A burok [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az 1956-os Don Siegel által rendezett A testrablók támadása című sci-fi óta közkedvelt téma az emberi test kontrollálása idegen lények által. Rengeteg variációja, másolata készült már ennek a jelenségnek a filmtörténelmen belül. Egyértelmű, hogy sok a nagyszerű és sok a sikertelen alkotás is. A 2013-as regényadaptáció, A burok sajnos az utóbbiak közé tartozik.

Ebben a kritikában nem kívánok a regénnyel foglalkozni, mert nem ismerem azt és a két műfajt majdhogynem butaság lenne összehasonlítani, így csak magára a filmre koncentrálok és így próbálok egy épkézláb elemzést adni e műről. A film alapötlete roppant érdekes és figyelemfelkeltő. De sajnos a pozitívum ennyiben ki is merül. Ezt a remek ötletet már nem sikerült részletesebben kidolgozniuk a készítőknek. Egy idegen testetlen létforma vonta uralom alá a Földet és az embereket. Megszálltak majdnem minden élő embert és így irányítják őket. Mindezt azért teszik, hogy harmóniában éljen az egész világ, tökéletes legyen az élet a Földön. De sajnos nincs megmagyarázva sok minden a filmben. Például, hogy mi céljuk az idegeneknek azzal, hogy előbbre segítik idegen bolygók létformáinak életét? És ez csak egy a sok megválaszolatlan, kidolgozatlan elemek közül.

the-host

Talán ennek köszönhető, hogy roppant vonatott a film. Rengeteg üres járat van A burokban. Több, mint két óra a film és a történet felétől nagyon unalmas lesz, mivel nagyon lelassul a cselekmény. Addig mégy úgy, ahogy haladnak az események és a néző várja, hogy végre történik majd valami eget rengető, de a film felénél rá kel döbbenni, hogy nem fog.

Még eleinte a mozi képi világában is elgyönyörködhet az ember, hiszen van egy-két látványos díszlet, beállítás. De aztán már ez sem lesz nagy szám és ez is unalmas lesz. De egyébként ez sikerült a legjobbra a filmben, de ettől még nem lesz egy jó alkotás. A zenei betétekről is majdhogynem ez mondható el. A filmhez írt gyakran felcsendülő zene egészen jó lett, de néhol nagyon lapos dallamok szólalnak meg.

thehost

Sajnos a színészi játékot se lehet megdicsérni. Nem egy ZS kategóriás filmbe illő ultra béna színész alakításokról van itt, szó, de azért néha van egy két béna jelenet minden színész részéről. Ennek oka, hogy kezdő színészekkel van tele a film, kivéve egy szereplőt, Diana Krugert, aki már azért megmutatkozott egy-két nevesebb alkotásban (A nemzet aranya 2, Trója, A rejtély). Az ő teljesítményén észre is vehető a több tapasztalat.

diane-kruger-as-the-seeker-in-the-host-2013

Tehát A burok című kalandfilm egy remek alapötleten alapuló, erősen elrontott alkotás. Mivel a könyvet nem ismerem így a könyvrajongóknak nem tudok véleményt alkotni ahhoz képest, de a pusztán filmkedvelőknek igen, és azt javaslom, hogy inkább nézzenek mást, hogyha jól akarnak szórakozni.

GD Star Rating
loading...
A burok [Kritika], 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..