Film utca 34.: Ez itt Anglia

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A címe ellenére ez nem egy útifilm. Vagy ha az, akkor annak elég rossz. Viccet félretéve, ez egy meglehetősen tanulságos, megrázó, helyenként kedves, helyenként tabukat döntögető és szemeket felnyitó film a ’80-as évek Angliájáról és egy kisgyerekről, akire jobban is odafigyelhetett volna az anyja. Ez a mögöttes tartalmakat megállás nélkül durrogtató alkotás az 2006-os Ez itt Anglia.

347492

A falklandi háború és Margaret Thatcher politikája nagyban dübörög. Ez nem a vidám Anglia, ez a lázadó Anglia. A lázadó Anglia egyik tizenkétéves tagja, a kis Shaun belecsöppen egy skinhead csoportba, akik befogadják őt, és gyökeres változás áll be a kissrác életében. Megtapasztalja az élet másik oldalát, a felhőtlen bulikat, az első csók élményét, és később olyat is, amiről egy ilyen idős gyereknek nem kéne, hogy legyen bármi fogalma is.

A legelejével már megvettek. Semmi filmstúdió vagy kiírás, hanem egy báb magyaráz, majd elindul egy kvázi videoklip Angliáról, a nagyobb eseményeiről, Margaret Thatcherről és a többi. Olyan, mint azok a megmondó metal illetve punk klipek, mindenesetre tetszetős volt, mert azok az archív felvételek már előrevetítettek valamicskét a film hangulatából. Már akkor sejtettem, hogy ez sem az a hollywoodi filmfajta.

Az angolokban egyébként ezt szeretem, hogy tudnak magukról is ilyen kevésbé pozitív hangulatú filmeket gyártani, kvázi rávilágítva hibáikra. Egy szóval van önkritikájuk. Az amerikaiaknak nincs. Ők mindig nagy hősök, meg szabad ország meg blabla. Ebben aztán kap a ködös Albion hideget, meleget.

Legegyszerűbben úgy tudnám leírni a filmet, hogy az Amerikai História X találkozik A gyűlölet című francia filmmel. Történetben inkább az elsőre hajaz (vagy még A hitetlenre Ryan Goslinggal), hangulatban pedig utóbbi társára némi Harry Brownnal vegyítve. Számomra a film legnagyobb pozitívuma az, hogy az első és a második fele teljesen más. Az eleje egy kedvesebb film a befogadásról, arról hogy ne ítéljünk elsőre, barátságról, önfeledten kacagó fiatalságról.

this_is_england_48

Aztán megjön a Blöff Tommyja, Stephen Graham, aki már tényleg skinheadként akarja összefogni a brigádot, nem csak szórakozni. Ott jövünk rá igazából miről is szólna ez a film, és hogy mennyire meg tudja bontani a harmóniát a politika, vagy valaki erős politikai nézetekkel. Erről, illetve arról, hogy mennyire befolyásolható egy gyerek. Egy gyerek még ráér politikával foglalkozni.

Elsőre azt gondoltam, hogy a kissrác fogja vinni a filmet, de ahogy megjelenik Combo karaktere (Stephen Graham), mint a gonosz, aki elhozza a gondokat és feloszlatja a boldog napokat, az elképesztő. A Blöfföt látva nem is hinné az ember, hogy az a szerencsétlen bamba csóka ilyet is tud játszani. Egészen elképesztő alakítást nyújt, annyira tud gyűlölni és annyira ösztönösen játszik. Azért a kissrác is ügyes, főleg hogy gyerek és nyilván soha nem tanulta a színészetet, hanem néha betették egy iskolai darabba, ami inkább valami Micimackó volt, nem Ez itt Anglia.

A film megkapta a legjobb BAFTA-díjat és több filmfesztiválon is besöpörte a legjobbaknak járó szobrocskát. Igazi elgondolkodtató korrajz, ami még hosszú évtizedek múlva is meg fogja állni a helyét. Inkább azoknak ajánlom, akik szerették A hitetlent vagy A gyűlöletet (habár utóbbi egészen másról szól). Nem egy egyszerű film, úgyhogy a báránylelkű amatőrök messzi kerüljék el!

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..