Pénztárgép mizéria (ahogy egy vállalkozó látja)

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A 1059/2013. (II. 13.) Korm. határozattal kezdődött az egész, amikor is kitalálták, hogy 2013. május 31-ig a használatban levő pénztárgépek online kapcsolatba kerüljenek a NAV-val. A határozat előírta, hogy melyik típusú pénztárgépeknél (átállás hiányában) mikor szankcionál.

Hivatalosan szeptember 1-ig át kell állni az új pénztárgépek használatára. Mivel a követelményeknek megfelelő pénztárgép még nem terem minden fán, sőt ami létezik, nem kis költséget ró a vállalkozókra, a NAV nem fog bírságolni, ha a kötelezett vállalkozó igazolni tudja, hogy megrendelte a pénztárgépet. Arról már nem szól senki, hogy meddig nem lesz bírság, meddig húzhatja el a vállalkozó a kasszacserét?! Fontos az is, hogy csak megrendelésről lehet szó, merthogy megfelelő mennyiségű pénztárgép nem lesz az előírt határidőre, ezt maga a kormány is elismerte. A gyártókat a kormány állami hitellel támogatja (Magyar Fejlesztési Bank), de ezért cserébe elvárja, hogy a legkedvezőbb áron kínálják a pénztárgépeket.

134495

A kormány azt is tanácsolja, hogy stabil hátterű, megfelelő szervizhálózattal rendelkező forgalmazótól rendeljenek pénztárgépet. Jelenleg pénztárgépenként a cseréhez 50 ezer forintos támogatást nyújt az állam. A támogatást a PTGREG elnevezésű nyomtatvány benyújtásával, elektronikus úton lehet igényelni. Nagyon jó , hogy van 50 ezer forintnyi támogatás, de az új pénztárgép ennél jóval többe kerül. Nem kevés kisvállalkozás van a piacon, akik napi szinten küzdenek az életben maradásért. Valószínűleg többen lesznek olyanok is, akik képtelenek lesznek kifizetni az új pénztárgép beszerzését, annak üzembe helyezését, még ha meg is kapják a támogatást.

Az első engedéllyel rendelkező pénztárgép egy lengyel gyártó fejlesztése, akik próbaüzemet tartanak a legyártott pénztárgépeken. A próbaüzem, után indulhat meg a gyártás Lengyelországban. Vagyis még el sem indult  agyártás, és alig 1 hónap van hátra a határidő betartására.

Nos még egy érdekes kérdés merült fel, a szerzői jogdíj kérdése. A vevők minden újraírható adathordozó vásárlásakor megfizetik az árba épített szerzői jogdíjat. Az Artisjus szerint a pénztárgépekbe épített SD kártyák mentesülnek a szerzői jogdíj alól. A csavar abban van, hogy a jelenlegi szabályozás szerint ez a mentesség nem automatikus, minden egyes kártya esetén kérelmezni kell azt. Ki kell tölteni egy három oldalas nyilatkozatot, melyben fel kell tüntetni a végfelhasználó adatait, a kereskedelmi láncban résztvevők adatait, valamint darabonként a kártyák adatait. A folyamat minden lépését szerződésekkel kell igazolni, és minden iratot 2 példányban kell megküldeni az Artisjusnak.

Végezetül egy napi történet az egyik kisvállalkozótól, aki a mai nap próbálta elindítani az új pénztárgép megvásárlásának folyamatát, a NAV-os nyomtatvány kitöltését. Vállalkozónk bement egy neves pénztárgépeket forgalmazó és szervizelő céghez, útmutatást kért, hogy mit és mikor cselekedjen. A forgalmazó cég közölte vele, hogy még semmit sem tud csinálni (július 22-e van!), mert nincs forgalomban még egyetlen olyan pénztárgép sem, amit meg tudna rendelni. Még abban sem tudnak neki segíteni, hogy a meglévő pénztárgépeit (2 db-ról van szó) át tudják állítani a szükséges követelményeknek megfelelően, vagy mind a két gépet le kell cserélnie. Azt hiszem, hogy ez sem lenne mindegy, hisz a költségek nem ugyanazok egyik vagy másik esetben. A NAV-os nyomtatványt sem lehet kitölteni, hisz olyan adatokat kell szolgáltatni, amiről jelen időpontban és jelen helyzetben a vállalkozónak halvány lila fogalma sincs!

Kis hazánkban igen csak nagy fejetlenség uralkodik, és ezt kormányunk egyre többször bizonyítja.

GD Star Rating
loading...
Pénztárgép mizéria (ahogy egy vállalkozó látja), 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..