Pornófilmek nyújtotta örömök: Don Jon [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Sok színész van, aki megpróbálkozik a rendezéssel is. Ez általában egy bizonyos tapasztalat és kor után történik meg a sztároknál. Ezért kicsit furcsa, hogy a még viszonylag fiatal, de már annyira mégsem tapasztalatlan Joseph Gordon-Levitt is beállt azon színészek sorába, akik filmet is rendeznek. 2013-ban előállt első saját rendezésű mozijával, a Don Jon-nal.

Abszolút nem egy hétköznapi film ez. Inkább egy művész alkotás, de kicsit szokatlan formában. Olyan, ami inkább a hétköznapi emberek figyelmét akarja felkelteni és nem a magas egyetemi végzettséggel rendelkező művészfilm kedvelőkét. A film alapötletéből már ez abszolút leszűrhető. Egy olyan témát feszeget a film, ami mindenkit érdekel, érint valamilyen formában, a szexet és a pornót.

Don-Jon-07

A Don Jon története kicsit megszokott és kicsit szokatlan is egyben. Egy fiatal macsóról, Jon-ról szól, aki a kocsijának, menő kérójának, a gyúrásnak, a templomba járásnak, családjának és a pornónak él. Ezek közül a számára a legfontosabb a pornó, ez élteti őt. Jon igazi menő csávó, aki a szolidan kigyúrt testével, bezselézett hajával egymás után döngeti a nőket két templomba járás közt. De a szex csöppet sem elégíti ki, a pornóban leli minden örömét. De egyik nap beköszönt nála a szerelem és választani a kell, a bomba nő vagy a pornó.

DonJon

Ez a téma egészen egyedi, eddig nem látott módon van ábrázolva. Sztereotípiák tömkelegére épít a film, de közben még is életszerű minden egyes momentuma a Don Jon-nak. Kicsit el is van túlozva szinte minden és mindenki, de ettől lesz jó ez a mozi. Túlzás, hogy a férfiak ennyire pornó mániákusak. Nem igaz, hogy a jó nők, csak a misszionárius pózban szexelnek és nem vállalnak be más pózokat az ágyban. Szintén túlzás és egyben paródia, hogy egy templomba járó ember, esetünkben Jon egy perverz állat. De Jon „tízes” nője is sztereotipizált, eltúlzott, de ugyanakkor valódi is, mint ahogy minden más. Tulajdonképpen a film felsorakoztatja azokat a dolgokat, értékeket, amik manapság mozgatják az embereket, ezeket eltúlozza, kicsit kiforgatja és így próbálja nekünk felhívni a figyelmet, még ha túloz is, hogy menyire élettelen, lelketlen, értéktelen életet is élünk manapság. Ott van Jon, aki gyúr, menőzik a kocsijával, rengeteg nőt megkap, de valójában ettől nem lesz boldog. De Barbara is egy figyelmeztetés a nőknek és a férfiaknak egyaránt, vagyis, hogy sok férfi elvárja, hogy egy nő legyen igazán dögös, kirakatbeli cicababa és egyben egy háziasszony, ami valljuk be lehetetlen. Továbbá sok nő azt hiszi attól lesz igazi nő, hogy klubokban, bulikban pasizik, kicsit kurvásnak állítja be a természetét, aztán meg csodálkozik, hogy minden férfi kihasználja őt. Erre a jelenségre is próbálja felhívni a figyelmet ez az alkotás.

don-jon-7

De ha már a mondani valóknál tartunk, akkor érdemes a film végét kiemelni, mert ez kicsit semmilyen lett. Van benne némi mondani való, de valószínűleg ez sokaknak nem jön le, és ha igen akkor is kivetni valót talál benne, ami abszolút érthető. Remek első film ez Joseph Gordon-Levittől, de itt szembesülhetünk azzal, hogy még talán kicsit csiszolnia kell még rendezői tudásán.

De a befejezéstől eltekintve abszolút rendben van a film, a már említettek miatt és minden más téren is. A vágás, a zene, a beállítások, jelmezek, díszletek, mind-mind igazán kifinomult profi munka. Persze ehhez kellett az ütős színészgárda is. Joseph Gordon-Levitt nem csak, hogy rendezte a filmet, de ő játssza Jon-t; a „tízes” nőjét, Barbarát Scarlett Johansson alakítja, aki szintén odateszi magát. Igazán lenyűgözően játssza szerepét és persze igazán dögös a filmvásznon. Julianne Moore is szerepet kapott e műben, akin már látszik a kor, de azért mégis szépen mutat, na és persze teljesen meglehetünk elégedve az ő színészi teljesítményével is.

Don-Jon-4

Röviden tehát a Don Jon egy ritka darabja a filmtörténelemnek. Mindig jó ilyet látni, egyben szórakoztató, vicces és tanulságos mű ez. JGL bebizonyította, hogy ért a rendezéshez is, de azért még van mit csiszolnia tudásán. Én csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a filmet, mert mindenki számára tanulságos lehet és mindenki találhat benne valami magához közelit, vagy éppen magára ismerhet. Ennek oka, hogy igazán realista módon van ábrázolva minden, a jelmezek, díszletek, karakterek, stb., még akkor is, hogyha erősen sztereotipizált az egész film.

GD Star Rating
loading...
Pornófilmek nyújtotta örömök: Don Jon [Kritika], 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..