KISMAMA – Szépség, Egészség – II.

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Ebben a cikkben a kismamák fizikai és lelki energiájának feltöltéséről és megőrzéséről lesz szó.

1. IDŐ- ÉS ERŐBEOSZTÁS

Ha egy mód van rá, a várandósság időszakában ne dolgozzunk, ez ajánlott a 3. hónap betöltése után. Sem a mama, sem a baba egészségének nem tesz jót a korai ébredés, a BKV-val való utazás, a rohanás a munkahelyre, az egész napi helytállás, sokszoros leülés- és felállás, az egész napos intenzív közlekedés. A kismama az otthoni napi feladatok elvégzését ossza be, legyen idő minden nap a pihenésre, a nyugodt sétára, arra, hogy az ételt jókedvűen és nyugodtan fogyassza el. A várandósság szépségeivel együtt nagyon megterhelő időszak a szervezet számára. A várandósság ideje alatt sűrűn előfordulhatnak hangulatváltozások, álmos időszakok. Ezeket úgy tudjuk kiküszöbölni és megelőzni, ha sokat pihenünk, lazítunk és mindent a saját ritmusunkban tudunk elvégezni, megtenni. Figyelni kell a szervezet, a test jelzéseire és az komolyan is kell venni. A kismama óvja magát a stresszhelyzetektől, hiszen ha a kismama ideges, stresszes, azt a babája is érzi, nagymértékben hat rá, nem tesz jót az egészséges fejlődésének, sőt kifejezetten ártalmas lehet, és egészségkárosodást is okozhat. Mindenki egészséges anyukára és egészséges kisbabát szeretne, így aki kisbabát vár, tegye meg azt a szívességet magának, a babának, hogy eleget pihen és olyan dolgokkal foglalkozik, melyek örömöt okoznak.

1

2. A LÉLEK ENERGIÁJA

A kismama rendszeres időközönként járjon el testmasszázsra, ahol szakember segítségével képes lesz a tökéletes ellazulásra, ez majd a szüléskor is nagyon fontos tényező lesz. A masszázs mindenképpen stresszűző, ugyanakkor segít a szervezet sejtjeinek a könnyebb és gyorsabb tápanyagfelvételre, ugyanakkor a méregtelenítést is elősegíti. A masszázs az egész testet felüdíti, a fáradtságérzetet elűzi, a várandósság korai időszakában gyakori reggeli émelygés és hányás, akár szédülés tüneteket teljesen megszünteti. Ezért már a várandósság előtt legalább 6 hónappal ajánlott havi egy alkalommal testmasszázsra járni. A várandósság időszakában nem fog a kismama lába dagadni, de ebben segít az is, ha a pihenés helyzete fekvő, vagy félig fekvő, majdhogynem a kényelmes alvó pozíció.

2

3.  A HELYES TESTTARTÁS

A helytelen testtartás okozhat rossz hangulatot, testi fájdalmakat, légzésproblémákat, depressziós hangulatváltozásokat is. Nagyon fontos tehát, hogy a hát egyenes maradjon, ezért inkább támaszkodjon a kismama várakozáskor falnak vagy üljön le úgy, hogy a derekát, hátát támasztja a szék háttámlájának. Kerülendő a “görnyedés” minden formája. Ha szükséges, a derék és a hát megtámasztásához használjon a kismama kispárnát, pihenéskor is használható a kisebb, kényelmes kispárna, de teheti a kismama akár a feje vagy karja alá is, ha úgy lesz kényelmes a pihenés.

A helyes testtartás és egészségmegőrzés fontos részét képezi az is, hogy a kismama legalább hetente kétszer 20 percet otthon tornázzon, ehhez segítségképpen akár ugrálólabdát is igénybe vegyen. Természetesen nem azért, hogy ugráljon rajta, hanem azért, hogy ráüljön és kis rugózó mozdulatokat végezzen vagy ülő helyzetben húzza ki magát.

3

A következő részben a szépségápolással foglalkozunk…

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..