Hisz Ön az ufókban, jetiben, Új Világrendben?

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

Végeztek egy felmérést az USA-ban. A számok önmagukért beszélnek. Én alig hiszek a szememnek. Nyugtatgathatjuk magunkat, hogy „ezek csak ostoba amcsik”, viszont az összeesküvés-elméletek jelensége, és a hoaxok nálunk is terjednek. Orbán cigány, Gyurcsány zsidó, az öszödi beszédet megrendezték, a 2006-os zavargásokat is, hadd ne soroljam…

Most pedig jöjjenek az adatok:

 • A megkérdezettek 6 %-a hisz abban hogy Paul Mc Cartney meghalt 1966-ban.
 • A Holdra szállás is megrendezett volt, a megkérdezettek 7%-a szerint
 • A választók 6%-a azt hiszi, Oszama bin Laden életben van.
 • A válaszadók 5%-a hisz abban hogy a kondenzcsíkok az égen a kormány titkos mérgezési projektjének eredményei (“chamtrail”)
 • A válaszadók 28%-a biztos benne hogy a világot az Új Világrendnek nevezett  titkos társaság vezeti. A szabadkőművesekből alakult csoport  tekintélyelvű, és kegyetlen módszerekkel vezeti a Világot, minden kormány az ő kezükben van. A Romney-szavazók körében ez az arány jóval magasabb.
 • A válaszadók 4%-a szerint gyíkemberek férkőztek az parlamentbe.
 • A válaszadók 14%-a hisz a Jetiben.
 • A válaszadók  15%-a úgy gondolja, a gyógyászati ​​ipar és a gyógyszeripar  új betegségeket talál fel, bevétele fokozására.
 • A válaszadók 13%-a szerint Obama az antikrisztus, a Romney szavazók körében ez az arány kétszer akkora.

És a végére hagytam a kedvencemet:

 • 15% szerint a kormány mikrohullámú jelekkel kontrollálja az elménket egy szupertitkos technológiával, amit azzal lehet kivédeni, ha alufóliából sisakot készítünk. (un. “Tinfoil Hat crowd”)
A szemhéj nélküli szem szimbóluma az átkoktól védett (szemmel verés)
Tartják még az (ön)vád, a gyanakvás, és a paranoia jelképének is.
Az un. “mindentlátó szem” szintén ősi jelkép, az emberiség felett őrködő Istent jelképezi.

A cikkíró pedig úgy gondolja hogy ezek elképesztő számok. Gondoljunk bele, hogy nálunk az ország 5%-a már bejuttathat egy pártot a parlamentbe!

Mi ennek a tömeges őrületnek az oka?

Véleményem szerint a konteó járványt két freudi elhárító mechanizmus keveréke, és a 21. század sajátosságai okozzák:

 Paranoia & projekció:

Orvos ismerős mesélte, hogy ha kihúznak a Tiszából egy vízihullát, a helyszínre érkező hozzátartozók az esetek nagy részében meg vannak győződve róla, “hogy a Jóskát megölték”. Akkor is ha fürdőnadrágba van a hulla, és többen beszámolnak róla, hogy részegen ugrált a vízbe. Belefojtották a folyóba, persze balesetnek álcázták, pont amikor részeg volt és pont amikor fürdőgatyában volt (rá is adhatták a nacit). Hiszen ez a tökéletes gyilkosság!

Minden összeesküvés alapja, hogy teljesen logikus, tudományos, vagy annak tűnik. Figyeljük meg, hogy számtalan halálesetet, vagy érzelmileg nagyon megterhelő eseményt az követ, hogy az illető felelőst keres, bármi áron. A projekció lényege, hogy a bennünk dúló vihart kivetítjük valami (valaki) másra, talán mert ott könnyebb megküzdeni vele. A “betegesen féltékeny magából indul ki” népi bölcsesség is ebből ered. De a legszebben ez a kis buszmegálló jelenet szemlélteti a jelenséget:

-Anya-anya, az a néni ott a „szőke ku*va”?
-Le merem fogadni hogy apádtól tanultad ezt a ki*aszott ronda  szót!
*CSATT*
– Megtiltom, hogy még egyszer így beszélj!

Intellektualizáció & pótcselkvés

Ilyenkor az ember szó szerint elméleteket gyárt, vagy kiműveli magát egy témában csak hogy ne kelljen foglalkozni a valódi problémával.  Ez egy viszonylag fejlettebb elhárítás, mert az az ember aki így küzd meg a problémáival,  mellékesen egy csomó ismerethez, tapasztalathoz és tudáshoz  jut.

Szemléltetném a dolgot egy példával: egy  falánk embert zavar, hogy nagyon elhízott. Nem fordít energiát arra, hogy mi az a feszültség ami miatt állandóan zabál, mert akkor a valódi problémával kéne szembe nézni. Helyette viszont megtanul egy csomó receptet, és mindent elolvas a népek konyháiról. Amikor ugyanez az ember főzni is nagyszerűen megtanul, állást kap mint szakács, majd elindul egy szomelié versenyen és győzelmet arat, helyre jön az élete, az már az elhárítások legfejlettebbike, az un. szublimáció. Ami annak a  folyamatnak a pszichoanalitikus elnevezése, melyben “egy szexuális impulzus vagy annak energiája úgy változtatja meg irányát, hogy egy társadalmilag elfogadott, nem szexuális jellegű cselekvéshez vezet.” (Freud elméletei középpontjában köztudottan a szexualitás volt, melyet a későbbi analitikusok finomítottak)

