Film utca 29.: Közelebb

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Anno, mikor megnéztem a Fekete hattyút, majd meghallgattam a Lonely Islandtől a Natalie Portman’s Rap című opuszt, egy életre kedvenc színésznőmmé fogadtam a Nataile Portmant. Mikor megkapta az Oscart, első dolgom volt utána nézni, mi volt a másik film, amiért jelölték. Ez a film a 2004-es Közelebb című.

na-dotek-wallpapers-1

A film három harmincas és egy huszonéves emberről szól, akik egytől-egyig más karakterek. Ott van a világjáró sztripper (Natalie Portman), a hős szerelmes író, újságíró (Jude Law), a visszafogott fényképész (Julia Roberts) és a kissé bárdolatlan, sármőr dermatológus (Clive Owen). Életük különböző véletlenek folytán összefonódik, sokkal jobban, mint ahogy ők azt valaha is gondolták.

A film valójában egy romantikus dráma, amiket nem annyira szeretek, éppen ezért kell gyorsan elmondanom, hogy ez nem a szokványos nyálas drámázás. Az eleje az olyan, aláírom, de annyira csak, mint a Sin City. Emlékszünk, abban is egy férfi és egy nő összetalálkoznak a teraszon, lekváros csevej, csók, ölelkezés, simi meg egyéb, mikor a férfi lelövi a nőt. Na, itt a busz üti el a nőt, miközben első látásra egymásba szeretnek. Itt már éreztem, hogy nem közönséges romantikával van dolgom.

Rendkívül érdekes, mondhatni kettős hangulata van a filmnek. Elmondhatjuk róla, hogy olyan „emberi”, de ez leginkább a gyarlóságban és a perverzitásban van jelen, amit sokan csak magukban gondolnak, azt ők kimondják. De mindez a „mocskosság” annyira művésziesen és szépen van prezentálva, hogy őrület. Ahogy megy a szexchat a legkevésbé visszafogottabb fajtából,  klasszikus zenei aláfestéssel az zseniális. Ez uralja a filmet, a szépség és a mocskos fantázia gyönyörű kettőse némi fekete humorral megspékelve.

Mindamellett rengeteg művészi utalás és néhol csak odavetett bölcsesség van. Persze nem az antik görög bölcsesség, inkább ilyen mai puszta józanésszel és pesszimizmussal fűszerezett fajta, mint például: „a hazugság a világ váltópénze”. Egyébként teljesen igaz.

Két dolog miatt köthet bele a jónép az alkotásba. Az egyik az idősíkok kérdése, néhol egyik jelentről a másikra ugrunk, közben a filmben eltelt több hónap. Először zavaró, de aztán rájövünk, hogy az egész végig ilyen, és hozzászokunk, legalábbis én. A másik a szerelem. Kicsit… nagyon csapongó a négy főszereplő szerelmi élete. A szerelem van, de ebben hülye, szenilis és sietős. De mondom, ez nem egy átlagos szerelmes film, szóval ez sem zavart különösebben.

pppp-2575

A film csapongó és végletekben bővelkedő hangulatát Natalie Portman hajával akarják érzékeltetni. Nincs két jelenetben ugyanolyan haja. Mikor szomorú vagy elveszett rövidebb sötétbarna haja van, az elején a kaland elkezdésekor pirosas-ciklámen, a sztriptízbárban rikító rózsaszín vagy szőke. Valahogy mindig van valami a haj mögött. Már egy érzés, gondolat, nem tetű vagy ilyesmi.

A szereposztó úrnak vagy hölgynek csókolom a kezét, mert keresve sem találhattak volna jobb embereket a főbb szerepekre. A fiatal kalandvágyó, utazót briliánsan hozta Natalie Portman, akit be lehet dobni 18 évesnek, 26-nak, 32-nek akármennyinek. A romantikus, bár kissé ferdehajlamú író is jól állt Jude Lawnak, aki állítólag az életben imád az emberekkel flörtölni és játszadozni egy kicsit. Julia Robertset, akit amúgy ki nem állhatok, ebben az egyetlen filmjében tudtam elviselni. Itt végre nem a szokásos szerepet hozta, hanem a gyámoltalan és törékeny nőt. Clive Owen pedig a kedvencem volt, igazi macsó, perverz, paraszt, ugyanakkor szerethető és kedveskedni próbáló. Ő volt a másik Oscar várományos, és meg is érdemelte volna.

A Közelebb egy látszólag nőknek való, de korántsem női film. Meghökkentő, perverz, megbotránkoztató, romantikus, drámai, helyenként nagyon vicces és elgondolkodtató filmalkotás. Ajánlom férfiaknak és nőknek is, szigorúan tizennyolc és fölött.

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..