Tökéletes hang [kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Hollywoodot gyakran lehet egy gyárhoz hasonlítani, mivel ontja magából a „futószalagon gyártott” filmeket. Igaz ez minden műfajra, így a vígjátékokra is. A néhány hónappal ezelőtt napvilágra kerülő Tökéletes hang című produkció is ilyennek tűnik először, de aztán megmutatja egyediségét, amivel kiemelkedik a sablon vígjátékok közül.

Ez a mozi a már sokszor elsütött bevált poénokat, karaktereket, helyzeteket, helyszíneket, történetet használja fel. De szerencsére ettől nem válik teljesen sablonossá és unalmassá vagy éppen teljesen kiszámíthatóvá. Természetesen egy ponton kiszámítható a film és a megszokott dolgokat hozza. De mindez még olyan formában, amit el is vár a néző. De mind e mellé hozzákapcsolódik a szereplők, különösen a főszereplő Beca önmegvalósításának rögös útjának bemutatása. Vannak filmek, melyek szintén próbálkoznak ezt bemutatni vagy mellékszálként megemlíteni. De ebben a filmben ez lesz a fő momentum és ilyen fajta zenés vígjátékban talán még nem láthattunk ilyet. Ettől lesz igazán remek, vagyis hogy a kor fiataljainak életérzését, problémáit mutatja ez be. Láthatjuk, ahogy egy fiatal lány az egyetemre kerülve, hogy küszködik az önmegvalósítással, a világba való beilleszkedéssel és a szülőknek való megfeleléssel. Mindezt a rendező, Jason Moore nagyon eltalálta. Mindezen tovább lendít az, hogy a jól bevált amerikai vígjátékokból megszokott poénvilág övezi ezt a kiváló témát és történetet.

1

Ahogy említettem a film csupa klisékből építkezik így a karakterek is. De ennek ellenére mégsem lesznek unalmasak, hiszen gyakran inkább karikatúrákká csapnak át. Kiparodizált karakterek ezek a jól bevált sablon jellemeknek, melyeket felszoktak használni minden ilyen típusú filmben. Ettől élet hűbbek és viccesebbek lesznek. De szerencsére elég változatosak a szereplők jellemei úgy alapjában véve, így egészen kontrasztos lesz a film. Van Fat Amy, nimfomán csajszi, David Guettara maszturbáló egyetemista lány és még sok miegymás. De természetesen az igazi kontrasztot a főszereplő, Beca jelenti. Az ő jelleme igazán részletes, teljesen valódi, a valós életből kiragadott, igazi problémákkal küszködő fiatal egyetemista. Egyébként Becat Anna Kendrick alakítja, azt kell, mondjam tökéletesen.

2

De az alkotás korántsem tökéletes, hiába a fiatalok önmegvalósításának problémáit bemutató téma a film nem tudja ezt beteljesíteni, megoldani, teljes egészében ezzel foglalkozni. Mindezt megtöri a zenés fellépések, melyekben kortárs slágerek átiratait éneklik az egyetemisták egy egyetemek közötti tehetségkutatón profi módjára. Nagyszerűek ezek a jelenetek, mert igazán jól énekelnek, látványos fellépésekkel, mindenféle szórakoztató elemmel. De gyakran azért érződik, hogy nem a kamera előtt énekelnek, hanem stúdióban felvett produkciókat vágják alá a képeknek. Na és persze ezek a jelentek megszakítják, összetörik az önmegvalósulás témáját. Olyan mintha két filmet nézne az ember, egy az említett lelki kálváriát és egy zenés amerikai vígjátékot. Utóbbi már abszolút klisékre épül, néha már túlzásokba is esik.

3

Természetesen az ilyen filmből a romantikus szál sem maradhat ki. A rendező ezt a vágyat is kielégíti, de nem viszi túlzásba, nem lesz nagyon nyálas, csöpögős, természetellenes, szerelmes amerikai film. A romantikus vonulat is megmarad a realitások talaján szintén az önmegvalósítás egyik problémájaként.

4

Tehát a Tökéletes Hang című film egy kiváló szórakozást nyújtó vígjáték. Melyben egyszerre meglelhető a bevált amerikai humor és a kor elvárásainak megfelelő téma boncolgatása is. Sajnos ettől még nem egy tökéletes alkotás, mivel keveredik a zenés filmek műfajával. Talán ennek oka, hogy még népszerűbb legyen ez a film és a buta Megasztár, X-faktor rajongók is megnézzék azt. De ez csak hátulütőjévé vált a filmnek. Jason Moore, aki a Dawson és a haverok, a Tuti gími rendezője megmutatta névjegyét és hozzáértését, melytől élvezhető lett ez a vígjáték, de mindent azért nem tudott kihozni ebből a filmből. Ennek ellenére bátran ajánlom mindenkinek.

GD Star Rating
loading...
Tökéletes hang [kritika], 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..