A  “mémek

A mémek alatt nem  Derpinára, meg Forever alone-ra gondolok, (bár ezekre is illik a meghatározás). Egy új és merész tudományos elmélet szerint a mémek (a génekhez hasonlóan) az evolúció alapegységei. A különbség a génekhez képest, hogy “ők” nem a testet kódolják, hanem a kultúrát. A mém bármilyen lemásolható információ lehet. A nyelv is mém, a NAPIKÖZLÖNY.HU is mém, de még ez a cikk is számtalan mémet tartalmaz. Ez csak egy elméleti modell, de nagyon jól magyarázza azt, hogyan, és miért terjednek  az ideológiák, vagy a vallások, vagy hogy mely marketingstretégia lesz hatékonyabb. Az összeesküvés-elméletek nagyon ügyes mémekből állnak. Az internet segítségével gyorsan terjednek, és nagyon hatásosan belefészkelik magukat az ember fejébe. ( a mémekről ebben a videóban beszélnek bővebben)

Tehát az elméletem szerint minden  összeesküvés-elmélet enyhén (vagy súlyosan) paranoiás emberek által kreált és terjesztett, látszólag megalapozott információk halmaza, melyek megfelelően tálalva az világhálón tömegmozgalom méretűvé dagadhatnak.

A legszomorúbb az egészben, hogy összeesküvések attól még nagyon is létezhetnek, hogy a legtöbb velük foglalkozó elméletet paranoiások találták ki, és tartják fenn. És ha ezekre valaki rámutat, őt is  könnyű lesz le “paranoiásozni”. Az álláspontom az, hogy összeesküvések igen is léteznek, de nem a youtube-on fogunk rátalálni.

“Just because you’re paranoid doesn’t mean they aren’t after you”  Kurt Cobain
(= Csak mert paranoiás vagy nem jelenti azt hogy nem üldöznek”)

Rengeteg mindent írnék még a témában, de egyre fogy a határidőm a szakdolgozatom leadásához. Úgyhogy most megyek és megöntözöm a virágokat a szobámban (e héten 8.-szor), majd keresek valami sorozatot amit már “ezer éve végig akartam nézni”. 🙂

GD Star Rating
loading...
Hisz Ön az ufókban, jetiben, Új Világrendben? , 3.5 out of 5 based on 13 ratings

Vélemény?

About Garuda

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …

8 hozzászólás

 1. Egy Felhasználó

  meg amúgy a százalékok, meg a kérdések, meg az egész… FOS FOS FOS

 2. “Tim An”: A forrás az első mondat, első sorának harmadik szavánál van egy un. “hiperlink-hivatkozásba” ágyazva. Onnan lehet felismerni, hogy kék színnel van szedve a megszokott színtől eltérően. Tehát nem fekete, hanem kék. Mindjárt a “Végeztek” és az “egy” szó után. Ha nem találod, akkor szólj, és segítek megkeresni, vagy szívesen átküldöm neked, ha szeretnéd. 🙂

  “Egy Felhasználó”
  Tartalmas, építő jellegű kritika, nagyon köszönöm. De ha ennyire felzaklatott ez a szegény cikk, hogy meg is osztottad, akkor lehet hogy megmozgatott benned valamit. Tudom hogy kellemetlen érzés ha a világnézetünkkel ellentétes dolgokkal szembesülni, kérlek ne haragudj rám ezért. Szerintem ez egy nagyon jó kis cikk lett, te meg lefosozod.
  Szerintem meg a kritikád a fos, és te meg az öncélú fikázásban éled ki magad, mert megijedtél hogy ellentmondanak a hitednek.

 3. Egy Felhasználó

  ilyen okoskodó jószág élte ki magát ezen, miközben megírta 😀

 4. ez egy ömlesztett trágya 😛
  … először is, hol a forrás…illetve mi az, hogy a megkérdezettek xy százaléka… az lehet 20idióta ember is akár.

 5. Egy Felhasználó

  Ez a cikk egy fos, a leghígabb fajtából. Okos vagy testvérem igen, hogy megtudtad írni! 😀

 6. azért az nyilvánvaló, hogy a fentről kommunikált „igazság” rendszerint nem objektív, ki kell belőle fejteni a valóságot. innentől fokozati kérdés, hogy mit minősítünk összeesküvés-elméletnek. hogy ne menjünk messzebbre, a csernobili katasztrófát puszta politikai okokból a végsőkig próbálták eltitkolni (csak azt túl sokáig pont nem lehetett), pedig már lecsengőben volt a hidegháború. szerintem jogos feltételezés, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. miért lenne elképzelhetetlen pl. az, hogy a másik oldalon, egy sokkal élesebb történelmi közegben, a vesztésre álló csillagháború megfordítására megrendeznek egy kamu holdraszállást? (a binladen sztori dettó, csak ma.) nem gondolom, hogy így volt, de érvényes vitának tartom, szóval nem ugyanaz a kategória, mint mondjuk a jeti. azért jövök épp a holdutazós példával, mert múlt7en néztem újra a Ragyogást, és találtam róla egy érdekes cikket: http://tobeawind.blogspot.hu/2010/11/ragyogas-stanley-kubrick-nyilvanos.html ..de amúgy is műkedvelője vagyok a konteóknak, kedvencem a fentiek közül a gyógyszergyáras téma, majd alkalomadtán kivesézzük:)

 7. "Csak mert paranoiás vagy, nem jelenti azt, hogy nem üldöznek."

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..