Az online póker hátulütője: Vakszerencse [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Ben Affleck nevéhez jelentős mennyiségű film köthető. Nem csak színészként mutatkozott ő már meg, hanem rendezőként is. Be is bizonyította, hogy ért is a rendezéshez, hiszen a tavalyi Oscar díj átadó ünnepségen filmje, Az Argo-akció elvitte a legjobb filmnek járó díjat. Ennek okán talán jobb lenne, ha meg is maradna a rendezésnél, mert ez igen csak jobban áll neki, mint a színészkedés. Rengeteg filmben szerepelt, melyek nagy része jól ismert, sikeres alkotások. De azt bevallhatjuk, hogy ezek nagy része nem az ő színészi játéka miatt lett híres. 2013-ban egy újabb a színész főszereplésével közreműködött nevesebb alkotás látott napvilágot, a Vakszerencse, de sajnos ez megint csak egy harmad osztályú mozi lett.

Az előbbi mondataim után sokan felhördülhetnek, hogy azért a Ben Affleck egyáltalán nem rossz színész. Valahol ez így is van, jó magam is mindig is kedveltem őt és a filmeket, melyekben szerepel. De azt bevallhatjuk, hogy az utóbbi években már egyre gyengébb a színészi alakítása filmről filmre. Ez talán az adott szerepeknek és filmeknek is betudható. Így van ez a Vakszerencse esetében is. Ezért merészkedtem olyan kijelentést tenni, hogy jobb, ha inkább a rendezésnél marad, ugyan is nem kap jó szerepeket jó filmben, már egy jó ideje. Viszont rendezés terén pedig a csúcson van.

runner_runner_ben_affleck_a_l

Talán a Vakszerencsét is neki kellett volna rendeznie és nem neki kellett volna benne játszania. Egy ismeretlen, majdhogynem kezdő rendező, Brad Furman rendezte ezt a thrillert, ami érződik is a filmen. Az alap sztori tulajdonképpen rendbe van, mi szerint Richie Furst egyetemi hallgató egy online póker csalás miatt megkeresi az online cég fejesét, aki melót ajánl neki és végül belekeveredik a szerencsejátékok alvilági életébe. De ezt leszámítva minden más elcsépelt e krimiben.

A forgató könyv egy az egyben borzalmas. Csapongó történet vezetés jellemzi azt és felszínesség. Minden jelenet, szituáció, helyzet, karakter végtelenül csupasz, felszínes, leegyszerűsített. Annyira, hogy semmi egyedi, szórakoztató nem lelhető ezekben az építő elemekben.

Valószínűleg ez nyomja rá a bélyegét a színészi teljesítményre is. A szerencsejáték üzemeltető nagykutyát játssza Ben Affleck, Talán az ő színészi teljesítménye a leggyengébb e filmben. Ez a semmit mondó karakternek is köszönhető, meg egész egyszerűen annak, hogy nem ál neki jól a rossz fiú szerep. Ezért javasoltam, hogy jobb lenne, ha rendezne, mint hogy ilyen szerepeket vállal. Richit pedig Justin Timberlake alakítja, aki végül is nem szerepel rosszul, de nem láthatunk tőle sem kiemelkedő színészi munkát. Gemma Arterton és Anthony Mackie is jelen vannak mellékszereplőkként, de hát az ő karakterük és így az ő teljesítményük is igen semmit mondó.

runner_runner_h_2013

Tehát a Vakszerencse című thriller egy erősen gyenge darabja a műfajnak és Ben Afflack színészi pályafutásának is. Az utóbbi igen sajnálatos, egy Az Argo-akció után rossz ilyen filmben látni. Ha valaki nagyon nem tud mit nézni és nagyon unatkozik, akkor talán egyszer kibírható a film a története miatt, ami azért rejt egy-két jó ötletet.

GD Star Rating
loading...
Az online póker hátulütője: Vakszerencse [Kritika], 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..