Film utca 25.: Párbaj

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Így a 25. számfordulóhoz érkezve igazi csemegét tartogatok azok számára, akik még mindig idetévednek. Még időszámításunk előtt, az E.T., a Jurassic Park, az Amblin Entertainment és az elképesztő mennyiségű blockbuster filmek előtt, egy fiatal, szemüveges, szakállas rendező tehetség, pár rövidfilm és egy Columbo rész leforgatása után megalkotta első filmjét. Ez a rendező Steven Spielberg, a film pedig az 1971-es Párbaj.

1971_duel_poster

Egy szép napon David Mann, az üzletember egy másik városba igyekezvén az országúton megelőz egy olajszállító kamiont. A kamionos azonban a további útját valóságos pokollá változtatja. Gyakorlatilag megpróbálja a több tonnás monstrummal megölni szerencsétlen tárgyalásra siető hősünket. A film a két jármű „párbaját” mutatja be.

Annak idején, egy filmes órámon a tanárom megkérdezte, hogy szerintünk mi a legjobb Spielberg-film. Én betippeltem a Schindler listáját (gondoltam azt tartják a legjobbnak), mondogattuk a példákat, azt tudtam, hogy valószínűleg nem az A.I. – Mesterséges értelem című filmre gondol. Utána mondta, hogy szerinte ez a filmje sikerült a legjobbra. Akkor még fogalmam nem volt róla, én főleg a Jurassic Parkot vagy a Cápát tudtam volna még behelyettesíteni. Így utólag már tudom miért mondta.

Soha nem gondoltam volna, hogy ezt ő rendezte, annyira eltér a későbbi munkáitól. Megannyi film meríthetett már ebből, annyi ilyet láttunk már. Ott van például a Kéjutazás vagy az Aki bújt, aki nem vagy a Mad Max trilógia, eceterá. Annak idején nem sok ilyen film volt. Én magam is csak évek után vettem rá magam a megtekintésére, nem számítottam nagy izgalmakra történetet olvasva. Leginkább ebben brillírozik a fiatal Stevie, hogy egy látszólag békés és nem túl érdekfeszítő dologból csinált egy izgalmas thrillert.

Ezzel tudott leginkább levenni a lábamról, ahogy fényes nappal sikerült neki egy ennyire feszültséggel teli filmet kreálnia. Ezért is furcsáltam, hogy a film eredeti plakátján sötét van. De minek is a sötétség, ha el lehet érni kamerával, vágással és egyéb zseni kunsztokkal, hogy szinte féljünk a nagy és félelmetes szerkezetű kamiont látva?

a12298310ef74c7af3c99358c45c1999

Spielberg viszont sokat merít westernekből. Lássuk be: ha Amerika és párbaj, akkor vadnyugat. Amúgy is a nagy pusztaság közepén lévő útszakaszon játszódik, így a helyszín adott volt. De tényleg, ha megnézzük, rengeteg elemet onnan vett át. Mondhatnám, hogy kevés pénzből sikerült megalkotni a filmtörténelem első országúti modern (jármű) westernjét.

A film kicsit unalmasan indít, de ne kapcsoljuk ki a lejátszót. Én például élveztem az elejét, főleg ahogy a komolyságba beleszólt a rádióban az amcsi hülyeség. Tetszett a kettősség. A film egyébként az ember belső vívódásáról és harcáról is szól. Szegény csávónak azért nem kis dolgot kellett ott kiállnia egyedül az üres pusztaságban. A feszültség és a vége iránti kíváncsiság tényleg lebilincselő.

A benne játszó főhős színészt, Dennis Weavert soha nem láttam egyetlen filmben sem, de abszolút jól alakít. Nehéz sokáig a dühös és rémült embert játszani hitelesen, neki mégis sikerült. Ő is főleg westernekben játszott, így ez a szerep nem állhatott tőle messze. A másik ember, akit érdemes megdicsérni, az az, aki a forgatáson vezette azt a hatalmas dög gépet. Neki biztos elsőre meglett rá a jogosítványa.

A Párbaj egy igazán jól sikerült első film. Onnan tudom, hogy jól sikerült, mert egyrészt a film jó, másrészt… hát Spielberg kicsit befutott azóta. Érdemes megnézni milyen volt, még mielőtt Banglades egész költségvetését odaadták neki egy film forgatására. Az izgalmas thrillerek és road moviek rajongóinak is melegen ajánlom.

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..