Film utca 52.: Az órák

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Ezt a filmet még anyámnak vettem meg karácsonyra, mert ez olyan női filmnek tűnt. Pár filmet ilyennek titulálok, de most nem sorolom fel, mert emiatt már volt parázsvitám nőnemű és hímnemű egyedekkel egyaránt. Aztán egy délután, mikor az egyik filmet, amit meg akartam nézni a lejátszó ignorálta, úgy döntöttem adok egy esélyt a 2002-es Az órák című filmnek.

126

Három nő, három korszak, három történet. Ám egy bizonyos szál mégis összeköti őket. Amit az első idősík főhősnője, Virginia Woolf ír könyvet, azt a másodikban szereplő nő olvassa, míg a harmadik nő megéli a könyvben leírtakat. Három nőről szól, akik élete valahol félresiklott az idők folyamán egy és ugyanaz dolog miatt.

Érdekes az egész, mert Virginia Woolf tényleg létezett, az ő részei tényleg az ő keserű életét mutatják be, de sokan mégsem tulajdonítanak a filmnek életrajzi vonalat. Hasonló a helyzet, mint Bob Dylan „életrajzi” filmje, amiben habár bemutatják az életét, valójában az alteregói életét is bemutatják. Azt a filmet egyszer elkezdtem, és rájöttem, hogy még érnem kell hozzá – és nem azért, mert pucér nőkkel volt tele. Mondhatni ez egy fikcióba gyúrt életrajzi film, hangozzék ez bármilyen magának ellentmondóan is. De mindamellett a könyv, ami összekapcsolja a három hölgy életét valóban létezik és valóban Mrs. Dalloway a címe. Ennyit a történelemről!

Az elején kezdtem megbánni, hogy ezt a filmet választottam, fene tudja, miért. Majd ahogy kezdett körvonalazódni bennem, hogy mi is zajlik, egyre jobban tetszett. Habár helyenként nem volt túlontúl izgalmas, mégsem tudtam kikapcsolni. Annyira mesterien hozzák párhuzamba a három nő életét a különböző filmes megoldásokkal és vágásokkal, hogy az káprázat. Mindamellett az film első felében kicsit zavaró, hogy rettentő titokzatos. Belecsapnak a három nő életébe, semmi élőjáték, vagy magyarázó epilógus, szinte semmit nem értünk miért történik.

Idővel azonban rájövünk, hogy jobban el sem kezdhették volna, mert ahogy a párhuzamok kezdenek letisztulni, folyamatosan leesik a tantusz, hogy mi miért történt/történik. Ráadásul az egész amennyire kuszán és indokolatlanul indít, annyira szívbemarkoló és helyenként felkavaróvá és világossá válik a vége felé menetelve. A kezdetekkor még az volt bennem, hogy három háborodott nő életét kell nézzem, de idővel mikor látjuk, hogy mennyire összefolyik a három sztori, egyre több értelmet kap a film. Nagyon ritkán fog meg ennyire egy ilyen film.

Ilyet is ritkán írok, meg nem is nagyon szoktam figyelni, de a film zenéje, amit kifejezetten erre írtak, piszok jó volt. Soha nem szoktam rákoncentrálni, de ebben valamiért mégis megütötte a fülem. Nagyon illett a film drámaiságához.

The-Hours_7043_11

Meryl Streep az a színésznő, akit majdnem minden évben Oscarra jelölnek, de eddig háromszor kapta meg. A harmadikat már azért kapta meg szerintem, mert már tényleg röhejes volt, hogy a millió jelölésből eddig kettő hozott aranyszobrot is. Ironikus módon pont egy olyan filmért kapta, amit nem is nagyon méltattak a kritikusok. Ez a Vaslady volt. Ebben a filmben nekem kifejezetten tetszett a játéka, mégis kilenc jelölésből – ebből három szereplőiből – egyik sem az övé lett. Julianne Moore és Ed Harris kapott benne jelölést, akik valóban kitettek magukért. Vicces, hogy régen Ed Harrist csak akciófilmekben láttam, ezért elkönyveltem akciósztárnak, pedig őrülten tehetséges pali.

A harmadik szereplői jelölés és egyben a film egyetlen Oscar díja Nicole Kidmané lett, aki ameddig benne van a filmben, minden másodpercben játszott. Sosem volt egyetlen üres arckifejezése sem. Az a folyamatos nézés azokkal a szemekkel, már az megért egy díjat. Ráadásul a maszkesteri technika is önmagáért beszél, ki sem néznénk belőle azt a szép nőt, aki valójában. Az biztos, hogy élete legjobbját alakította, és én se láttam sok, ennél jobb színésznői alakítást. Ha valakiért, akkor Nicole-ért érdemes végigülni a filmet.

Az órák egy nem vidám film, valójában a vidámság ellentéte, de mégis a maga nemében nagyon egyedi film. Elsőre baromi unalmasnak fog tűnni, de amilyen megoldásokkal él a film, az tényleg bámulatos. A film szereplőinek rajongói mindenképp nézzék meg, ha még nem látták. Nicole Kidman rajongók már látták, ők nézzék meg még egyszer! Vagy többször!

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..