Letészem a lantot – Dexter

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

A Barátok közttel ellentétben a Dexter is olyan sorozat, aminek egyszer vége kell legyen. A világ egyik legnépszerűbb sorozata, amit beválogattak minden idők legjobbjai közé,  immáron véget ért. Sokan szomorúak, sokan már várták, mert tudták, hogy nem húzhatják a végtelenségig, sokan meg nem is nézték. Dexter vasárnap végleg szögre akasztotta pengéit.

dexter_season_8_wallpaper_hd_2_by_inickeon-d6671eu

Azon kevesek közé tartozom, akiknek nagyon tetszett az előző (hetedik) évad, annak ellenére, hogy Dexternek nem kéne szerelembe esnie és a többi. Szerintem fordulatos volt, izgalmas, meglepetésekkel teli, ráadásul a hideg tekintetű Isaak Sirko karaktere szerintem a sorozat második legjobb karaktere (a főhősünk után természetesen). A készítők szerencsére megkönyörültek rajtunk, és nem a szokásos szeptember végi időpontban indították nyolcadik és egyben utolsó évadját kedves sorozatgyilkosunknak.

Az előző évadzáró óta olvasgattam a híreket és vártam a különböző nyilatkozatokat, kisvideókat és egyéb, a közönség elé tárt háttérinfókat. Aztán egymás után jöttek a reklámok és beharangozók, amiket rongyosra néztem, és tudtam, ez az évad nem lesz semmi. Amikor végre megjött a hivatalos hosszú trailer, amitől orgazmusom lett, már csikorgó fogakkal vártam, hogy végre jöjjön el az a nap, mikor leülhetek Dexter utolsó kalandjának első felvonása elé.

Szerintem nem vagyok egyedül vele, hogy olyan évadot vártam, mint a második vagy a hatodik, amikor végig izgultunk, és végig pörögtek az események, nem volt bennük egyetlen olyan rész sem, amin unatkozott volna a jónép.  Az első rész meglepően jól nyitott.

(Innentől bevezetek mindenkit a spoilerek erdejébe, szóval aki nem látta, az kéretik ITT befejezni a cikket, nem fogok megharagudni!)

Már az előző évadban gyanakodtunk, hogy ebben az évadban Dexter ledobva láncait elkezd embereket gyilkolni, ha bűnös ha nem. Láthattuk is, hogy nem volt ura cselekedeteinek, főleg mikor ott az évadnyitóban kirontott a kocsijából és elkezdte fojtogatni az elé vágó autóst. Itt még azt gondoltam, hogy talán a legjobb évadnak nézünk elébe. De aztán amennyire örültem az új szereplő, Dr. Evelyn Vogel jöttének, annyira nem számítottam arra, hogy ő hozza el az unalmat az utolsó fejezetbe.

Egyáltalán nem ilyen évadra számítana az ember. Habár meg volt benne az, hogy igyekeznek lezárni mindent, elvarrni a szálakat és minden kérdésre választ adni, valahogy kiveszett belőle a korábbi Dexter miliő. Ahogy haladt az évad, úgy lett egyre kiábrándítóbb. Egyszerűen nem jött a konfliktus, nem jött az a szikra, ami beindítaná így a végére az egészet.

jpeg

Nem mondom, voltak benne jó ötletek, de folyamatosan elrontották valamivel. Mire megvolt az ember fejébe, hogy „na így lesz vége”, mindig egy rövidke jelenettel szétbarmolták az egészet. Annyiban jó volt, hogy kiszámíthatatlanná vált így, de hogy mindig újabb és újabb dolgokkal odázták a végét az nem remek

Egy valamit meg kell hagyni. Nem változtattak abban, hogy volt egy rejtélyes gyilkos. Az Agysebész rejtélye volt az egyetlen, ami életben tartotta a Dexter érzést. Sőt, még a kiválasztott színész is jól hozta, miután ugye kiderül ki is az. Színészekben egyébként nem volt hiány, ilyen sztárkavalkádot se gyakran látni: Charlotte Rampling, Yvonne Strahovski, Sean Patrick Flannery, Julian Sands.

DE – gondoltam, talán a finálé fogja megmenteni az évadot. Gyakorlatilag az egész alatt gyomorgörcsöm volt, mert tudtam, hogy valakit tuti kinyírnak az alapcsapatból. Nyilván nem Masukát vagy Batistát, mert annak semmi értelme nem lenne. Joey Quinnt sem lett volna érdemes, és nagyon reméltem, hogy csak nem szegény Harrisont fogják vérfürdőbe áztatni. Mindenképp Dexter, Hannah és Debra élete volt veszélyben, de utóbbi szereplőé mindenképpen, tekintve, hogy újabb golyót kapott a negyedik évad óta.

Abban is biztos voltam, hogy nem azzal lesz vége, hogy Dexter, Hannah és a kis Harrison ellovagolnak az argentínai naplementébe, de ilyen végkifejletre szerintem senki nem számított. Senki! Mikor kiderül, hogy Debra menthetetlen és élete végéig zöldség lesz, már tudni véli az ember, hogy a happy end nem opiconális. Aztán jön az a megható, felkavaró, valahol szép és teátrális hullámsírba eresztő jelenet, és Dexter mentve az emberiséget önmagától belehajózik a Laura hurrikánba. Természetesen mindezt azután, hogy végre imádott szerelme megmenekül minden és mindenki elől és  eljut az argentin nirvánába.

dexter_ep_6_3

Az ezután következő pár percet szeretné elfelejteni minden Dexter fanatikus. Komolyan… a világ legtisztább, legprecízebb, legakkurátusabb gyilkosa nyakig szakállban felcsap favágónak és az amerikai Bivalybasznádon tengeti életét egy lerobbant vityillóban és régi életére emlékezve szomorúan belenéz a kamerába. Vége. Elsőre nem is kavart fel, gondoltam: „tökjó, túlélte, elvonult gondolkodni”. Aztán öt percenként törtek rám az érzések, és el sem akartam hinni, hogy így el lehet rontani egy tökéletes sorozat végét. Gyakorlatilag kiherélték mind a karaktert, mind az egész sorozat nyújtotta életérzést.

Nem tudom ki hogy van vele, én úgy fejeztem volna be, hogy miután beledobja Debrát a vízbe, nem mondja, hogy jobb lenne nélküle az élet, de elsodorja a vihar. Batista és Hannah ugyanúgy megkapná a hírt Dexter valószínűsíthető haláláról, de a legvége lehetett volna úgy, hogy egy aprócska utalást tesznek arra, hogy Dexter mégis Argentínában van. Nem konkrétan őt mutatni, a Rio de Janeiro-i látképpel, csak valami kis rövidke utalást. Vagy azt, hogy egy másik városban kezdi meg speciális szolgáltatásait.  Azzal szerintem inkább ki lettek volna békülve az emberek, mint ezzel a nem is tudom mivel. Dexter a favágó… áh hagyjuk.

Összességében, a Dexter utolsó évada nem volt jó. Unalmas volt, nem jött, amit vártunk, ergya végkifejlet. Inkább tényleg hagyták volna abba korábban. Ennél még az is jobb lett volna, ha Dexter meghal. Szerintem az írók a napokban kaptak pár kéretlen levelet a postaládájukba. Én is írnék nekik, ha tudnám hol laknak, és megkérdezném, mi volt a koncepciójuk az egésszel. Szóval nem elég hogy vége lett a kedvenc sorozatomnak, de ÍGY lett vége. Kár érte.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …