KISMAMA – Szépség, Egészség – I.

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Áldott állapotba kerülni felemelő érzés. Megélni a várandósság 9 hónapját, csodálatos dolog.

A 9 hónap alatt azonban a kismamának még jobban figyelni kell önmagára, hogy megőrizze egészségét, szépségét a várandósság idejét követő időszakra is, illetve a kisbabájával töltött első 3 intenzív évben pedig fizikai és lelki állapota is kiegyensúlyozott maradjon.

Mindezekhez kívánok – saját tapasztalat alapján – néhány jó tanáccsal szolgálni.

1. MINDENNAPI HIGIÉNIA

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerüljünk minden irritációt kiváltó fehérneműt, ruhaneműt, tehát főleg a kényelmes, 100 % pamutból készült termékeket viselje a kismama. Óvatosan használjuk az intim tisztálkodó termékeket, mindenképpen kerüljük a parfümös testápolók, krémek használatát. Mindezek bőrviszketést okozhatnak – sőt bőrgombát is -, mert a kismama bőre eléggé hajlamos a kiszáradásra a várandósság ideje alatt. Ugyanígy kerülendő ezen időszak alatt az illatosított tisztasági betét használata is. Nagyon jó hatású és kényelmes viselet lehet pld. a Naturella kamilla tisztasági betét. Tehát minden tisztálkodószernél figyeljen arra, hogy natúr termék legyen, tisztán gyógynövény kivonatok. Ilyen pld. a Baba kakaóvajas termékek, akár a Palmolív olivaolaj tusfürdő, stb. Ha ilyet használ a kismama, akkor biztos lehet abban, hogy szinte minden allergiás tünettől védi önmagát és a babáját.

2

2. ÉTKEZÉS

Azt lehet tapasztalni egyes esetekben, hogy a kismama úgymond kívánóssá válik, egyes ételeket kifejezetten favorizál, más ételeket pedig teljességgel elutasít. Nagyon ajánlott és egészséges a baktériumflórás tejtermékek fogyasztása, ez védi a teljes gyomor- és bélrendszert is. Kerülje viszont a nagyon divatos és sokszor reklámozott bifidus essensis termékeket, pld. a Danon Activiát is, mert valószínűleg a kisbabának ilyesmire nincs szüksége. Nagyon jól telítő, egy étkezésre elegendő, ízletes és sokféle joghurt termékekből lehet választani, mint pld. a Danon családi joghurtok, Jogobella gyümölcsjoghurtok, melyek fogyaszthatók akár kukoricapehellyel, de anélkül is. Ezek a termékek az intim higiénia és a bőregészség, a fiatalság megőrzését is szolgálják. Ugyanez elmondható a tejtermékekről is, persze itt elsősorban a biotermékekről beszélhetünk. Fontos még, hogy minél kevesebb cukor, édesség, fehért liszt (helyette kukoricaliszt), előresütött pékáru vagy édes sütemény kerüljön a szervezetbe, és minél több párolt (nem nyers) zöldség, és friss idény gyümölcs. A megfelelő mennyiségű napi folyadékbevételre figyelni kell, szintén kerülendő a cukros, de a szénsavas üdítők fogyasztása is, helyette ajánlott a forrás- vagy ásványvizek, minimum 50 %-os gyümölcstartalommal rendelkező, rostos üdítők fogyasztása.

1

A cikk folyatódik a második résszel..

 

GD Star Rating
loading...
KISMAMA - Szépség, Egészség - I., 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..