Film utca 48.: Stuart: Visszapörgetett élet

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Nem tudom ki hogy van az ilyesmivel, de nálam legtöbbször úgy működik, hogy megkedvelek egy színészt és akkor aztán a filmográfiájának jelentős hányadát végigrágom. Így voltam Tom Hanks-szel, Kevin Spacey-vel, Edward Nortonnal, Christian Bale-lel, Woody Harrelsonnal és még sorolhatnám. Az utóbbi másfél évben volt egy Tom Hardys korszakom (lásd Film utca 4.), most pedig a Benedicht Cumberbatch-éra bontogatja szárnyait. Utóbbi két brit színészóriás korszaka kicsit összefolyt, így nem is írhatnék más filmről, mint az első közös filmjükről, az 2007-es Stuart: Visszapörgetett élet címűről.

0008zews

Alexander Masters jótékonysági munkás és író egy nap szembesül azzal, hogy két hajléktalanokért harcoló kollégáját elítélik. A kihozataluk közbeni brainstorming alatt felszólal egy hajléktalan, akinek akad egy jó ötlete. Alexander két legyet üt egy csapásra, megpróbálja kiszabadítani békés tüntetéssel két barátját és megírja a furcsa hajléktalan srác, Stuart életét. Később egyre jobban kezdik egymást megismerni, formálni, amiből egy szokatlan barátság születik. Időközben megismerjük Stuart Shorter nem éppen irigylésre méltó életét.

A film rengeteg hétköznapi problémával szembesít minket. Ott van egyrészt a hajléktalan kérdés. Ne legyünk álszentek, nézzünk magunkba! A többség habár segítené a hajléktalanokat és szomorúan gondol bele abba, hogy az utcán élnek, sokszor étlen szomjan, azért nem szívesen engednénk be őket az életterünkbe, vagy úgy kvázi az életünkbe. A film javarészt arról szól, mi történik abból, ha egyszer megismerkedünk egy hontalan társunkkal.

A másik dolog, hogy elképesztően jól mutatja meg azt, hogy miként áll egy hontalan és ugyanakkor kissé együgyű és sánta ember a világhoz. Mondanom sem kell, hogy a film megtörtént eseményeken alapszik, így semmiképp sem fikciót látunk a képernyőn. Valamint, hogy miként formálja egymást a hétköznapi középosztálybeli srác és az ágrólszakadt polgár. Kicsit olyan, mint mikor a Pusztító végén a két társadalom között kallódó John Spartan annyit mond a rendőrfőnöknek és a föld alatti világ mosdatlan és bárdolatlan vezetőjének: „Maga legyen egy kicsit koszosabb… maga meg tisztább”.

Mindamellett a film legnagyobb erénye, hogy habár tele van a film megdöbbent, sőt néhol egyenesen sokkoló részekkel, ennek ellenére egy-két jeleneten hatalmasakat kacagtam és tényleg megmosolyogtató maga Stuart egyszerű, de összetett karaktere, hogy állunk a hajléktalanokhoz. Szóval az az érzelmi hullámvasutazás és hangulatingadozás, ami uralja a filmet, az mámorító.

Néhol pedig bizonyos nagyon fontos és lényeges dolgokat csak félszavakból vagy odavetett jelenetekből tudunk meg. Szerintem egyáltalán nem baj, ha az ilyen dolgokhoz óriási teátrálisságot párosítanak. Egyre jobban kezdünk ráeszmélni arra, mitől lett Stuart olyan, amilyen. Az aranyosnak ható rajzos betétek a gondolatokról és olykor brutális jelenetekről pedig csak emelik a film művészi mivoltát.

0003bs3w

Az pedig, hogy a film 2007-es, totálisan sokkolt. Már végignéztem mikor megláttam, hogy akkori, körülbelül ’95-ösnek gondoltam volna a kinézet alapján. Habár egy TV-film (merthogy az) általában nem a csúcstechnológiáról szólnak.

Azt hiszem, körülbelül nyolc oldalt tudnék írni – már-már illetlen nyáladzással – arról, hogy milyen jó színésznek tartom a két főszereplőt, de ezt most kihagynám, úgyse olvasná végig senki. A két színész, (akik mellesleg az életben is jó barátok) tökéletesen kiegészítették egymást. Cumberbatch legtöbbször kimért úrifiút játszik (és állítólag az életben is az), úgy Hardy megkapta a szokásos senkifia karaktert, ami mellesleg nagyon jól áll neki. Ráadásul itt még harmadakkora volt, mint mondjuk a Warrior – A végső menetben vagy a Sötét lovag – Felemelkedésben.

A Stuart: Visszapörgetett élet messze a legjobb TV-film, amit valaha láttam. Ajánlom mindenkinek. Egyszerre drámai és szórakoztató. 2014 első filmélményének számomra tökéletes volt! Legyen másnak is az!

GD Star Rating
loading...
Film utca 48.: Stuart: Visszapörgetett élet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..