The secret – Titok-e a titok ?

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

The-Secret---Logo

2007 telén robbant be Rhonda Byrne The Secret című könyve a magyar könyvpiacra. Rengetegen vásárolták meg, és regisztráltak a www.atitok.hu honlapra. Akkoriban én is ezt tettem. Abban az időszakban pont megelégeltem, hogy nem én irányítom az életemet, és emiatt eléggé frusztrált voltam. Ez a könyv indított el egy olyan út, sőt új szakma felé is, amit azóta sem bántam meg.

A könyv elolvasása közben megértettem, hogy itt tulajdonképpen az önfejlesztés és személyiségfejlesztés alapjairól van szó. Aki elolvasta, értelmezte és a saját életére vetítette a könyvben leírtakat, annak biztosan voltak nehéz percei. Mégis ez a könyv számos embernek adott, ha mást nem is, egy új életfelfogásról szóló pozitív élménysort.

De valójában titok e a Titok ?

Magyarországon az volt, és talán ma is az. Munkahelyi- és felsőfokú tanulmányaim során részt vettem önfejlesztő- és kommunikációs tréningeken. Elmondható sajnos, hogy ezek az előadások távolról sem arról szólnak, amiről valójában szólni kellene. Gondolom Te is tapasztaltad ezt.

Miért ? Mert pont a lényegről nem beszélnek, azaz a lelket és az egot nem érintik meg.

Az USA-ban kétféle képzést tartanak: spirituális privát- és spirituális üzleti tréningeket. Mindkettő nagyon sikeres.

A kulcsszó tehát a spiritualitás.

Több tudományterület, pld. a pszichológiai is foglalkozik az elme (agy) működésével, rengeteg új információt sikerült megtudni az emberi gondolkodásról, a döntéshozatalról, az ítéletalkotásról vagy az érzelmeink működéséről, melyet a mágneses rezonancián alapuló agyvizsgálattal (MR) is lehet mérni.

Ennek ellenére szinte mindenhol tartózkodnak a spirituális alapokkal való érintkezéstől.

Így azonban ezeknek a tréningeknek nincs értelme, az emberek nem is értik és nem is veszik komolyan. Mindenki azt várja, hogy mikor lesz már vége.

Csakhogy mondjak egy példát. Egy magát „nagyon futtató” alapítvány, melynek fő profilja az önfejlesztő- és kommunikációs tréningek tartása, egyetemen és szakmai-, vezetői tréningeken addig jut el, hogy C. G. Jung után szabadon ismerteti a négy személyiségtípust (extrovertált – kolerikus, szangvinikus, introvertált – flegmatikus, melankolikus), majd a négy viselkedéstípust (passzív, asszertív, agresszív, manipulatív), azután a résztvevőknek párokba kell rendeződni, majd az egyik félnek sétáltatni kell a másik felet, akinek a szeme sállal be van kötve. Mindez már a személyiségfejlesztés egy részanyaga lehet, de hogy az önismerethez, önfejlesztéshez vajmi kevés köze van, az biztos.

Azt mondhatom tehát, hogy valójában a The Secret-ben leírtak egyáltalán nem újkeletű ismeretek, az alapvető tézisek már az ókorban is ismertek voltak.

A bajt abban látom, hogy

– vagy az előadók maguk nem végeztek el valódi önismereti képzést, így nincs átadnivalójuk,

– vagy félnek az emberek lelkéhez-egójához nyúlni,

– vagy nem tudják kezelni az esetleges váratlan ellenálló reakciókat, akár sírásokat, dühkitöréseket, stb.

– vagy munkáltató esetében attól tartanak, hogy az emberek valódi öntudatukra ébrednek, és szép lassan felállnak…

Véleményem szerint nagyon sokan élnek öntudatlanul, automatikusan, hibás mintákat másolva, és talán ugyanennyien szenvednek önbizalomhiányban.

Nagy szükség volna egy olyan tréningre, ahol igenis lenyúlnnak a gyökerekhez, és az emberek megismerhetik önmagukat. Egy ilyen tréning segít abban, hogy megtudjuk, hol vannak a határaink, valójában miről hogyan gondolkodunk, milyen magatartásunk van, milyen feldolgozatlan sérelmeket hordozunk, mit üzenünk azzal, ahogyan kommunikálunk, pozitív – vagy negatív-e a világképünk, és ez hogyan befolyásolja az életünket, kapcsolatainkat, miben kell változni, stb.

Ilyen képzést Magyarországon egy egyesület szervez, ha igény- és elég jelentkező van rá. Honlap: www.vilaglelek.com

Valóban nagyon örültem a The Secret megjelenésének, viszont nagyon sajnálom, hogy Magyarországra 2007-ben újdonságként érkezett meg.

Te mit gondolsz minderről?

Lné V. Krisztina

About aaa

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …