Az öregedés napjainkban

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A várható, illetve az átlagos életkor növekedését első megközelítésben egy fantasztikus és örömteli eseménynek, a tudomány diadalának nevezhetnénk. Gondoljunk csak azokra a népekre, illetve népcsoportokra, akik az elégséges és egészséges élelemnek, a tisztább ivóvíznek, esetleg egy-egy súlyos betegség megfékezésének köszönhetően élnek napjainkban jelentőse hosszabb ideig. A ténylegesen idős emberek esetében az emelkedő életkor-átlag hatásai rendkívül összetettek.

2

A demencia egészen meghökkentő gyakorisággal jelenik meg napjaink idős népességében – leggyakoribb az Alzheimer-kór, amely az idős emberek közel kétharmadát érinti. Zajlása fokozatos, előrehaladása folyamatos és elhúzódó. A testileg egészséges idős emberek még az önellátó képességnek a beszűkülésével, majd a későbbiekben annak elvesztésével járó stádiumban is évekig élhetnek. A betegek egyes betegséggel járó tünetei egyre nyomasztóbb és elviselhetetlenebb terhet jelentenek a hozzátartozók számára is, míg a közvetlen és közvetett kezelési költségek elképesztő magasságba kúsznak. A betegek gondozása, illetve ápolása hatalmas összegek kifizetésére kényszeríti rá a családtagokat és az államot is. A kórfolyamat sarokpontjai- a hozzátartozók, ismerősök, barátok, rokonok felismerésének a zavara, alvás és ürítési zavarok, tébolyállapotok – szinte törvényszerűen a hozzátartozók lelki krízisét idézik elő, és így a beteg az egész család életminőség-romlásának az okozója lesz. Orvosi ellátásuk látszólag megfelelően szervezett.

Jelenlegi diagnosztikai eszközeink döntő többsége csupán az általános biológiai állapot alakulását mutatja, a mentális teljesítményre vonatkozóan specifikusak, viszont célzott kutatásokkal a demencia- formákat igazolni lehet. Jelen elváltozások kisebb arányban a nem demens egyéneknél is jelen vannak.

Ennek a kóros szellemi hanyatlásnak a specifikus okait még napjainkban is lázasan kutatják kuatóink, viszont eddig nagyon minimális és csekély eredménnyel. A különbségek elsősorban mennyiségű jellegűek, azaz a demenciák kialakulását az agy öregedési folyamatán belül egy vagy több részfolyamat kóros szintű felgyorsításával lehetne ma a legjobban modellezni. Az idősödésben megkülönböztethetünk tónusos és fázisos folyamatokat. A tónusoshoz tartozik az átlagos erőnlét-csökkenés, az érzékszervek működésének a romlása, illetve a memóriagyengülés, a feledékenység. A fázisost a betegségek, az általános és agyi keringés zavarai és balesetek jellemzik.

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …