Mamipornó igényteleneknek

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

A szürke, a sötét és a szabadság ötven árnyalata – vigyázat, erőteljes spoiler veszély!

Ki ne hallott volna az írónő E. L. James könyvtrilógiájáról? Egyre nő azon emberek száma, akik nem csak hallottak róla, hanem olvasták is a trilógia valamely darabját vagy netán az egész sorozatot. Miután a szerző műveivel betört a könyvpiacra és több millió példányt adott el belőlük, úgy döntöttem én is kézbe veszem és elolvasom a töretlen népszerűségnek örvendő siker sztorit.
De mégis miben rejtőzik vajon ezen kötetek népszerűsége? A válasz nagyon egyszerű: szex.

1

Az ötven árnyalat sorozat sztorija 30% történeti szálból és 70% tömény, az átlagosnál keményebben és kendőzetlenebbül megfogalmazott erotikus jelenetekből áll. Sokan nem tudják, hogy a trilógia eredetileg egy Twilight fanfiction volt, amit a szerző fel is pakolt szépen egy oldalra, ám a történet olyan népszerűségnek örvendett, hogy azonnal törölte, majd a nevek, helyszínek és dátumok megváltoztatásával piacra is dobta. Sajnos a Twilight kötődést nem tudta teljesen kiirtani a sztoriból, így több kisebb-nagyobb párhuzamot is felfedezhetünk benne.

Maga a történet igen klisészerű: a fiatal, csinoska szegény kislány megismerkedik az ellenállhatatlan vonzerővel rendelkező, dúsgazdag, de persze túlzottan is főnökösködő férfival, akinek van valami defektje. Jelen esetben ez a defekt nem más, mint a főszereplő beteges vonzalma a szado-mazo szex és a BDSM kultúra (a kapcsolat egy alávetett, és egy domináns, parancsoló félből áll) iránt. Adott tehát Anastasia Steel, aki csetlik-botlik akár egy rossz igásló, de a fiúk olvadoznak körülötte, habár ő nem tudja, hogy szép. Természetesen szűz, és tartogatja magát a nagy Ő-nek, aki nem más lesz, mint a szado-mazo szex királya (és egyben Seattle leggazdagabb embere) Christian Grey. Egy véletlennek köszönhetően Ana megy el barátnője helyett meginterjúvolni ezt a tökéletes férfit és – ahogy ez lenni szokott- azonnal egymásba gabalyodnak. Szegény lány azt hiszi, hogy majd minden úgy lesz, mint az általa imádott ( klasszikus) szerelmes regényekben, azaz megismeri a pasit, házasság, gyerek, és boldog élet míg meg nem halnak. Ehelyett kap egy szerződést – egy titoktartási megállapodást- és egy olyan nyomtatványt, amelyben pontról pontra sorba vannak szedve a Christian által kedvelt szexuális formák, játékok, segédeszközök. Miután a kiscsaj meghökkenve végigolvassa a bandázstól kezdve a fenékdugaszig terjedő listát, egy dilemmával találja szemben magát. Már eleve az, hogy egy fiatal szűzlány nem fut sikítva el egy ilyen felkérés láttán, gondolkodóba ejti az olvasót. De ha olvassuk tovább, kiderül, hogy a szerződés halogatása mellett Ana ráadásul viszonyt kezd Christiannal, aki többnyire türtőzteti magát, de azért néha megesik, hogy elveri az általa szeretett nőt. A háromoldalas szexuális aktusok átrágása után eljutunk a kötet végére, ami számomra az egyetlen meglepő fordulat volt a trilógiában: Anastasia egy kiadós verés után elhagyja Christiant és az első regénynek itt a vége, fuss el vége.

Természetesen mindemellett kapunk középszerű mellékszereplőket, titkokat, és megválaszolatlan kérdéseket, és bízunk abban, hogy majd valamelyik folytatásban végre felkerül az i-re a pont.
Így hát sietve vettem kezembe a sorozat második darabját. A sötét ötven árnyalata volt számomra a trilógia legélvezhetőbb darabja, bár sok jóval ez sem kecsegtetett. Mondanom sem kell, hogy az első fejezetben már teljesen kibékül a párocska, és Christian- hogy a szeretett nőt el ne veszítse – kénytelen felajánlani egy megállapodást, miszerint nincs erőszak, nincs szado-mazo szex sem, csak a normális párkapcsolat (habár hihetetlen fordulat, hogy Anastasia néha magától kéri a paskolást, kötözést, fenekelést, egyebeket). A terjengős aktusok ellenére semmi újat nem tudunk meg a BDSM világáról, és erről a szexuális életstílusról sem kapunk részletes felvilágosítást, így végül is marad a sztori egy romantikus történet némi kis éllel. Kibontakozik egy érdekes szál is, miszerint Christian volt barátnője, bosszút esküszik a férfi mostani kedvese ellen, ám ez sajnos hamar véget ér. Míg szépen fel építhette és részletezhette volna, – az írónő ezzel ellentétben- gyorsan lezárja az egyetlen érdekes momentumot a műben és folytatódik a szex oldalakon – fejezeteken- keresztüli kifejtése, ismertetése. Az olvasóban felmerül a kérdés, hogy nem betegség-e Ana többszöri orgazmusa, amit már az is kivált, ha Christian megfogja a mellét, de ehhez hamar hozzászokunk. A második részben helyet kap még egy lánykérés is, és halványan derengeni kezd egy-két ki nem mondott tény is Christiannal, vagy éppen első szeretőjével kapcsolatban, aki éppen az anyja barátnője is egyben.
Ki lehet találni mi lesz a harmadik kötetben: azonkívül, hogy a második részben megpendített szálat megismétli, – csak ezúttal a bosszút esküdött ex helyett, Ana volt főnöke akar a szerelmesek életére törni- kapunk egy éppen a nászútjukat élvező házaspárt, vissza-vissza emlékezésekkel, bilincselést, sok ezer elköltött dollárt és eurót, emberrablást, autóbalesetet, egy túl korai gyereket, valamint egy nevetséges hisztit a nevek körül. A vége természetesen boldogan élnek, míg meg nem halnak, Anastasia sikeres üzletasszony lesz, Christian pedig egy beidomított ex- szadista férj.

A kötetek 500- 700 oldal körüliek, amikből az érdemi írás körülbelül – regényenként- 200 oldal. A tanulság, hogy szexszel továbbra is el lehet adni mindent, így a trilógia sikere máig töretlen, és jövőre már a filmvásznon is láthatjuk. Habár a főszerepet több neves sztár is visszautasította, előbb utóbb csak lesznek olyanok is, akik elvállalják, úgyhogy ha valaki mindenképpen kíváncsi a történetre, de nem akarja elolvasni, várjon a film elkészültéig, és hátha nem lesz óriási csalódás.

Nálam A szürke ötven árnyalata trilógia – habár tény, hogy nem lehet letenni és az olvasó csak úgy falja a sorokat- mindössze 3/10.

GD Star Rating
loading...
Mamipornó igényteleneknek, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Vélemény?

About Barta Anett

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..