nagyobb partikat, volt olyan éjszakánk amikor három különböző helyre is hivatalosak voltunk.

IMG_3533

BExiwL8CcAAO2z_.jpg-large

Idén a gyártók jellemzően inkább a közép- és alsó kategóriába szánt készülékeiket mutatták be a résztvevőknek. Manapság a nagy cégek inkább – az Apple példáját követve – saját rendezvényeket szerveznek a csúcsmodelljeik bemutatására. Nehéz lenne most összefoglalni az ott látott rengeteg készüléket, viszont az érdekesebbeket megpróbálom felsorolni nektek.

Az Asus lerántotta a leplet a legújabb Padfone-ról ami az Infinity nevet kapta, valamint egy 7 colos, telefonálásra is alkalmas Intel processzoros tabletről, a Fonepad-ről. A HP bemutatta az első Android-os tabletét, a 7 colos Slate-et. A Nokiánál láthattuk az alsó- és közép kategóriába szánt Windows Phone 8-as Lumiákat, az 520-at és 720-at. A HTC-nél megnéztük a korábban Londonban már bemutatott HTC One készüléket, a Sony-nál az Xperia Z-t és a Tablet Z-t. A Samsung bemutatta a Galaxy Note 8.0-át, valamint a legújabb Galaxy Young-ot és Xcover-t. Az LG pedig az 5,5 colos Optimus G Pro-val büszkélkedett.

IMG_3564

Aki részletesen is kíváncsi a Mobile World Congressen bemutatott termékekre, azok több tucatnyi magyar nyelvű hírt és videót találhatnak a témában itt! Köszönet a részvételért a németországi TechHive-os srácoknak! 🙂

CIMG0113

CIMG0133

IMG_3387

IMG_3426

IMG_3425

IMG_3552

IMG_3556

About Svecc

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …