F-ÉLJ

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

qGJb6

Az életünkben nap mint nap döntések sorozatát kell meghoznunk.

Legtöbbjét tudattalanul hozzuk meg, és csak néhányunk hoz döntést tudatosan.

Ha nem vagy eléggé tudatos az életben, döntéseid alapját számtalan rossz vagy téves mintákból átvett gondolatok, nézetek, hiedelmek, vélekedések, élmények összessége határozza meg.

Döntéseink, magatartásunk jelentős hányada a félelemmel függ össze, holott utólag számtalan alkalommal derül ki, hogy félelemre egyáltalán nem volt okunk.

Egyetlen szituációban megélt félelem olyan erősen tud nyomot hagyni bennünk, hogy ha legközelebb hasonló helyzetbe kerülünk, akkor ha van alapja, ha nem, elsősorban a félelem fogja uralni minket.

Sokan azt hiszik, hogy a félelem arra is alkalmas, hogy megvédjen minket a kellemetlenségektől, ugyanakkor számtalan ember a félelmeivel hívja fel magára a figyelmet.

A nemkívánatos, irracionális félelem sokaknak jelent komoly gondot.

A félelmeidtől úgy tudsz megszabadulni, ha teljesen új mintákat építessz ki magadban, melyek erősebbek a félelemnél.

Legelőször is, ha körülnézel láthatod, hogy a múltbéli félelmeidnek nem sok értelme van, mert a személyes környezetünk olyan gyorsan változik, hogy a múltbéli félelmek őrzése csak hátrányt jelent a számodra.

A félelmek a gyermekkorban gyökereznek, amikor még védtelenek, tehetetlenek voltunk, és nem tudtunk segítséget kérni, vagy nem kaptunk segítséget attól, azoktól, akikre számítottunk.

Gyermekként tehát a félelmeink indokoltak voltak, de felnőttként már mindenki kellőképpen ki tud állni magáért.

A félelemközpontú élet sokak számára általában eléggé hatékony túlélési stratégia, de a mindennapokban való túlélés kérdése általában félelem nélkül is sikeresen megoldható.

A félelem leküzdésének leghatékonyabb és legsikeresebb módja, ha határozott, céltudatos életet élsz, vagy ezt kialakítod a magad számára.

Ha nincs célod az életben – jó esetben több is -, akkor előfordulhat, hogy sokan “labdázni” fognak veled, megpróbálnak kihasználni. További káros következmény az elutasítás, kudarc, kiabálás, elpuskázás, halogatás, stb.

A határozottság és a cél azonban erőt ad neked, lendületet, lelkesedést az élet problémáinak megoldásához.

“Ha van célod, akkor te idézed elő a dolgokat az életedben, ha nincs célod, akkor úgy érzed majd mindig, hogy csak megtörténnek veled a dolgok”.

Tehát tűzz ki egy határozott célt, indulj el azon az úton gondolatban és cselekedetben, majd lásd meg, hogy ez működőképes az életedben.

dreamstime_xs_16373282

GD Star Rating
loading...
F-ÉLJ, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Vélemény?

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..